Avainsanat

, , , , , , , , ,

Teki mieli jotain herkkua, ehkä hampurilaista, muttei ehkä sellaista perinteistä. Ja kalaa, grillistä tietysti. Suunnitelmissa oli nimittäin testata SAGAn lanseeraama kesäpelti: folion päälle laitettu Kokkausarkki, joka mahdollistaa näiden hankalampienkin ruoka-aineiden grillauksen ritilöillä ilman pelkoa rasvan leimahduksista ja ruuan murenemisesta briketeille…

lohiklubi4

Surffikierros netissä ja testattavaksi löytyi club sandwich eli klubileipä lohesta tehtynä. Lohen marinadissa käytettiin tuoretta basilikaa, joka oli mielestäni melko mieto mauste, kenties vaikka ruohosipuli ja/tai tillikin voisivat toimia paremmin. Seuraavalla kerralla testataan siis vähän jotain muuta mausteena🙂 Oli muuten supermaittavaa, mutta erittäin sottaista syötävää.
Lohen grillaus sitävastoin oli kuitenkin erittäin helppoa ja siistiä kesäpellin ansiosta. Kala grillaantui erinomaisesti, sai hyvät värit pintaansa, ei tarttunut kiinni paistoalustaan, ja lohipalat sai myös hyvin käännettyä ehjänä. Kokkausarkki on kevyesti silikonoitu, jolloin siihen ei ruoka tartu herkästi kiinni.  Kalaan ei olisi tarvinnut edes oliiviöljyä laittaa, lohen oman rasva riittää varmastikin, mutta ideana oli marinoida kala ennen valmistusta.

Näin valmistat kesäpellin:
SAGAn kokkausarkki (pienempi, 33 x 27cm) asetetaan folion päälle, taittele folion reunat vielä kevyesti arkin päälle, jotta pelti pysyy kasassa.

lohiklubi1

Reseptistä puuttui täysin suola, itse laitoin sitä hiukan marinadiin, mutta silti kala jäi suolattomaksi. Eli kannattaa suolata lohi vielä ennen grillausta kevyesti. Itse laitoin marinadiin lisäksi vielä raastettua sitruunankuorta. Ja se majoneesi: se ihan oikeasti kannattaa tehdä itse. Aikaa menee ehkä 3 minuuttia, ja on taatusti parempaa mitä kaupasta saat- ja halvempaa😉

Sitruunainen pikamajoneesi sauvasekoittimella (n. 2dl)

1 huoneenlämpöinen luomumuna
1,5-2 dl neutraalin makuista ruokaöljyä
1 rkl tuoretta sitruunanmehua (tai valkoviinietikkaa, punaviinietikkaa, balsamicoa…)
1 tl Dijon- sinappia
pari rouhausta valkopippuria myllystä
suolaa ripaus

Riko muna korkeaan kulhoon. Lisää päälle loput ainekset. Majoneesin valmistuksessa tärkeää on, että ainesosat ovat huoneenlämpöisiä.
Laita sauvasekoitin kulhon pohjaan kiinni, ja surauta ainekset sekaisin muutamalla pumppaavalla liikkeellä. Voilà, tässä sinulla on supermajoneesi.
Tarkista suola, voit vielä maustaa majoneesin halutessasi vaikka sitruunanmehulla, tabascolla, cayennepippurilla, valkosipulilla… Mielikuvitus rajana!
Tällä reseptillä teen majoneesin aina, vaihtelen vain happoa (etikkaa/sitruunaa) ja mausteita sen mukaan mihin ruokaan tarvitsen majoneesin.

Klubileipä lohesta eli salmon club sandwich

nahaton lohi- tai kirjolohifilee
maukasta maalaisleipää (tai paahtoleipää) viipaleina/ 2 viipaletta per annos
tuoretta salaattia
pekonia (2-3 siivua/per leipä)
tuoretta tomaattia siivuina
punasipulia ohuina siivuina
majoneesia
basilikaa/ruohosipulia/tilliä
luomusitruunan kuori raastettuna (pese ennen raastamista lämpimällä vedellä) ja mehu puristettuna
2-3 rkl oliiviöljyä

Leikkaa lohesta jokaiselle sopivat annospalat. Marinoi lohi: sekoita oliiviöljyyn sitruunanmehu sekä pari kolme rkl silputtua basilikaa (tai haluamasi muuta tuoreyrttiä). Sitruunankuori tuo halutessasi lisää sitruunaista makua.  Marinoi peitettynä jääkaapissa 1-4 tunnin ajan.
Valmista majoneesi ylemmän ohjeen mukaan. Mausta valmis majoneesi silputulla basilikalla (tai ruohosipulilla) ja sitruunankuorella. Laita jääkaappiin maustumaan.
Lämmitä grilli mediumlämpöön.
Paista pekonit paistinpannussa rapeiksi. Valuta rapeat pekonit talouspaperin päällä. Kaada pannusta osa pekonin rasvasta pois, ja ruskista punasipuliviipaleet pekonin rasvassa kevyesti miedolla lämmöllä.
Grillaa lohipalat kesäpellin päällä, n. 3-4 minuuttia puoli (käännä välillä). Mausta lohipalat kevyesti sormisuolalla ennen grillausta. Kun käännät lohipalat, laita leipäviipaleet samalla grilliin lämpenemään. Itse voitelin leivät kevyesti oliiviöljyllä, muttei se ole välttämätöntä.

lohiklubi2

lohiklubi3

Kasaa leivät:
Voitele leipäviipale basilika-sitruunamajoneesilla, laita päälle rapea salaatinlehti ja tomaatin viipaleita. Seuraavaksi kasaan tulee grillattu lohi, mehevät paistetut sipuliviipaleet sekä pekoni. Pieni loraus majoneesia ja toinen leipäviipale päälle.
Varustaudu läjällä servettejä, sillä tämän leivän syöminen on sottaista🙂

20140730-105418-39258304.jpg

Tämä bloggaus on SAGAn sponssaama🙂

Tämän testaussession päätteeksi voin rehellisesti sanoa, että Kokkausarkki tulee jatkossakin toimimaan meidän keittiössä. Näppärästi pakattu Kokkausarkki on superkätsy ottaa nopeasti vaikka leikkuulaudan suojaksi broileria tai kalaa käsiteltäessä. Sillä saa suojattua astiat, ja kun vaikka itse-marinoitu broisku on sen päällä viety tarjoiluastiassa grillille, arkin voi hävittää (biojätteessä!🙂 ) ja tarjoiluastia alla on edelleen puhdas ja valmis vastaanottamaan kypsät tuotteet. Kokkausarkkeja on kahta eri kokoa, isompi Kokkausarkki (33 x 42cm) on ehdoton nyyttejä valmistettaessa. Kesäpeltiin käytin siis pienempää (33 x 27 cm).