Avainsanat

, , , ,

Käsi ylös, jos kaupan valmiit hampurilaisämpyt ei nappaa: sitä minäkin. Testattu on kaikki muutkin mahdolliset kaupasta saatavat sämpylät, ja jokin niissä vain jää maussa uupumaan. Siispä itse tekemään.

hamp.sämp3

Oikea hampurilaissämpylä pitää olla höttöisen pehmeä, ei mikään terveysleipä todellakaan ja pysyä kasassa kun sinne mätetään täytteitä (yleensä liikaa). Hyvä maku tietty on tärkeää. Google osoitti useimmat mielenkiintoiset linkkinsä New York Timesin reseptiin, jota oli muutama suomalainenkin blogi selkeästi testannut, esim. Suklaapossu. Eikun yleiskone hyrräämään.
Olennaisin asia reseptissä on kohottaa taikinaa kunnolla kuohkeuden vuoksi, se tehdään pariin otteeseen. Oikeasti tekemiseen ei kauaa mene, varsinkin jos kotoa löytyy yleiskone. Ilman sitäkin taikina tekeytyy kyllä melko helposti. Aikaa pitää siis varata lähinnä vain taikinan nostattamiseen. Ja aineksetkin yleensä löytyy kotoa ilman erillistä kaupassakäyntiä: kuivahiivaa, maitoa, jauhoja, voita, suolaa ja sokeria. Seesaminsiemenetkin voi halutessaan jättää pois.

NY Timesin hampurilaissämpylät 7-8 kpl

2,5 dl vettä
3 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
1 kananmuna
2 rkl sulatettua huoneenlämpöistä voita
8 dl vehnäjauhoja

Lisäksi
1 kananmuna +hiukan vettä voiteluun
seesaminsiemeniä koristeluun

Lämmitä maito-vesiseosta hieman, sekoita joukkoon hiiva ja sokeri. Anna seistä noin 5 minuuttia, kunnes seos alkaa kuplia. Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää jauho-suola seos sekä kevyesti vatkattu kananmuna sekä voisula maitoseoksen joukkoon.
Vaivaa yleiskoneella pienellä nopeudella reilu 5 minuuttia tai käsin noin 10 minuutin ajan. Kohota taikinaa liinalla peitetyssä kulhossa noin 2 tunnin ajan (kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi).

Kaada noussut taikina jauhotetulle pöydälle ja tee taikinasta varovasti  7-8 pyöreää sämpylää leivinpaperille. Kohota vedottomassa paikassa liinan alla vielä reilun tunnin ajan.

hamp.sämp2hamp.sämp1

Kuumenna uuni 200 asteeseen, laita uuniin vesiastia.
Voitele sämpylät muna-vesiseoksella, koristele halutessasi seesaminsiemenillä. Paista noin 15 minuutin ajan uunin keskitasossa, kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita.

Kokin huomioita: 

Jos haluat maustaa sämpylät sahramilla, saadaksesi hiukan lisää twistiä makuun, sekoita 0,5g sahramia ensin 0,5 dl kiehuvaa vettä, anna liota muutama minuutti. Lisää sitten joukkoon loput nesteistä😉