Avainsanat

, , , ,

briossi3

Kerään naistenlehdistä mielenkiintoisiksi ajattelemiani reseptejä iPhonen Recipics-ohjelmaan (katsoin AppStoresta, ja Recipics ei näköjään ole enää saatavilla Suomen AppStoresta, outoa). Usein ne vain hautautuvat sinne, mutta aina välillä selailen mitä kaikkea olenkaan tallentanut. Tämä Anna-lehdestä bongaamani parmesaanibriossi- ohje on kuitenkin aina välillä muistunut mieleen. Olen hiukan muokannut reseptiä itselle sopivaksi.
Leipominen on muka niin työlästä. Eikä ole. Varsinkin, kun omistaa Kenwoodin yleiskoneen, jolla tämänkaltainen briossi-taikina valmistuu vaivatta. Pitäis vaan ryhtyä useammin🙂

briossi2

Parmesaani-briossit (12-15 kpl)

2 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
3 kananmunaa
2 rkl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
150 g voita

Täyte:

2 rkl oliiviöljyä
125 g vastaraastettua parmesaaniraastetta
tuoretta rosmariinia ja/tai timjamia hienonnettuna
ripaus sormisuolaa
voiteluun kananmunaa

Edellisenä iltana:
Laita yleiskoneen kulhoon kylmä maito, hiiva, kananmunat ja sokeri. Vatkaa nopeasti ainekset tasaiseksi. Lisää joukkoon kerralla jauhot, joihin olet sekoittanut suolan, ja anna koneen vaivata taikinaa pienellä teholla noin 5 minuuttia.
Lisää koneen käydessä taikinan joukkoon kuutioitua kylmää voita niin, että edellinen voiannos on aina sekoittunut taikinaan. Vaivaa taikinaa yhteensä noin 15-20 minuuttia. Kaavi pehmeä taikina leivontakulhoon ja peitä kelmulla. Anna taikinan nousta jääkaapissa seuraavaan aamuun (taikina säilyy jääkaapissa max 24h).
Leivontapäivänä:
Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Sivele taikinan pintaan oliiviöljyä. Ripottele päälle parmesaaniraaste sekä mausteet.
Kääri taikina kääretortun tavoin rullalle ja leikkaa noin 5 cm:n levyisiksi paloiksi. Nosta ne leivinpaperilla tai muffinsivuoilla vuoratulle muffinipellille. Anna briossien kohota noin 30 minuuttia. Minä sain taikinasta  15 sämpylää, ja muffinivuoat loppuivat kesken. Leivinpaperi tai kokkausarkki toimi oikein hyvin🙂
Voitele briossit kananmunalla. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes briossit ovat kauniin kullankeltaisia ja kypsiä.

briossi1