Itkisit onnesta, jos söisit tätä sipulipiirakkaa

Tänään piti olla Pizzaperjantai, mutta onneksi muistin kokeilla tämän Glorian Ruoka & Viini-lehden sipulipiirakkaohjeen. Vetää kyllä vertoja italialaiselle pizzaillalliselle, ja mikä ihana tuoksu tästäkin kotiin leijaili…
Tein kaksinkertaisen satsin suoraan, kun määrä näytti niin pikkuruiselta 😉 Satsi uppos kevyesti näin perjantainälkään. Jos haluaa tehdä uunipellillisen (suosittelen!), niin kannattaa tehdä pohja 4-kertaisena, ja täyte 2-kertaisena. Mun piirakka ei kyllä ollut niin kaunis kuin lehden versio, mutta varmasti silti yhtä maukas.

Sipulipiirakka

Pohja: 
1/4 dl perunahiutaleita (esim. Mielihyvä)
3/4 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
25 g voita
1/2 dl vettä

Täyte:
3 punasipulia
3 salottisipulia
25 g voita
1 rkl sokeria
1 rkl tummaa balsamicokastiketta (esim. Rajamäki)
1 luomukananmuna
1 dl raastettua cheddar-juustoa
1/2 tlk (à 250 g) mascarpone-juustoa
1 rkl pinjansiemeniä
2 oksaa timjamia

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään. Sulata voi, lisää se ja vesi kuiviin aineksiin. Sekoita, kunnes perunahiutaleet ovat imeneet nesteen ja taikina kiinteytyy.
Painele käsin taputellen taikinasta leivinpaperille pyöreä piiirakkapohja. Esipaista pohjaa uunissa noin 10 minuuttia.
Valmista täyte. Kuori ja viipaloi sipulit (minun mielestäni ei tarvitse olla mitenkään ohuita sipuliviipaleita, hiukan alle 1cm varmaan ok). Kuumenna paistinpannulla voi ja sokeri. Asettele sipuliviipaleita pannulle vieri viereen. Älä laita viipaleita päällekkäin, vaan näe tässä vaivaa ja toista paistaminen niin monta kertaa, että saat kaikki viipaleet käsiteltyä. PIenennä lämpöä ja anna viipaleiden hautua pehmeiksi keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Käännä sipulit varovasti, kun alapuoli on saanut kunnolla väriä. Anna myös toisen puolen pehmetä ja ruskistua. Kun viipaleet ovat läpikuultavia, valuta päälle tipoittain balsamico-kastiketta.
Sekoita kananmuna ja juustoraaste mascarponen joukkoon.
Levitä esipaistetulle pohjalle ensin juustoseos ja sitten sipuliviipaleet. Paista piirakkaa vielä noin 20-30 minuuttia.
Paahda pinjansiemenet kuivalla kuumalla paistinpannulla koko ajan sekoittaen, kunnes ne saavat hiukan väriä (n. 5 minuuttia).
Koristele valmis piirakka paahdetuilla pinjansiemenillä ja riivityillä timjamin lehdillä.

Lehden viinisuositus oli Ranskan Alsacen alueelta tuleva Wolfberger (W)³, 9,99 e/0,75 l, joka kyllä ainakin meikäläisen mielestä oli melko nappisuoritus.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.