Avainsanat

, , , , , , , ,

Pakastinta olen kesälomalla penkonut ahkerasti, sillä uutta haikun ja limousinen lihaa on nimittäin tulossa jälleen reilun kuukauden päästä ”liharingin” kautta, mutta pakastimessa on vielä reilusti karitsaa ja jonkin verran poroakin. Poroa en muina kesinä ole grillissä valmistanutkaan, ja testasin kesäkuussa miten ulkopaisti kypsyy hiili-weeberissä, ja kypsyihän se, vallan mainiosti.

poronpaisti

Grillatulle porolle ei netistä tuntunut löytyvän montaakaan ohjetta, joten mentiin siis ihan omalla näppituntumalla. Nyt nappasin pakastimesta n. 700g painoisen poron sisäpaistin. Ongelmana oli vain taas saada grillin lämpötila pysymään tarpeeksi matalana: uunissakin poron sisäpaisti ruskistamisen jälkeen on hyvä valmistaa reilusti alle +200 C asteen, mielellään +160- 170 C asteen tuntumassa. Jossain mainittiin, että hitaampi kypsyminen matalammassa lämpötilassa vähentää mahdollisen ”maksamaisen maun” muodostumista lihaan. Weeberin lämpötilanhallintakursseille ilmoittautuisin oikopäätä, jos sellaisia järjestettäisiin🙂
No, vaikka lämpötila huiteli nytkin ajoittain liian lähellä +200 C astetta, oli liha siitä huolimatta taivaallisen hyvää. Eli jos pakastimesta löytyy vielä poroa, eikun grilliin!

Lihan seuraksi valmistin Murun keittokirjasta glaseeratut mustajuuret. Kirjassa mukaan oli vielä valmistettu huhtasieni-punaviinikastike, mutta sen jätin väliin (ei olisi huhtasieniä omasta pakastimesta löytynytkään😉 )

poronpaisti2

Grillattu poron sisäpaisti 

n. 600-700 g sisäpaistia
5-6 katajanmarjaa
2 tl merisuolaa
1 tl kuivattua rosmariinia
vastarouhittua mustapippuria
2 valkosipulinkynttä veitsellä murskattuna ja silputtuna
1-2 rkl oliiviöljyä

Ota poronpaisti pakastimesta hyvissä ajoin jääkaappiin sulamaan, vähintään 1-2 vuorokautta ennen. Murskaa morttelissa rouheasti katajanmarjat, suola, valkosipuli, mustapippuri ja rosmariini. Hiero paistiin oliiviöljyä ja sen päälle mausteseos. Laita jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi. Kääntele paistia kerran pari maustumisen aikana.
Nosta paisti huoneenlämpöön n. 1,5 h ennen grillausta.

Sytytä grilli, lämmitä se noin +200 C asteeseen noin aluksi. Tarkoitus on aluksi ottaa kivat grillausraidat suoralla lämmöllä, ja sen jälkeen nostaa liha kypsymään loppuun epäsuoralle lämmölle. Tuikkaa paistiin lämpömittari, ja nosta liha kuumalle ritilälle, ota kivat värit molemmin puolin (n. 5 min/puoli). Siirrä tämän jälkeen liha pois suoralta lämmöltä, tässä vaiheessa hiiligrillin lämpötila toivottavasti on jo hieman alle +200 C😉
Kansi päälle, ja lihan lämpöä seuraamaan.
+50 C astetta oli se mihin itse tähtäsin, mehukkaan medium, ja laitoin lihan vielä tiukkaan folioon n. 15- 20 minuutiksi, jolloin lämpötila vielä muutaman asteen nousee. Mutta jos olet kypsemmän lihan ystävä, anna lämpötilan nousta grillissä vaikka +53- 55 C, jolloin lihan on vielä punertavaa muttei enää niin mediumia. Omasta mielestäni lihan kypsyys oli täydellinen❤

Anna lihan vetäytyä rauhassa folion sisällä ennen leikkaamista.

Glaseeratut mustajuuret 

500 g mustajuuria
sitruunanmehua
4 salottisipulia
1,5 dl sokeria
0,5 dl punaviinietikkaa
2 rkl voita
suolaa
pippuria

Kuori mustajuuret juoksevan kylmän veden alla, ja laita ne sitä mukaa tummumisen estämiseksi sitruunalla terästettyyn kylmään veteen odottamaan. Leikkaa mustajuuret isohkoiksi paloiksi ja keitä niitä 4 minuuttia. Jäähdytä nopeasti kylmässä vedessä ja valuta.

Kuori sipulit ja halkaise ne pitkittäin 2 osaan.
Sulata sokeri kuivalla pannulla ja lisää mukaan etikka, sipulit ja mustajuuret. Ole varovainen, sillä kuuma sula sokeri on erittäin polttavaa.

Älä sekoita lastalla tai muulla työvälineellä, sillä sokerin ei ole tarkoitus kristallisoitua. Liikuttele kuitenkin pannua, jottei sokeri pala. Itse kuitenkin hiukan kääntelin varovasti mustajuuria ja sipuleita, jotta ne kypsyivät tasaisesti.

Kun sokeri ja etikka ovat sulaneet paksuhkoksi siirapiksi, lisää mukaan voi. Mausta suolalla ja pippurilla.