Avainsanat

, , , ,

Tämän kesän punajuuret ja porkkanat ovat löytäneet ostoskassiin kaupasta ja toreilta useampaan kertaan. Porkkanat meillä usein grillataan ja muutaman kerran olen nyt tehnyt punajuurista tätä salaattia: voi kun se vaan on niin hyvää.

punajuuret2

Alkuperäisen reseptin bongasin kaupassa GoodFood- lehteä selaillessani, ja sitä kotikotona yritin ulkomuistista toistaa. Löysin näin jälkikäteen netistä alkuperäisenkin, mutta ohje ei mene pilalle pienestä muokkailusta🙂 Alkuperäisessä reseptissä joukkoon tulee vielä sitruunan mehua ja kuorta. Fetan voi vaihtaa vaikka vuohenjuustoon tai homejuustoon, ja jos kaapista löytyy pinjansiemeniä voi kurpitsansiemenet korvata niillä. Tämä annos oli juuri passeli meille kahdelle grillatun broilerin seuraksi, ja jos syöjiä on enemmän, kaksinkertaista määrät.

porkkananvarsipesto

Lisäksi tosiaan grillasin meille Naapurin maalaiskananpojan supreme rintafileet, jotka ovat tosi herkkua grillattavaa luun ja nahan vuoksi. Kokeilinpa myös Ripaus tryffeliä- blogin porkkananvarsi-pestoa, kun noita porkkananvarsiakin on jääkaappiin kertynyt. Jonkin verran enemmän sai pestoa työstää morttelilla tehdessä (teen peston aina morttelissa), ja taisin lorauttaa liian voimakkaan makuista oliiviöljyä pestoon, koska se peitti turhan paljon porkkananvarren makua. Mutta olihan se silti hyvää, ja melkein ilmaisista aineksista😉

punajuuret3

Punajuuri-fetasalaatti 2:lle

1 nippu keskikokoisia punajuuria (olisko ollut n. 400 g,  5 keskikokoista punajuurta jokatapauksessa)
n. 50 g oikeaa kreikkalaista fetaa, eikä mitään valmiiksi kuutioitua salaattijuustoa🙂
0,5 dl sileälehtistä persiljaa silputtuna
2-3 rkl kurpitsansiemeniä
loraus oliiviöljyä
loraus vaaleaa balsamiviinietikkaa (punainen käy myös😉 )
suolaa
vastarouhittua mustapippuria

Leikkaa punajuurista pois naatit. Keitä kiehuvassa vedessä kuorineen, kunnes haarukalla tai veitsellä kokeillessasi juures alkaa olla hieman pehmeä. Aikaa menee ehkä noin 30 min, riippuen punajuuren koosta. Paahda samaan aikaan kuumalla pannulla nopeasti kurpitsansiemenet. Älä polta😉 Kurpitsansiemenet poksahtelevat hauskasti paahdettaessa. Laita siemenet lautaselle jäähtymään.
Nosta punajuuret leikkuulaudalle jäähtymään. Kuori hieman jäähtyneet punajuuret, kuori lähtee irti oikeastaan ihan sormin puristelemalla, veistä et tarvitse🙂 Suojasin leikkuulaudan Kokkausarkilla värjääntymisen estämiseksi.

punajuuret

Viipaloi punajuuret ohuiksi viipaleiksi kulhoon. Lorauta perään n. 1-2 rkl balsamicoa ja oliiviöljyä, ripsauta vielä mustapippuria myllystä ja hiukan suolaa. Sekoita hyvin keskenään.

Kasaa salaatti tarjoilulautaselle:
Alle punajuuriviipaleita, päälle kourallinen silputtua lehtipersiljaa ja sormin murennettua fetajuustoa. Ripottele päälle vielä kurpitsansiemenet ja ai että kun on herkkusalaatti valmis🙂

Syö heti.