Avainsanat

, , , , , , ,

Kaupan lihatiskissä pötkötelleet tuoreet kevätkananpojat houkuttelivat tekemään ranskalaistyyppistä herkkua tänä viikonloppuna. Varsinainen resepti ei ollut kaupassa vielä mielessä, mutta aikani kirjoja ja nettiä selatessani päädyin Glorian Ruoka & Viini– lehden (4/2014) reseptiin. Tämä viikko on ollut varsinainen kaali- teemaviikko. Alkuviikosta tein lehtikaalista maukasta kasviswokkia, sitten testasin Hesarin viikon takaista sitruuna-lehtikaalispagettia, ja nyt savoijinkaali oli vuorossa.
Kevätkananpojat painavat yleensä noin 500g, ja yksi on yleensä sopiva määrä aikuiselle ruokailijalle.

 

kevätkana3

Dijon-hunaja- marinoidut kevätkananpojat 4:lle

4 kevätkananpoikaa (tuoreena tai sulatettuna, ota sulamaan reilu 1 vuorokausi aiemmin jääkaappiin)

1 dl Dijon- sinappia
0,5 dl juoksevaa hunajaa
1 tl kuivattua timjamia
1 rkl sitruunan mehua
1 tl öljyä
0,5 tl suolaa
vajaa 0,5 tl mustapippuria myllystä

Sekoita kaikki marinadin ainekset. Laita kevätkananpojat vierekkäin uunivuokaan, ja hiero marinadi kanojen päälle ja mahdollisimman paljon sormin nahkaa venyttämällä myös nahan alle, rintapalojen ja koipien päälle. Peitä kelmulla ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

Ota kananpojat huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen ruuan valmistusta. Lämmitä uuni +180C. Laita yhden kananpojan koiven paksuimaan kohtaan paistolämpömittari. Varo osumasta luuhun. Kypsennä uunin keskitasossa 30-40 minuuttia, tai kunnes paistolämpömittari näyttää +75C. Voit varmistaa kypsyyden myös cocktailtikulla, kypsästä kananlihasta tihkuu väritöntä nestettä.

Valmista savoijinkaali-fenkolipaistos ja mustaherukkakastike sillä aikaa kun kanat ovat uunissa.

Savoijinkaali-fenkolipaistos 

puolikas savoijinkaali
2 fenkolia
3 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
ripaus cayennepippuria

Huuhdo kaali ja fenkoli huolella. Siisti huonot kohdat ja fenkolien kovat kannat. Suikaloi. Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja hauduta kunnes kasvikset ovat kypsyneet, noin 15 minuuttia. Pidä lämpimänä.

kevätkana

Mustaherukkakastike 

1 dl mustaherukkahyytelöä
1 dl vettä
0,5 tl punaviinietikkaa
1 kasvisliemifondikuutio
1 pieni valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria myllystä

Suurus:
1,5 dl kylmää vettä
1 rkl maissijauhoja

Mittaa pieneen kattilaan mustaherukkahyytelö, vesi, punaviinietikka ja kasvisliemifondi. Murskaa veitsen lappeella valkosipulinkynsi (älä pilko) ja lisää kastikkeen joukkoon. Kuumenna hiljalleen kiehuvaksi, anna poreilla 2-3 minuuttia.

Lisää joukkoon suurus ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Anna kypsyä poreillen n.2-3 minuuttia kunnes kastike sakenee. Mausta suolalla ja pippurilla. Pidä lämpimänä. (ota valkosipulin kynsi pois ennen tarjoilua).
Viinisuositus: Pinot Noir- rypäleestä valmistettu Albert Bichot Fixin, 20,30 e, Burgundista. Fixinin kypsän puolukkainen maku tukee annoksen yrttisyyttä. Italian Piemontesta tuleva Lo Zoccolaio Dolcetto d’Alba, 12,73 e, on hieman napakampi vaihtoehto kanalle (Samuil Angelov, Muru).

kevätkana2