Avainsanat

, , , , , , , , ,

Kokosin tämän ”juhla”viikonlopun herkuttelut mainiosta v.2011 ilmestyneestä Turku lautasella-keittokirjasta. Perjantain herkuksi valikoitui Blankon lammaspasta.
Kirjaan on koottu pieniä juttuja ja menuita resepteineen 10 eri turkulaisesta ravintolasta: Aurora, Herman, Blanko, Sergio’s, Smör, Ukkopekka, Mami, Rocca, Teini sekä Turun linna. Kaikkia näitä ei valitettavasti Turun ravintolamaailmassa enää ole olemassa. Saimme kirjan reilu vuosi sitten turkulaiselta ystäväpariskunnalta, kiitos Hanna & Janne! Kirja taitaa olla loppuunmyyty, ellei sitten jostain turkulaisesta kirjakaupasta löydy.

lammaspasta
Reseptit on jaoteltu vuodenaikojen mukaan ja ne ovat usein niitä suosituimpia annoksia ravintolasta. Niin tämä Blankon lammaspastakin, mikä edelleen on ravintolan listalla. Muutamia ruokia olen tästä kirjasta kokeillut, hyvin tuloksin. Annoksen juju on itsetehty aurinkotomaattipesto, ei kun tehosekoitin tai mortteli käyttöön!

Blankon lammaspasta

Aurinkotomaattipesto

2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 valkosipulin kynsi
2 tl Maldon suolaa
3 rkl pinjansiemeniä
kourallinen basilikanlehtiä
2 rkl vastaraastettua parmesaania
2 dl extra virgin- oliiviöljyä

pesto

karitsansisäfile

400g tagliatellea
400g karitsan sisäfilettä
4 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa, vastarouhittua mustapippuria
kourallinen villirucolaa
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
6 rkl aurinkotomaattipestoa
parmesaanilastuja

Valmista ensin pesto: hienonna valutetut aurinkokuivatut tomaatit esim. sauvasekoittimella. Hienonna sitten morttelissa voimakkaasti hieromalla tahnaksi valkosipulinkynsi, suola, pinjansiemenet ja basilikanlehdet. Lisää joukkoon parmesaaniraaste ja tomaattimassa. Lisää oliiviöljy joukkoon nauhana koko ajan voimakkaasti jauhaen.

Keitä tagliatelle ohjeen mukaan runsaassa suolalla maustetussa vedessä.

Poista lihoista ohut kalvo terävällä veitsellä ja leikkaa lihat parin sentin pätkiksi. Murskaa valkosipulin kynnet veitsen lappeella ja leikkaa karkeaksi murskaksi (varmista, että ruokailijat ovat pöydässä, sillä ruoka on valmista 4 minuutin kuluttua!). Paahda pinjansiemenet, laita sivuun.

Kuumenna paistinpannussa oliiviöljyä, ja ruskista lihat kuumassa pannussa nopeasti valkosipulien kera mediumiksi nopeasti (minuutti tai pari). Voit halutessasi myös grillata lihat (kokonaisina, ja leikkaa vasta ennen tarjoilua paloiksi) tai vaikka liekittää (Blankossa lihat liekitetään). Laita valmiit lihat hetkeksi folioon sivuun odottamaan annoksen kokoamista.

Sekoita valmiin pastan joukkoon pesto nopeasti paistinpannulla pyöräyttäen, ja siirrä kuumille pastalautasille. Pyöräytä rucolat nopeasti vielä pannulla (älä pese pannua välillä!), ja jaa pastojen päälle. Annostele lihat lautasille rucolan päälle. Koristele pinjansiemenillä ja parmesaanilastuilla.

Vinks vinks: Lopun peston voi käyttää vaikka muutaman päivän sisällä spagetin kera. Paistan tänään peston seuraksi pari pientä chorizoa viipaleina ja keitän pastaa: pikaruokaa😉