Avainsanat

, , , , , , ,

appelsiinilohi

Blogi on ollut luovalla tauolla. Jostain syystä paukkuja ei ole riittänyt ruuasta bloggaamiseen tammikuussa sattuneen auto-onnettomuuden jälkeen. Toinen auto tuli kieppuen kylkeen moottoritiellä, oma auto meni rusinaksi lunastukseen, mutta itse selvisin rajusta kohtauksesta lähes tulkoon vain silmälasien rikkoontumisella.  Ensi alkuun kolari vaikutti lähinnä ajankäyttöön, kun omalla autolla sukkuloimaan tottunut joutui anelemaan kyytiä muilta ja julkiset kulkuneuvot osoittivat epäluotettavuutensa kerta toisensa jälkeen. Laina-autolla huristelen kunnes oma uusi auto saapuu jälleen arkeani auttamaan.
Ja sitten on ollut jos jonkinlaista happeningia ja muuta sutinaa, ruokaa olen kyllä laittanut, ihan jopa bloggausmielessä, mutta ei vaan ole jaksanut sitten ruudulle asti laittaa niitä makuja. No, joskus pidetään hiukan taukoa ja sitten taas jatketaan, kun siltä tuntuu. Nyt tuntuu vahvasti siltä🙂

Tarjouksesta kirjolohta, ja sitten miettimään mitä siitä tekis… Avasin Weberin Smoke-kirjan, ja mielenkiintoinen, sinapilla kuorrutettu ja miedosti savustettu lohi kuulosti just sopivalta. Ai, appelsiinia mukaan… okei kokeillaan nyt, jos ihan resepti on laitettu. Ja oli muuten aivan täydellinen makupari. Kokeile ehdottomasti nyt, kun kaupoista saa mehukkaita appelsiineja!

Miedosti savustettu sinappikuorrutettu lohi appelsiinipedillä 4:lle

nahaton lohifilee, annospaloiksi paloiteltuna
suolaa, mustapippuria myllystä
4 navel- appelsiinia
tuoretta basilikaa

omenapuulastuja savustukseen (löytyy pusseissa vaikka esim. K-raudan grilliosastolta, jos ei omaa puuta ole🙂 )

Sinappiglaseeraus: 
1 rkl täysjyvä-Dijon-sinappia (hui, mikä sanahirviö)
1 rkl majoneesia
1 tl fariinisokeria
1 tl sinapinsiemeniä
1/8 tl cayennepippuria

Laita 2 reilua kourallista omenapuulastuja likoamaan veteen (vähintään 30 minuutiksi). Lämmitä grilli epäsuoraa grillausta varten medium-lämpöön. Itse käytän hiiligrilliä, mutta ruoka onnistuu myös kaasuversiolla.

Sekoita sinappikuorrutteen ainekset keskenään. Laita lohipalat öljyllä voideltuun alumiiniseen grillausvuokaan. Mausta lohipalat suolalla ja pippurilla, ja levitä sen jälkeen lohen pinnalle sinappikuorrutus.

Leikkaa appelsiineista molemmista päistä pieni pala, laita appelsiini leikkuulaudalle, ja kuori appelsiini terävällä veitsellä ”nahattomaksi”. Viipaloi kuoritut appelsiinit noin puolen sentin paksuisiksi pyöreiksi viipaleiksi. Asettele appelsiiniviipaleet tarjoiluastiaan tai suoraan annoslautaselle. Lorauta hiukan oliiviöljyä appelsiiniviipaleiden päälle. Revi appelsiiniviipaleiden päälle tuoreita basilikan lehtiä.

Kun grilli on valmis, valuta liotetut puulastut, ja ripottele lastut suoraan hiillokselle. Mikäli käytät kaasugrilliä, laita lastut kaasugrillin savustusboxiin ja laita savustusboxi toisen polttimon päälle (voit myös katsoa hyvät ohjeet täältä). Kun savumuodostus alkaa, laita lohivuoka grilliin (ei siis suoraan hiilloksen tai polttimon päälle, kyseessä on epäsuora grillaus). Savusta lohipaloja 8-12 minuuttia, oman mieltymyksesi mukaan. Itse annoin lohen olla grillissä noin 12 minuuttia.

Annostele lohipalat appelsiinin päälle. Keitin lisukkeeksi vielä neulapapuja, ja sekoitin al denteksi keitettyjen papujen joukkoon ruokalusikallisen voita ja hienonnettua savustettua valkosipulia (tämän viikon löytö lähikaupasta).

Makea appelsiini ja hienostuneesti savustunut lohi sinappikuorrutteella oli aivan tajuttoman upea yhdistelmä. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!

***Update 4.7.2014: eilen savustettiin tämän ohjeen mukaan melko paksuja lohipaloja (n.4cm paksuimmasta kohdasta), annoin olla n.20min savussa, melko miedossa lämmössä (150-170C), loistava kypsyys! Lisäksi vielä uusia perunoita, aijai🙂

Juomasuosituksena Alkosta raikkaan sitruksinen belgialainen trippeli, Tripel Karmeliet 4,07 e/ 0,33 l. Oluen resepti on belgialaiseen tapaan vuosisatoja vanha. Aivan upea yhdistelmä tälle kalaruoalle! Ranskalainen perus-chardonnay ei pelittänyt ollenkaan, mutta samppanja saattaisi itse asiassa olla aika hyvä yhdistelmä…😉