Pizzaa!

Kotona väsätty pizza on mahtavaa pikaruokaa – ihan oikeasti! Taikinan voit tehdä edellisenä iltana nousemaan jääkaappiin, ja itse täytteiden väsääminen pohjan päälle vie saman verran aikaa kuin uunin lämmittäminen kuumaksi. Teen vielä yleensä taikinaa isomman satsin, ja laitan pizzapallerot pakastimeen palloittain, josta taikina on helppo ottaa jääkaappiin sulamaan edellisenä iltana, joten joka kerta ei taikinan vaivaamiseenkaan kulu aikaa. Hyvän pizzan taika on laadukkaat, mutta niukat täytteet sekä erittäin kuuma uuni sekä pizzakivi. Minun pizzakiveni on tarkoitettu Weberin hiiligrilliin, mutta pelittää ihan hyvin myös tavallisessa sähköuunissa.

pizza4

Olen myös grillannut pizzaa pizzakiven avulla, mutta siinä on vielä opettelemista, en vain ole saanut grilliä riittävän kuumaksi ilmeisestikään. Harvemmalla meiltä kotoa löytyy pizzauuni, jossa pizzasta saa rapean ilman edellä mainittuja kikkailuja. Leivinuunista minulla ei ole kokemuksia.
VINKKI! Jos pizzakiveä ei vielä kotoa löydy, laita uuniin kuumentumaan tyhjä uunipelti, jonka päälle leivinpaperin avulla sujautat pizzan paistumaan. Paistuu varmasti kuitenkin rapsakammaksi, kuin kylmän pellin päällä uuniin laitettu lätty.
Pizzataikinan ohje on napattu Sikke Sumarin kirjasta Ruokaa rakkaudella, olen noin puolittanut ohjeen.

Pizzataikina (6-7 pizzaa)

1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl vettä
n. 10 g tuorehiivaa
3 rkl oliiviöljyä
10 g suolaa

Sekoita hiiva suolan kanssa pikkukupissa, kunnes hiiva muuttuu nestemäiseksi. Lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita.
Laita suurin osa jauhoista (jätä ehkä 2-3 dl sivuun) isoon kulhoon, tee jauhojen keskelle kuoppa. Kaada jauhokuoppaan hiiva-suolaseos. Sekoita puulusikalla joukkoon vielä kädenlämpöinen vesi ja oliiviöljy. Sekoita puukauhalla ja loppujen lopuksi käsin vaivaten taikinaa voimakkaasti. Kun taikina alkaa irrota sormista, kumoa taikina pöydälle ja lisää joukkoon vielä  vaivauksen aikana hieman lisää jauhoja. Vaivaa taikinaa reilusti 10-15 minuuttia. Siken sanoin: Älä fuskaa!
Laita taikina takaisin kulhoon, kostuta taikinan pinta oliiviöljyllä. Peitä kulho kelmulla ja nosta taikina jääkaappiin nousemaan vähintään 8-9 tunniksi. Usein teen taikinan edellisenä iltana, ja se on ok. Jos aikaa ei ole riittävästi, voit jättää taikinan nousemaan huoneenlämpöön pariksi tunniksi (tai kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi).

pizza
Kun taikina on noussut, kaada se pöydälle ja vaivaa taikinaa vielä pari kolme minuuttia (ilmat pois 🙂 ). Jaa taikina noin 200g palleroihin. Anna taikinapalleroiden nousta vielä hetki ennen pizzaksi kaulimista.
Pakastan yleensä taikinapallerot valmiiksi 2 pizzan pusseissa, erotan pallerot leivinpaperilla pakastepussissa. Pakastimesta sulatettu taikina toimii erinomaisesti.

Kaulitse pizzataikina hyvin ohueksi levyksi leivinpaperin päälle. Lado päälle haluamasi täytteet. Muista, että italialainen pizza ei ole paksu piirakka, less is more! Paista pizzaa +250 C asteisessa uunissa 7-10 minuuttia.

pizza2

Täytteet tällä kertaa: kipakkaa Ventricina-salamia, Buffalo mozzarellaa, valkosipulia, punasipulia ja chiliä

Täytteinä meillä on normaalisti tuore itse tehty tomaattikastike, ohueksi viipaloitu punasipuli, valkosipuli, laadukas chilillä maustettu italialainen salami sekä buffalomozzarella. Omaan pizzaani paistan mielelläni voissa vielä muutaman viipaleen herkkutattia 🙂 ja Jarno haluaa pizzaansa tuoretta chiliä. Pizzan päälle ripautetaan vastarouhittua mustapippuria ja pikkupikkuloraus hyvää oliiviöljyä.
Valmis pizza tarjoillaan tuoreen rucolan kera.

Tuore tomaattikastike

400g hyvää tomaattimurskaa
tuoreita yrttejä: basilikaa, timjamia, lehtipersiljaa…
hyvää suolaa
vastarouhittua mustapippuria
loraus balsamiviinietikkaa

Sekoita tomaattimurskan joukkoon tuoreita yrttejä. Mausta suolalla, pippurilla sekä lorauksella balsamiviinietikkaa. Tarkista maku, lisää tarvittaessa ripaus sokeria.
Olen jopa välillä pakastanut jäljelle jäänyttä tomaattikastiketta tulevia pizzasessioita varten, jos ei lähipäivinä ole ajatellut tekevänsä tomaattipastaa, johon ylimääräisen tomaattikastikkeen voi hyvin upottaa.

pizza3

Jarnon pizza menossa uuniin

Juomasuosituksena hyvä italialainen kevyehkö punaviini TAI maukas amerikkalainen pale ale (APA), esim. Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale tai North Coast Red Seal Ale.

11 thoughts on “Pizzaa!

  1. Huikeeta settiä! Grillissä pizzaan tulee omaa makuaan, mutta en myöskään ole onnistunut tyydyttävästi. Ensin lämpöjä oli liian vähän ja toisella kerralla pizzataikina jämähti kiveen kiinni. Sen session jäljiltä kivi on vieläkin 🙂

    Tykkää

    • Mä olen kyllä käyttänyt pizzakiven kanssa grillissäkin leivinpaperia. Laitan pizzan kokonaisuudessaan suoraan grilliin, en siis paista ensin pohjaa erikseen ollenkaan. Tässäkin tuntuu olevana monta eri koulukuntaa.

      Tykkää

  2. Nam! 😛

    Meidän kavereilla on pitsakivi, ja ollaan sillä tehty pitsoja ihan normaalissa uunissa. Itse ollaan grillailtu pitsoja kesällä kaasugrillissä, ja niistä tuli todella hyviä! Kesää pitäisi vielä vaan jaksaa vähän odottaa ennen kuin pääsee seuraavan kerran herkuttelemaan grillipitsoilla ..

    Tässä linkki meidän grillipitsojen postaukseen:

    Grillipizza*2

    Tykkää

    • Kiitos!
      Itseleipaistu pizza Italian tyyliin on kyllä mahtavaa, eikä siinä oikeasti kauaa nokka tuhise. Maltat vaan antaa taikinan nousta rauhassa, siihen auttaa tosiaan jos tekee taikinan jo edellisenä iltana.

      Tykkää

  3. Päivitysilmoitus: Parsaa siellä, parsaa täällä – parsaa pizzan päällä! | Hyvää ruokaa ja annoskateutta

  4. Päivitysilmoitus: Sikke Sumarin pizzapohja | reseptivihko

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.