Grillistä karitsankare Dijon-kapris- lankkusoosilla

karitsankare2.jpg

Pääsiäisenä syödään perinteisesti karitsa- ja lammasherkkuja. Tämän ruuan tein jo viime kesänä, mutta se jäi syystä jostain silloin bloggaamatta. Herkun JUJU on leikkuulaudalla sekoitettu maukas ”lankkusoosi”, joka imeytyy ihanasti grillattuun lihaan. Satsaa ehdottomasti kotimaiseen karitsan lihaan, sitä valitettavasti joutuu välillä etsimään, mutta ainakin suoraan tiloilta tai Reinin lihalta saa kotimaista ja usein myös luomuakin karitsaa tai lammasta. Tämä kare oli muistaakseni ahvenanmaalaista luomukaritsaa.

karitsankare
Resepti on Weberin grillauskirjasta New American Barbecue. Ruoan valmistusta varten tarvitset melko suuren puisen leikkuulaudan – suuri sen vuoksi, ettei soosi lähde valumaan reunoilta pois, kun sen päälle laitetaan grillattu liha.

Grillattu ja miedosti savustettu karitsan kare Dijon-kapris-lankkusoosilla (4:lle)

2 noin 600g painoista karitsan karetta (3-4 kareluuta/syöjä on hyvä määrä)
oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
3/4 tl kuivattua timjamia, sormin murskattuna (niinkuin kuvasta näkyy, itse käytin näköjään tuoretta timjamia 😉 )

(briketti)grilliin: 2 isoa (miehen?) kourallista Mesquite-savustuslastuja, foliota suojaamaan kareluita

Lankkusoosi:
0,6 dl veitsellä hienonnettuja isompia kapriksia
0,6 dl hienonnettuja lehtipersiljan lehtiä
2 rkl Dijon- sinappia
2 rkl + 2 tl oliiviöljyä
1 rkl hienonnettua valkosipulia
2 tl punaviinietikkaa
1 tl sormisuolaa
1 tl mustapippuria myllystä

Renssaa kareet isoimmista rasvoista ja kalvoista. Hiukan läskiä voi jättää. Siisti luut paljaiksi veitsellä lihasta ja kalvoista. Mausta lihat öljyllä, suolalla, pippurilla ja timjamilla. (Marinoi halutessasi lihoja jääkaapissa 3-4 tuntia, ei välttämätöntä, voit maustaa lihat myös juuri ennen valmistusta). 

Laita savustuslastut likoamaan veteen vähintään 30 minuuttia ennen grillausta. Ota lihat huoneenlämpöön samoihin aikoihin.

Valmistele grilli epäsuoraa grillausta varten medium-lämpöön (+200-230 C).

Laita soosin ainekset ison leikkuulaudan keskelle, ja nosta lauta lähelle grilliä. Voit laittaa leikkuulaudan alle vaikka vielä foliota tai leivinpaperilla vuoratun uunipellin, puhtaanapitoa ajatellen 😉

Kun grilli ja lihat ovat valmiit, laita valutetut savustuslastut grilliin brikettien päälle (jos käytät kaasugrilliä, laita lastut savustuslaatikkoon). Kun savumuodostus alkaa, nosta kare-lihat ”lihapuoli” alaspäin suoralle lämmölle. Siirtele lihoja tarvittaessa liekeistä. Käännä lihat noin 8 minuutin kuluttua ”luupuoli” alaspäin, ja laita luiden alle vielä pieni pala foliota estämään luiden kärventyminen. Grillaa, kunnes lihojen sisälämpö on noin +57C (sisälämpömittari on hyvä!!) ja liha tuntuu sormeen vielä joustavalle. Aikaa menee noin 8-12 minuuttia.  Halutessasi voit vielä pihtien avulla kääntämällä lihaa sulkea karen päät kuumalla ritilällä muutamien sekuntien ajan.

Juuri ennenkuin lihat ovat valmiit, sekoita kastikkeen ainekset haarukalla muussaamalla leikkuulaudan päällä. Levitä soosia hiukan laudalla, ja nosta grillattu kare lankkusoosin päälle,  lihapuoli alaspäin.  Anna lihan levätä soosin päällä noin 3 minuuttia, ennenkuin leikkaat lihat annospaloiksi (kyljykset erikseen). Levitä soosia lihojen pinnoille.

Nosta lankku lihoineen pöydälle, ja tarjoa heti 🙂

Risotto alla Milanese eli sahramirisotto toimii tämänkin ruuan kanssa aivan liian hyvin 🙂

karitsankare3

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.