Avainsanat

, , , , , , ,

Ankka ja appelsiini on kaikkien tuntema klassinen yhdistelmä, mutta yllättävän lähelle osuu myös vadelma. Tämä on nopea, ja erittäin helppo viikonlopun herkkuruoka. Ankan kypsennyksessä saa olla tarkka, ja käyttää paistolämpömittaria, mutta muuten ei voi mennä pieleen. Tämä resepti on Rachel Khoon The Little Paris Kitchen– kirjasta. Monet muistanevat Rachelin vuoden takaisesta Pieni keittiö Pariisissa– ohjelmasta, jossa Rachel kokkasi pienessä Pariisin asunnossaan ranskalaisia klassikkoja hiukan muutellen. Jo silloin testailin muutamia ohjelman reseptejä. Tilasin tämän englanninkielisen kirjan netistä vuoden alusta, ja siitä on valmistettu jo useampi ruoka, hyvällä menestyksellä. Ehdottomasti yksi tämän hetken suosikkikeittokirjoistani, reseptit ovat yksinkertaisia ja kuvat mahdottoman herkullisia.

vadelmaankka Paistettua ankanrintaa ja punasikuri-vadelmasalaattia 2:lle (Magret de canard avec salade d’endives et framboises)

1 iso ankanrinta
suolaa, pippuria
1 iso punasikuri (tai 2 pientä)
4 rkl hyvää neitsytoliiviöljyä
2 rkl vadelmaviinietikkaa
0,5-1 rasia tuoreita vadelmia (Saa nykyään ympäri vuoden ainakin isoimmista marketeista. Jos ostat pakastevadelmia, varmistu, että ne ovat suomalaisia. Ulkomaisissa pakastemarjoissa on A-hepatiitti- tai norovirus-vaara. Tuoreet ulkomaiset marjat ovat Eviran mukaan turvallisia.)

Ota liha huoneenlämpöön noin 1 tunti ennen valmistusta. Jos käytät pakastettua ankanrintaa muista ottaa se sulamaan jääkaappiin vähintään vuorokausi aiemmin. Siisti tarvittaessa ankanrinnan rasvapuolta. Leikkaa rasvapinnalle ruudukko terävällä veitsellä, varo kuitenkin rikkomasta lihan pintaa. Mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla.

Lämmitä uuni +150 C. Laita ankanrinta kylmälle paistinpannulle rasvapuoli alaspäin, lämmitä pannu (älä huudata aivan täysillä). Paista ankanrintaa noin 4-5 minuuttia, tai kunnes nahkapuoli on rapea ja kauniin värinen. On hyvä kaataa pannulta välillä isoin sulanut rasva pois, se edesauttaa rapean pinnan muodostumista. Käännä rinta pannulla, ja kypsennä vielä pari kolme minuuttia.
Loppukypsennä ankanrinta uunissa kunnes lihan sisälämpötila on 52 astetta, paistilämpömittari on ehdoton tässä hommassa. Kääri liha folioon, ja anna vetäytyä n. 10 minuuttia ennen leikkaamista. Leikkaa ohuiksi siivuiksi.

Kun ankka kypsentyy, pese salaatinlehdet, revi ne käsin hieman pienemmiksi, suuhun sopiviksi paloiksi. Kuivaa talouspaperilla tai salaattilingolla. Sekoita salaattikulhossa oliiviöljy, vadelmaviinietikka ja ripaus suolaa sekä pippuria. Nosta kulhoon salaatinlehdet ja sekoittele hyvin, jolloin salaatinkastike maustaa huolella salaatin.

Annostele salaatti lautasille, asettele päälle ohueksi viipaloitua ankkaa ja tuoreita vadelmia. Tarjoa myös hyvää maalaisleipää. 20140315-113932.jpg