Omenaiset possunposket, helppoa slow foodia!

Viime viikonlopulle osui hiukan enemmän hommaa, joten aikaa kauhan heilutteluun ei   jäänyt paljon. Siispä laitoin ruuan muhimaan jo vasten lauantaiyötä, sain ruuan päiväksi jäähtymään jääkaappiin ja illalla ei tarvinnut kuin vain lämmitellä ruoka ja tehdä lisukkeet. Helppoa slow foodia kerrassaan!

possunposketsiiderissä
Possunposkia ehkä joudut etsimään, kuulemma jostain kaupoistakin niitä aina välillä löytyy, hallista tilaamalla varmasti saa. Minä hain niitä tutusta paikasta Paijan tilalta, jossa possut ovat eläneet possumaista elämää pienellä tilalla. Posket ovat kaiken lisäksi edullista ruokaa, kilohinta usein siinä 6-7 euron luokkaa.
Possu ja omena ovat klassinen ja toimiva pari, bongasin tämän reseptin googletellessani possua ja siideriä, toki hiukan jälleen säädin reseptiä omaksi. Seuraksi tein juuriselleri-pyreen, se toimii huipusti ylikypsän lihan ja siiderikastikkeen seurana 🙂
Possun posket maustetaan sokeri-suola-seoksella, hiukan pelästyin alkuperäisen reseptin määriä, joten puolitin sen. Toki voit halutessasi jättää kuiva-suolauksen pois, ja suolata posket vasta paistamisen yhteydessä. Itse asiassa kuiva-suolaus toimi hyvin, en lisännyt ruokaan ollenkaan suolaa enää missään vaiheessa ja ruoan suola oli just nappiin.

possunposketsiiderissä2

Yön yli kypsyvät possunposket omenasiiderissä (4:lle)

n. 1 kg possunposkia (2-3 kpl per ruokailija)
1 dl hienoa sokeria
0,5 dl hienoa merisuolaa

ruokaöljyä ruskistamiseen
2 fenkolia
2 porkkanaa
3 sipulia
tuoretta timjamia kourallinen
3 valkosipulin kynttä
8,8 dl omenasiideriä (ei mitään Golden cappia, hae Alkosta oikeaa ranskalaista omenasiideriä)
2,2 dl omenasiiderietikkaa
6-10 dl kanalientä (tai niinkuin itse tein, herkkutattien liotuslientä 3dl ja noin 3 dl kanalientä), sen verran että lihat peittyvät nesteeseen
1 rkl mustapippuria (kokonaisia)

kanneksi: leivinpaperipala (cartouche) leikattuna padan läpimitan kokoiseksi

1 rkl voita kastikkeen viimeistelyyn

Edellisenä aamuna: Sekoita sokeri ja suola keskenään. Hiero possunposket kauttaaltaan sokeri-suolaseoksella, ja laita jääkaappiin maustumaan noin 12 tunnin ajaksi. Sekoita possuja kerran pari kuivasuolauksen aikana. Poskista lähtee nestettä jonkin verran kuivasuolauksen aikana.

Ota illalla posket jääkaapista noin tunti aikaisemmin huoneen lämpöön. Pyyhi isoin suolakerros lihojen päältä talouspaperilla ja huuhtaise posket juoksevan veden alla.
Paloittele vihannekset ja porkkana pienemmiksi paloiksi, aivan pieniksi ei tarvitse, koska muhivat uunissa koko yön.

Lämmitä uuni +95 C asteeseen.
Ruskista posket ruokaöljyssä kauttaaltaan isossa valurautapadassa, ja nosta sivuun.
Madalla padan lämpöä hieman ja lisää pataan hieman ruokaöljyä. Kuullottele pilkottuja vihanneksia noin 10 minuutin ajan, kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää joukkoon timjami, mustapippuri ja omenasiiderietikka. Kiehuta, kunnes neste on lähes kokonaan haihtunut ja imeytynyt vihanneksiin. Lisää sitten joukkoon omenasiideri, anna kiehua kunnes neste on haihtunu puoleen.

Lisää joukkoon ruskistetut possunposket, sekoita ja kaada päälle kanalientä (tai tattien liotuslientä) niin, että lihat ja vihannekset peittyvät nesteeseen. Peitä pata leivinpaperista leikkaamallasi padan kokoisella palasella.
Kypsennä uunissa 8 tuntia (yön yli).

Nosta lihat aamulla nesteestä, siivilöi neste erilliseen astiaan. Kun lihat ja neste ovat hieman jäähtyneet, laita ne jääkaappiin päiväksi.

Kun olet valmistamassa ruokaa, nosta lihat ja kastikepohja jääkaapista. Kuori kastikepohjan päältä siihen muodostunut rasvakerros pois.
Keitä kastikepohja kasaan, kunnes se on sopivan paksuista. Lämmitä samaan aikaan poskilihat miedolla lämmöllä uunissa (+110C) folion alla (minun AEG-uunistani löytyy ruuan höyrylämmitys, jota käytin tähän tarkoitukseen).

Kun kastike on kiehunut sopivaksi (noin 20-30 min), vatkaa kastikkeen joukkoon ruokalusikallinen voita kiillon tuomiseksi, voit maustaa vielä töräyksellä omenasiiderietikkaa. Tarkista suola.

Kaada kastike lämpimien possunposkien päälle ja tarjoa vaikka selleripyreen tai perunamuusin kanssa. Ruokajuomana maistuu vaikka ruuanlaitossa käytetty ranskalainen omenasiideri 🙂

Kokin huomioita
Pakastan herkästi kaikkea mitä ruuanlaitossa jää yli. Jos ruokaan tarvitaan liotettuja herkkutatteja, eikä liotuslientä siihen ruokaan jostain syystä tarvita, pakastan sen mahtavan makuliemen. Aina se johonkin ruokaan uppoaa myöhemmin antamaan ihanaa makua. Tämänkin ruuan herkkutattien liotusliemi oli jostain jäänyt muutama viikko sitten yli 🙂

2 thoughts on “Omenaiset possunposket, helppoa slow foodia!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.