Kuningasravun koipia grillistä – aika spesiaalia!

kingcrab2

Olen tottunut hankkimaan kotiin erilaisia ruoka-aineita mitä erikoisemmista paikoista, näin nettiaikaan löytyy vaikka mitä lähes suoraan tuottajilta. Pettymyksiä ei ole tullut, mutta hiukan huvittavaa on jonotella erikoisissa paikoissa parkkipaikoilla saadakseen tuoretta tai pakastettua ruokaa pakettiauton takaa. Viimeisin löytö oli Jäämereltä tuotua tuoreena pakastettua kuningasrapua! WWF:n kalaoppaassa kuningasrapu on päässyt suositeltavien kalalajien listalle, koska se uhkaa alkuperäislajien elinvoimaisuutta Jäämerellä. Kuningasrapu on haitallinen vieraslaji, joka lisääntyy voimakkaasti, ja jolla ei ole luontaisia vihollisia. Kuningasravulle kelpaa ravinnoksi kaikki mahdollinen merenpohjasta, jolloin muille eliöille ei jää ravintoa riittävästi, joten sen pyynti on suositeltavaa. Kuningasrapu voi kasvaa jopa 10-15 kg möhkäleeksi, ja sen jaloista löytyy kunnolla syötävää. Varsinaista rapuosaa ei syödä. Itse hommasin pakastimeeni muutaman klosterin eli kolmen jalan kimpun. Yhdestä klosterista riittää alkupaloiksi 2-4 hengelle, toki riippuen jalkojen koosta.IMG_4055

Pääsiäisen kunniaksi halusin testata tätä harvinaisempaa herkkua. Sulatin ravunjalat jääkaapissa vajaan vuorokauden ajan, ja halkaisin jalkojen kuoren kalasaksilla, ja jätin ravunlihat toiseen kuoreen. Ei muuta kuin kuumaan grilliin voi-yrttiseoksen kera muutamaksi minuutiksi ja superherkku samppanjan kera oli siinä! Keep it simple stupid– motto pätee tässäkin, yksinkertainen on vain yleensä parasta 🙂 Kuningasravun liha oli erittäin maukasta, ja kovin erilaista kuin mikään aiemmin maistamani ravunliha. Ystävänpäivänä valmistettu hummeri ei vetänyt tälle maussa vertoja. Ehdottomasti kampasimpukoiden rinnalla äyriäissuosikkini! Kuningasravun liha on erittäin lihaisaa ja mehukasta, parasta oli varsinkin jalkanipun ”jalkapöytä”, eli se n. 3-5 cm paksu jalkojen kiinnityslihas vai mikä lie onkaan. Suosittelen vahvasti, jos vain jossain törmäät tähän rapuun!

Kuningasravun jalat brikettigrillissä 

1 kuningasravun klusteri ( = 1 jalkanippu = 3 jalkaa + saksi + jalkojen kiinnityskohta) n. 100 g voita
2 valkosipulinkynttä
hienonnettuna lehtipersiljaa ja ruohosipulia
suolaa

Sulata kuningasravun jalat jääkaapissa noin vuorokauden ajan. Leikkaa ravunjaloista puolet kuoresta kala- tai lintusaksilla, jätä ravunliha kiinni alempaan kuorenpuoliskoon. Ole varovainen, kuningasravun piikit ovat teräviä, ja niistä saa helposti haavoja käsiin. kingcrab1 Kuumenna grilli kuumaksi (itse valmistin grillissä rapujen jälkeen savustamalla kokonaisen ankan). Sulata pienessä kattilassa voi, ja lisää joukkoon valkosipuli. Keitä parin minuutin ajan, ja lisää joukkoon loput ainekset. Nosta levyltä. Ripottele hieman suolaa ravunlihan päälle. Levitä voi-yrttiseosta lusikalla koipien päälle juuri ennen grillausta. Grillaa kuumassa grillissä 5-10 minuutin ajan, siirrä tarvittaessa rapuja pois kuumimmasta kohdasta. Varo leimahtavia liekkejä. Jos voisulaa jäi yli, voit valella kypsiä ravunjalkoja vielä voilla tarjoiluastiassa. Kypsä ravunliha muuttuu läpikuultamattomaksi, varo kuitenkin kypsentämästä liian pitkää, jolloin liha muuttuu purkkamaiseksi ja sitkeäksi, ja tarttuu herkästi kuoreen. Vähän mentiin mutu-tuntumalla… 🙂 kingcrab3 Tarjoile heti, vaikka raikkaan salaatin kera alkuruokana, ruokajuomana tietysti samppanjaa (Charles Heidsieck Réserve Brut)!

Kokin huomio: Yleensä kaupasta löytyvät kuningasravut on jo valmiiksi keitettyjä, mutta nämä olivat siis tuoreena pakastettuja, jolloin valmistuksessa voi enemmän käyttää vielä mielikuvitustaan. Valmiiksi kypsennettyjä rapuja kannattaa käyttää grillissä hyvin lyhyt aika, lähinnä että rapu vain lämpiää. 

3 thoughts on “Kuningasravun koipia grillistä – aika spesiaalia!

  1. Päivitysilmoitus: Herkkuyhdistelmä ylitse muiden – ruijanpallasta curryvoilla ja kuningasrapu-risottoa | Hyvää ruokaa ja annoskateutta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.