Avainsanat

, , , , , , , , ,

Lauantaina juhlaruoan paikalle valitsin Turku lautasella– kirjasta ravintola Mamin runsaan possureseptin: omenaglaseerattua viljaporsaankylkeä omena-majo-neesikastikkeella sekä punasipulilisukkeella. Possun lisäksi oli vielä ”maalais-ranskalaiset” eli uunilohkoperunat.

maminpossu

Pitkään uunissa matalalla lämmöllä haudutettu possunkylki on herkkua varsinkin kun se saa omenaisen glasyyrin päälleen.
Omenakastike oli kaikessa yksinkertaisuudessaan itsetehtyyn majoneesiin sekoitettua vihreää omenaa ripauksella suolaa ja pippuria. Ehdottomasti majoneesi kannattaa vaivautua vatkaamaan itse, eikä siihen aikaa tuhraannu paljonkaan vaikka vatkaisit majoneesin käsin.
Punasipulia haudutettiin sokerin ja punaviinietikan kanssa, ja joukkoon tipautettiin kourallinen kirsikkatomaatteja: kirpeän raikas lisuke muuten ehkä raskaalta vaikuttavalle annokselle.
Talouden possu-fanaatikko oli annoksesta hyvin mielissään ja kehui sen maukkautta. Tätäkin teemme toiste🙂

Omenaglaseerattu possunkylki 4:lle

1 kg possunkylkeä
suolaa

Suolaa possunkylki kevyesti, ja kypsennä sitä uunissa 150 asteessa 3 – 3,5 tuntia.
Jäähdytä. Voit kypsentää possun jo edellisenä päivänä.

possunkylki2

possunkylkiOmenaglasyyri

5 dl omenamehua
1 sitruunan ja 1 limen mehu
0,5 dl hunajaa

Keitä omenamehusta, vastapuristetusta sitruunan ja limen mehuista sekä hunajasta miedolla lämmöllä siirappimainen glasyyri. Aikaa kannattaa siirapin kokoonkeittämiseen varata reilusti (1-1,5 h).

Lämmitä uuni +180 C asteeseen (meillä uuni oli reilussa parissa sadassa, kun paistoin uuniperunat samalla). Leikkaa ylikypsä possunkylki noin sentin paksuiksi viipaleiksi, aseta uunipellille. Voitele omena-siirapilla, ja glaseeraa uunissa noin 12-15 minuuttia, kunnes liha on komean rapsakan näköistä. Lisäsin siirappia kerran kypsennyksen aikana possulle.

Omena-kastike

2 vihreää omenaa, kuorittuna
2 dl majoneesia (itsetehtyä, mieluiten)
Maldon- suolaa
loraus sitruunamehua

Paloittele omenat pieniksi kuutioiksi, sekoita majoneesin joukkoon. Mausta ripauksella hyvää suolaa ja lorauksella tuoretta sitruunamehua. Tarkista maku. Anna makujen tasaantua hetken jääkaapissa ennen tarjoilua.

Punasipuli-kirsikkatomaattilisuke

2 punasipulia hyvin ohuiksi suikaleiksi viipaloituna
1 dl punaviinietikkaa
1 dl sokeria
20 halkaistua kirsikkatomaattia
merisuolaa

Kiehauta kattilassa sokeri ja punaviinietikka, lisää sipulit. Anna hautua viitisen minuuttia, ja jätä liemeen maustumaan. Jäähdytä. Lisää joukkoon juuri ennen tarjoilua puolitetut tomaatit, mausta suolalla.

punasipuli