Tattijäätelöä… kuulit oikein!

20140508-205532.jpg

Kiirastorstaina kävimme syömässä Helsingin kauppatorin kupeessa Michelin tähditetyssä Luomossa toistamiseen. Jouni Toivasen luotsaama Luomo lunasti jälleen suuret odotuksemme, ja varsinkin jälkiruoka oli mieleen ja makunystyröihin painuva. Annoskateutta ei tarvinnut potea, koska molemmat nautimme samat annokset viiden ruokalajin menussa (jossa tuli hiukan ekstraakin…).  Ruoka, viinit sekä palvelu olivat erinomaisia. Pimenevää pääkaupunkia oli mukava katsella ikkunasta ruokailun lomassa.
Mieleen jäi pöydässä savustettu taimen sekä 63-asteinen kananmuna ja tietysti jälkiruoka, joka perustui tattijäätelöön ja suklaiseen yhdistelmään, kaikkia ainesosia en enää muista sitten millään. Tatin hattuna oli muistaakseni tryffelisuklaa ja jalkana todellakin ihanalle herkkutatille maistuva jäätelö. Maku oli niin hämmentävä ja selvän tattimainen, mutta kuitenkin erinomainen jäätelön mauste. Jopa Jarnon, suuren sienten vihaajan mielestä jäätelö oli onnistunut ja erinomainen. Intohimoisena tatinrakastajana utelin tarjoilijalta jäätelön salaisuutta, joka on kuulemma maitoon liotetut tatit… tätä pitää kokeilla kotona! Google laulamaan, ja reseptien sekoittamista… Mielestäni onnistuin jäätelössä erinomaisesti 🙂
tattijäde2

Jäätelö tarvitsee mielestäni kuitenkin seurakseen jotain suklaista, joten valmistin seuraksi Täydellisiä Brownieita 🙂 Mietin pitkään lisäänkö jäätelömassaan vielä vaniljaa – onneksi en, sillä tatista tulee jäätelöpohjaan jotenkin vaniljainen ote muutenkin. Jos kaapissa on kuivattuja tatteja, tästä äitienpäiväjäätelö-spesiaali! Jäätelön voi tehdä jäätelökoneessa (itsellä on Lidl’in halpisjädekone, joka pelittää ihan hyvin, jos muistaa pakastaa kulhon ajoissa…) tai ihan käsin vatkaamalla pakastettavaa pohjaa.

 

Tattijäätelö by Luomo

Tattijäätelö by Luomo

 

Tattijäätelö inspired by Luomo 4-6:lle

45 g kuivattuja tatteja
5,5 dl täysmaitoa
1,8 dl kuohukermaa
5 luomukananmunakeltuaista
2 dl erikoishienoa sokeria + 0,5 dl glukoosisiirappia (tai 2,5 dl erikoishienoa sokeria)
(glukoosisiirapin ansiosta jäätelöstä tulee ehkä hieman pehmeämpää, eikä kidemuodostusta ilmene niin paljon kuin pelkkää tavallista sokeria käytettäessä)

Liota kuivattuja tattejä yön yli jääkaapissa maidossa.
(Muista laittaa jäätelökoneen jäähdytyskulho pakastimeen vähintään 24 h ennen jäätelön valmistusta).
Siivilöi tatit maidosta. Sekoita paksupohjaisessa pienessä kattilassa maito, kerma, keltuaiset sekä sokeri(t). Valmista jäätelöpohja lämmittämällä seosta miedohkolla lämmöllä noin 10 minuuttia, koko ajan seosta sekoittaen/kevyesti vatkaten. Kun seos alkaa paksuuntua enemmän kiisselimäiseksi, nosta kattila pois lämpimältä levyltä. Laita kiisselin päälle tuorekelmu estääksesi paksun kuoren muodostuksen. Anna kiisselin jäähtyä hieman ennenkuin nostat sen jääkaappiin viilentymään. Anna viilentyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

Valmista jäätelö jäätelokoneen ohjeen mukaan tai kaatamalla seos pakastimen kestävään kulhoon, vatkaa seosta 30 minuutin välein (laita välillä pakastimeen), kunnes seos vaikuttaa jäätelömäiseltä.

Tarjoa vaikka suklaa-brownien kera.

Juomasuosituksena suklaamaltainen jenkki- Imperial Stout, Founders Imperial Stout 10,5% (4,97 e/0,33 l). Yks pullo vaikka kahteen pekkaan jaettuna ja tarjoa aromi-konjakkilasista 😉 Ooh, mikä yhdistelmä!

 

63-asteinen luomumuna, villiyrttejä, siideriä...

63-asteinen luomumuna, villiyrttejä, siideriä…

Savustettu taimen

Savustettu taimen

Suunraikastajaksi granita porkkanasta

 

2 thoughts on “Tattijäätelöä… kuulit oikein!

  1. Olisi kiva maistaa tattijäätelöä;D Olen täällä nähnyt joidenkin ravintoloitten ruokalistalla porcinia sisältäviä jälkiruokia,joten sen kai on pakko olla hyvää;D

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.