Avainsanat

, , , , , ,

Lihapullareseptejähän ei voi olla liikaa, eihän? Minunkin blogistani löytyy ennestään jo 4 ohjetta (löydät reseptit arkistosta Liharuokien alta) ja tässä tulee taas yksi, ihan omasta päästä 🙂 Lisukkeena ihanan pehmeää ja makoisaa haudutettua kaalia, resepti on suosikkikirjastani, Tommy Myllymäen Kasvikset – lisukkeena & pääruokana.

lihapullatjakaali3

Lihapullat kylmäsavuporolla 

500 g laadukasta naudan jauhelihaa
75 g kylmäsavupororouhetta
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja (itse käytin pankojauhoja)
125 g  crème fraîchea
tuoreita timjamin lehtiä n. 1rkl (kuivattuna n.0,5 tl)
suolaa
mustapippuria

voita ja ruokaöljyä

Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli voissa, anna jäähtyä.
Riko kananmuna kulhoon, ja vatkaa se kevyesti haarukalla. Sekoita joukkoon korppujauho ja crème fraîche sekä mausteet, anna turvota n. 10 minuutin ajan.
Lämmitä uuni +200C. (Tässä vaiheessa voit laittaa kaalin tuloilleen 😉 ).
Sekoita muna-korppujauhoseoksen joukkoon jäähtynyt kuullotettu sipuli, jauheliha sekä pororouhe, käsin sekoittamalla (kertakäyttöhanskat käteen!) tulee mielestäni paras lopputulos. Älä vaivaa taikinaa kuitenkaan liikaa, muuten pullat tulevat sitkeiksi.
Pyörittele hanskakäsin taikinasta sopivan kokoisia lihapullia.
Paista lihapullat kauniin ruskeiksi voi-ruokaöljysekoituksessa. Nosta lihapullat vielä hetkeksi uuniin kypsymään (n. 5 – 10 minuuttia).

Haudutettua kaalia voissa 

500 g valkokaalia isoiksi paloiksi leikattuna
50 g savustettua porsaankylkeä pieneksi suikaloituna (meillä savukassleria)
4 timjaminoksaa
100 g voita
suolaa

Laita kaalipalat, porsaankylkisuikaleet, timjaminoksat ja voi laakeaan pataan. Kaada päälle vettä sen verran, että padan pohja peittyy.
Keitä kaali pehmeäksi välillä sekoittaen.
Vedestä ja voista muodostuu makoisa ohut kastike. Keitä vielä noin 5 minuutin ajan ja mausta suolalla.

Kirjan vinkit! Kaalin keittämisessä veden määrä on tärkeä: ei liikaa eikä liian vähän vaan juuri sopivasti, jotta liemestä syntyy ihana kastike. Käytä mieluiten tuoretta ja rapeaa kaalia. Jos teet ruoan talvikaalista, keitä kaalia hieman pidempään. 
Voit korvata valkokaalin myös suippokaalilla, kurttukaalilla tai ruusukaalilla!

Tarjoa lihapullat haudutetun kaalin ja puolukkasurvoksen tai -hillon kera 🙂

lihapullatjakaali2