Avainsanat

, , , , , , ,

Loppiaislauantaina tein joululahjaostoksia Chez Mariuksessa: käytin joululahjaksi saamani lahjakortin hommaamalla kaikenlaista, mitä keittiöstä on uupunut ja mitä ajattelin ehkä tulevaisuudessa tarvitsevani. Mukaan tarttui mm. irtopohjapiirasvuokia, perunapuserrin, teräksinen jykevä paistinpannu sekä Cerasafe-pinnoitettu paistinpannu, injektioruisku kesän grillauksiin sekä kohotuskorit leivän leipomiseen.
Tämän jälkeen teimme vielä kierroksen Hakaniemen halliin, jossa Reinin lihan tiskillä huuteli kovasti Iberico-possun ulkofile. Pikkujouluissa ystävän kanssa sain maistaa Ibericon possua Jouni Toivasen Pure Bistrossa. Makuelämys gulassityyppisessä kastikkeessa muhineesta ylikypsästä possunposkesta oli niin mahtava, että vastaavanlaista olisi kyllä kiva kokeilla kotioloissakin.

iberico
Kotioloissa mentiin Espanjan niemimaalle, mutta hieman erilaisesta näkökulmasta. Reinin lihan myyjä kehotti kokeilemaan possun maustamista ilman mitään kommervenkkejä, eli pelkästään suolalla ja pikkupippuroinnilla. Tämän possun liha nimittäin on tunnettu pähkinämäisestä, ei niinkään possumaisesta maustaan. Iberico- possut laiduntavat vapaasti luonnossa syöden pääosin tammenterhoja, mikä siis maustaa lihan luonnonmukaisesti pähkinäaromilla. Iberico- possu eli musta possu (pata negra) on espanjalainen alkuperäisrotu, jonka liha on hienostuneesti rasvalla marmoroitunutta. Iberico on melko arvokasta hinnaltaan johtuen rajallisesta saatavuudesta ja luonnonmukaisesta kasvatustavasta.

possupihvit

Reinin lihan Iberico tulee Suomeen pakasteena. Tämän lihan voi myös jättää hieman enemmän ”roseeksi” kuin on ehkä possun kanssa totuttu. Kovin mediumiksi ei kuitenkaan tällä kertaa jääty, otin possut uunista kun mittari näytti +63C, ja kai lämpötila vielä pari astetta vetäytyessään nousi. Liha oli kuitenkin kauniin vaaleanpunaista ja erittäin mureaa, ei ollenkaan possumaista. Erittäin aromaattista ja superhyvää.

Sahrami-sitruunaperunoiden ohjeen bongasin espanjalaiselta nettisivustolta, ja nämä perunat olivat kyllä löytö! Sahrami ja sitruuna maustoivat perunat upeasti, ja mikä tuoksu uunista levisikään kypsymisen aikana…

sahramiperunat

Sahramilla ja sitruunalla maustetut uuniperunat 

n. 500 g perunoita (esim. Rosamundaa) pestynä ja lohkottuna
(ja jälleen teen perunat kuorineen, tiedän että toisia ärsyttää… mutta itse tykkään😉 )
2-3 punasipulia lohkottuna
1 luomusitruunan mehu, ja kuori raastettuna
40 ml (espanjalaista) neitsytoliiviöljyä
0,25 g sahramia
30 ml kiehuvaa vettä
0,5 tl sokeria
40 g voita kuutioina
pari tuoretta rosmariinin oksaa, lehdet silputtuna
suolaa ja vastarouhittua mustapippuria

Kuumenna uuni +220C.
Laita sahrami kulhoon, ja kaada päälle kiehuva vesi. Anna hautua 5 minuutin ajan.
Laita peruna- ja sipulilohkot uunivuokaan.
Sekoita sahramiveden joukkoon sitruunan mehu ja kuori, oliiviöljy, sokeri, suola, pippuri, voikuutiot ja rosmariini. Kaada mausteliuos perunoiden ja sipulien päälle, sekoita hyvin. Paista uunissa 50-60 min, kunnes perunat ovat kypsiä. Sekoita perunoita 15 minuutin välein.
Kun perunat ovat valmiit, voit valmistaa possun🙂

Iberico- possun ulkofileepihvit

Hallista mukaan tulleet Iberico- possun ulkofileepihvit olivat melko paksuja, valitsin 2 melko samankokoista palaa. Annoin niiden sulaa ensin jääkaapissa, ja otin ne huoneenlämpöön reilu tunti ennen paistoa. Pihvit maustettiin Maldon- suolalla ja mustapippurilla.
Paistoin pihvejä ensin parilapannulla voissa ottaen hyvän värin pintaan. Laitoin toiseen pihviin keskelle paistolämpömittarin ja laitoin pihvit parilapannussa uuniin +200C loppukypsymistä varten. Aikaa meni ehkä vartin verran. Kun pihvin lämpötila oli saavuttanut +63C, nostin pihvit pois ja käärin pariksi minuutiksi folioon.

Viinisuosituksena uusi-seelantilainen pinot noir jälleen kerran🙂
Keskitäyteläinen Brancott Estate South Island Pinot Noir 2011 12,48 e/ 0,75 l täydensi keveällä marjaisuudellaan lihan ja perunoiden aromaattista yhdistelmää. Suosittelen!