Crème brûléet vadelmayllätyksellä

Crème brûlée on yksi ruuista, joita en ole kotona vielä testannut. Sen valmistuksessahan on olennaista pinnalle karamellisoitava sokeri, jonka tekoon on kaasupoltin aika hyvä vempain. Sain sellaisen vihdoin ja viimein hommattua, halpisversion Clas Ohlsonilta, ja nyt oli aika testata se. Samaan hyömyyn ostin vielä nimenomaan crème brûléen tekoon tarkoitetut matalat annosvuoat. Olishan nuo fondant-vuoatkin tai kahvikupit varmasti riittäneet, toisaalta crème brûléen teossa on tärkeää, että massa hyytyy ja kypsyy tasaisesti, ja tuollaisessa matalassa sen ainakin pitäisi onnistua.

cb

Crème brûléen teko on yksinkertaista, kerma tai kermamaito seos sekoitetaan keltuaisten joukkoon, ja annokset kypsennetään uunissa. Klassinen tapa on valmistaa annokset vesihauteesssa (bain de Marie), mutta osassa ohjeissa crème brûlée valmistetaan ilman vesihaudetta. Google-kierrokseltani kuitenkin opin, että vesihauteessa kypsentäminen takaa annoksen tasaisemman kypsymisen ja vesihöyry estää inhottavan kuoren muodostuksen vanukkaan päälle.

Tämä ohje on ranskalaisen Michelin- kokki Daniel Galmichen kirjasta French Brasserie Cookbook – The Heart of French Home Cooking. Tykästyin ohjeeseen, koska tässä lisuke on samassa: vadelmasose piilotettuna vanukkaan alle 🙂

cb2

Crème brûlée vadelmapyreen kera  (Crème brûlée à la purée de framboises) 4:lle

4 munankeltuaista
80 g tomusokeria
270 ml kuohukermaa
ruskeaa (fariini)sokeria karamellisointiin

Vadelmapyree:

100 g tuoreita vadelmia
1 limen raastettu kuori
2 rkl tomusokeria

Tee ensin vadelmapyree: laita vadelmat, limenkuori ja tomusokeri kulhoon, sekoita haarukalla. Jätä maseroitumaan noin 15 minuutin ajaksi, ja murskaa sen jälkeen vadelmat pyreeksi haarukalla. Siemenet saavat jäädä mukaan antamaan makua.

Lämmitä uuni +150C asteeseen. Vatkaa kevyesti keskenään keltuaiset ja tomusokeri tasaiseksi massaksi. Lämmitä kermaa miedolla lämmöllä, sekoita lämmin kerma kokoajan vatkaten keltuais-sokerimassan joukkoon. Varmistu, ettei joukossa ole möykkyjä.

Jaa vadelmapyree 4:n annosvuoan pohjalle tasaisesti. Kaada päälle esim. ruokalusikkaa apuna käyttäen vanukasmassa. Laita annosvuoat korkeareunaiseen uunivuokaan. Kaada uunivuokaan kuumaa vettä varoen, niin että veden pinta ulottuu noin puoliväliin vuoan reunaa. Laita vuoat vesihauteineen uuniin, kypsennä noin 35-40 minuuttia kunnes vanukkaat ovat juuri ja juuri hyytyneet (sisus saa hiukan hytkyä kun heilutat vuokaa). Nosta vuoat vesihauteesta ritilän päälle jäähtymään, ja sen jälkeen vielä jääkaappiin, mielellään vähintään 4 tunnin ajaksi.

Juuri ennen tarjoilua ripottele vanukkaan päälle sokeria ja karamellisoi sokeri kaasupolttimella (tai uunin grillivastuksen alla) kullanruskeaksi. Sokeripinnan pitää olla koputettaessa kovaa ja lohjeta rapsahtaen syödessä.

Tarjoa ja nauti heti 🙂

cb3

4 thoughts on “Crème brûléet vadelmayllätyksellä

  1. Kiitos 🙂 Oli kyllä itsellekin yllätys, että heti meni nappiin. Jostain syystä sinun kommenttisi oli mennyt roskaposteihin, sieltä sen bongasin.

    Tää brulee on siitäkin kiva jälkkäri, että voi meidän 2 hengen taloudessa tehdä tämän 4 kpl satsin ja saa seuraavaksikin päiväksi superhyvän jälkkärin bonuksena 😉

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.