Itse-tehdyt hampurilaissämpylät, niin parasta ja niin helppoa!

Käsi ylös, jos kaupan valmiit hampurilaisämpyt ei nappaa: sitä minäkin. Testattu on kaikki muutkin mahdolliset kaupasta saatavat sämpylät, ja jokin niissä vain jää maussa uupumaan. Siispä itse tekemään.

hamp.sämp3

Oikea hampurilaissämpylä pitää olla höttöisen pehmeä, ei mikään terveysleipä todellakaan ja pysyä kasassa kun sinne mätetään täytteitä (yleensä liikaa). Hyvä maku tietty on tärkeää. Google osoitti useimmat mielenkiintoiset linkkinsä New York Timesin reseptiin, jota oli muutama suomalainenkin blogi selkeästi testannut, esim. Suklaapossu. Eikun yleiskone hyrräämään.
Olennaisin asia reseptissä on kohottaa taikinaa kunnolla kuohkeuden vuoksi, se tehdään pariin otteeseen. Oikeasti tekemiseen ei kauaa mene, varsinkin jos kotoa löytyy yleiskone. Ilman sitäkin taikina tekeytyy kyllä melko helposti. Aikaa pitää siis varata lähinnä vain taikinan nostattamiseen. Ja aineksetkin yleensä löytyy kotoa ilman erillistä kaupassakäyntiä: kuivahiivaa, maitoa, jauhoja, voita, suolaa ja sokeria. Seesaminsiemenetkin voi halutessaan jättää pois.

NY Timesin hampurilaissämpylät 7-8 kpl

2,5 dl vettä
3 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
1 kananmuna
2 rkl sulatettua huoneenlämpöistä voita
8 dl vehnäjauhoja

Lisäksi
1 kananmuna +hiukan vettä voiteluun
seesaminsiemeniä koristeluun

Lämmitä maito-vesiseosta hieman, sekoita joukkoon hiiva ja sokeri. Anna seistä noin 5 minuuttia, kunnes seos alkaa kuplia. Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää jauho-suola seos sekä kevyesti vatkattu kananmuna sekä voisula maitoseoksen joukkoon.
Vaivaa yleiskoneella pienellä nopeudella reilu 5 minuuttia tai käsin noin 10 minuutin ajan. Kohota taikinaa liinalla peitetyssä kulhossa noin 2 tunnin ajan (kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi).

Kaada noussut taikina jauhotetulle pöydälle ja tee taikinasta varovasti  7-8 pyöreää sämpylää leivinpaperille. Kohota vedottomassa paikassa liinan alla vielä reilun tunnin ajan.

hamp.sämp2hamp.sämp1

Kuumenna uuni 200 asteeseen, laita uuniin vesiastia.
Voitele sämpylät muna-vesiseoksella, koristele halutessasi seesaminsiemenillä. Paista noin 15 minuutin ajan uunin keskitasossa, kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita.

Kokin huomioita: 

Jos haluat maustaa sämpylät sahramilla, saadaksesi hiukan lisää twistiä makuun, sekoita 0,5g sahramia ensin 0,5 dl kiehuvaa vettä, anna liota muutama minuutti. Lisää sitten joukkoon loput nesteistä 😉

20 thoughts on “Itse-tehdyt hampurilaissämpylät, niin parasta ja niin helppoa!

  1. Kokeilin, olivat huippuja! Kunnon nostatus taikinalle vain maltettava. Lisäksi voi tuunata, niin että 6dl vehnäjauhoa, 1,5dl karkeaa vehnäjauhoa ja 0,5 dl ruisjauhoa. tulee ehken aavistus lisää kuohkeutta ja ”ulkonäköä”. mutta toimii ilmankin.

    Liked by 1 henkilö

    • Mukava kuulla, että resepti toimii. Mä olen tässä ollut hollillaan, että milloin viikonloppuna kelit olis kohillaan hampurilaisten tekoon, mutta ei oo vesi-ja räntäsateet innostaneet hiiligrillin lämmittämiseen ja grillaukseen. Samaa makua ei mun mielestä saa sisätiloissa väsätessä, kuin hiilellä 🙂

      Tykkää

      • Itse jauhettu ulkofile + valurautaparila kuumana ilman rasvaa = hyvä. Tuossa tuo taikina pyörii koneessa tälläkin hetkellä, 2kpl 8 vuotiaita mittasi aineet. Tänään syntyy ahvenhamppareita, lisukkeena punasipulihilloke ja ehkä piparjuurimajo.

        Tykkää

  2. Hei!

    Tulisiko mitään kohotuksen osalta tehdä erilailla mikäli jos taikinan tekisi päivää ennen,ennen kuin ne paistaa ? Ajattelin tehdä taikinan ennakkoon ajan säästämiseksi

    Tykkää

    • Moi, monet hiivataikinat voi tehdä jo edellisenä päivänä, laitat kohoamaan jääkaappiin, peitä taikina tuorekelmulla. Pyörittele sämpylät seuraavana päivänä uunipellille ja nostata huoneenlämmössä vielä 1h ennen paistoa.

      Tykkää

  3. Onko taikinan tarkoitus olla todella löysää? Taikinan käsittely oli todella haastavaa. En myöskään saanut niistä kuohkeita, vaan jäivät melko litteiksi. tein taikinan käsin

    Tykkää

    • hmm, ei mulla ole jäänyt löysäksi, tai siis liian löysäksi. Taikinaa saa veivata käsin kevyesti 10-15 min ainakin, ja toki jauhoja voi lisätä jos siltä tuntuu.
      Olisko hiivan toiminnassa ollut joku fiba, jos ei noussut?

      Tykkää

  4. Aivan huippuhyvä resepti. Sai kuopuksen rippipihajuhlissa ansaittua huomiota! Laitetaan rippikiitoskuvan muassa juhlaväelle resepti liitteenä.

    Tykkää

  5. Tein kahdesti. Vesi-maito-hiiva-sokeri – seos ei kuplinut kummallakaan kerralla. Eikä siten taikina kohonnut tunnissa. Jätin yöksi jääkaappiin taikinan niin aamulla onnistui leipoa.

    Tykkää

    • Joo, ite huomannut pari kertaa saman ettei kupli, tosin ne kuplat on aika huomaamattomat. Oon myös huomannut joskus ettei ehdi kohota järjettömästi tunnissa, välillä olen laittanut sitten suosiolla uuniin kohoamaan (höyryuunissa kohotusohjelma). Hiivataikina on välillä konstikas…
      Tärkeintä on muistaa kun sämpylöitä pyörittelee, ettei niitä enää siinä vaiheessa vaivata, kohottamalla saadut kuplat pitää saada pysymään, ja taikinaa pitää käsitellä hyvin varoen 😉

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.