Avainsanat

, , , , , , , , ,

Niinkuin ehkä joskus olen avautunut, yksi heikkouteni on keittokirjat. Niitä tulee välillä hankittua liiankin heppoisin perustein, taitaapa hyllyssä olla jokunen keittokirja, josta en ole laittanut yhden yhtä ruokaa. Jamie Oliverin keittokirjoja on hyllyyn siunaantunut muutama, uusimpana Fiilisruokaa, josta melkein heti bongasin tämän super-lihaisan ruuan, joka sopii esimerkiksi muutaman tunnin läskipyöräilyn aiheuttaman energiavajeen korjaamiseen. Kaloreita ruuassa on varmasti komea läjä, mutta niin on makuakin. Maku on hyvin brittiläinen ja pubimaailmaan kallistuva. Kirjan muutkin reseptit ovat hyvin runsaita ja ns. lohturuoka-tyyppisiä🙂

jamienlihapullat2

Jamien isot britti-lihapullat jauhelihasoosissa

Lihapullat:
2 isoa sipulia
2 tuoretta rosmariininoksaa
oliiviöljyä
2 rkl worcester-kastiketta
500 g possun jauhelihaa
500 g jauhettua naudan etuselkää (meillä highlanderin jauhista, pakastimesta)
kourallinen korppujauhoja (yritin miettiä mikä on Jamien kourallinen, olisko  se reilu 0,5 dl?)
80 g cheddar-juustoa

Kuori lihapullia varten sipulit ja riivi rosmariinin lehdet. Silppua ainekset hienoksi veitsellä (tai monitoimikoneessa). Lorauta isohkoon kattilaan oliiviöljyä, lisää joukkoon sipuli-rosmariini- seos, worcester-kastike sekä tilkka tai kaksi vettä  (olisko se sitten 2-3 rkl Jamien mukaan?). Kypsennä sipuliseosta keskilämmöllä satunnaisesti sekoittaen noin 20 minuutin ajan tai kunnes kaikki neste on haihtunut ja sipulit ovat makeita sekä kevyesti karamellisoituneita. Älä siis ruskista kovalla lämmöllä😉
Mausta suolalla ja pippurilla, nosta vaikka lautaselle jäähtymään.
Kun sipuliseos on jäähtynyt, sekoita joukkoon jauheliha sekä korppujauhot. Sekoita jauhelihataikina huolellisesti sekaisin vaikka käsin (suosittelen kertakäyttöhanskoja aina jauhelihaa käsiteltäessä!).
Jaa lihapullataikina 16 tasakokoiseksi palleroksi (joo, aika isoja ovat…). Pese kätesi (tai ota hanskat pois tässä vaiheessa) ja leikkaa juustosta 16 tasakokoista pientä kuutiota ja työnnä juustopala jokaisen lihapullan sisään. Pyörittele sitten lihapullista täydellisen pyöreät pullat. Laita lihapullat jääkaappiin odottelemaan kypsennystä.

Jauhelihakastike:
200 g hienoksi jauhettua naudan etuselkää (edelleen meillä highlanderin jauhista)
1 iso sipuli
2 tuoretta rosmariininoksaa
1 lihaliemikuutio (tai fondia)
2 dl pale ale- olutta (brittiläistä tietysti tähän ruokaan, humalointi on brittioluissa tietyn tyyppinen ja juuri tähän ruokaan makua tuova – itse en löytänyt lähi-Alkosta tai kaupasta pale alea, joten ostin britti-IPAn Alkosta, eli India Pale Alen)
2 kukkuraista rkl vehnäjauhoja
1 rkl mustaherukkahilloa
2 tl englantilaista sinappia (tätäkään ei löytynyt, mentiin perinteisellä väkevällä Turun sinapilla, Dijon-sinappi ei ehkä ihan enkku-tyyppinen ole, olen ymmärtänyt, että britti-sinappi on hieman makeaa ja melko vahvaa)
2 rkl mallasviinietikkaa (tätäkään ei minulta löytynyt, tai unohdin etsiä kaupasta – tuskin olisin löytänyt. Google kertoi, että mallasviinietikan voi korvata makeahkolla siideri-etikalla, sillä mentiin)

Ruskista jauheliha isohkossa kattilassa öljyssä tasaisesti sekoitellen. Kuori ja hienonna sipuli lihan kypsyessä, silppua myös rosmariinin lehdet. Lisää sipuli ja rosmariini ruskistetun jauhelihan joukkoon, paista vielä noin 5 minuutin ajan tai kunnes sipuli ruskistuu kevyesti. Murenna joukkoon lihaliemikuutio ja kaada joukkoon olut. Kypsennä, kunnes kastike on ihanan tummaa (noin 10 minuuttia?). Sekoita sitten joukkoon jauhot, mustaherukkahillo, sinappi sekä 7,5 desiä vettä (itse maustoin vielä tässä vaiheessa kastikkeen noin ruokalusikallisella worcester-kastiketta). Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä noin 30 minuutin ajan tai kunnes kastike on paksun täyteläistä. Mausta suolalla ja pippurilla (tarkista maku).

Kun kastike on valmista, lämmitä uuni +240 C asteeseen (meidän uuni lämpiää vain +230 C asteiseksi, sillä mentiin…), laita samalla uuniin korkealaitainen paistovuoka lämpiämään ja nosta lihapullat jääkaapista huoneenlämpöön.
Kun uuni on kuuma, nosta vuoka uunista, valuta vuokaan pari rkl öljyä ja lisää lihapullat kuumaan vuokaan tasaisin välein. Paista lihapullia kuuman uunin ylätasolla noin 15 minuuttia.  tai kunnes pullien pinta ruskistuu kauniisti. Nosta vuoka uunista, ja kaada jauhelihakastike lihapullien päälle. Laita vuoka uuniin vielä noin 5 minuutin ajaksi.

Tarjoa tietysti perunamuusin  kera. Ruokajuomaksi suosittelen hieman viilennettyä porteria! Esimerkiksi tällä hetkellä Alkoista löytyvä Foundersin Porter 3,89e/0,33 L on aivan loistava olut. Ehkäpä paras porter pitkään aikaan…🙂

jamienlihapullat