Avainsanat

, , , , , ,

Piparitaikina on kaikkien suosikki. Vaikka ne paistetut piparkakut ei maistuisikaan, niin se taikina… Lapsena piparitaikinaa tuli aina syötyä enemmän kuin niitä valmiita versioita. Jos on Ben&Jerry’s-jäätelötehtaalla Cookie dough Ice cream (suklaakeksi-taikinajäätelö), niin miksei ole piparitaikinajätskiä? Sitähän pitää sitten ihan itse tehdä😉
Oli muuten tämän joulun ja varmasti tulevienkin TOP1 herkku…
Piparitaikinana käytän Paraisten piparkakkutaikinaa, joka on omaan makuuni Se Paras Pipariresepti. Toki voit käyttää vaikka oman suvun reseptiä tai kaupasta valmista taikinaa. Mutta ohjeen JUJU on siis tehdä jätski itse🙂

jäde2

Jäätelökoneella jätskin valmistus sujuu nopeasti, aikaa vievintä on tehdä jäätelöpohja. Se on tehtävä vähintään 4 tuntia aiemmin jääkaappiin viilenemään. Vasta sitten voit alkaa varsinaisen jäätelön vaivaamiseen…

jäde1

Piparkakkutaikina-vaniljajäätelö vajaa litra…

1/2 vaniljatanko, halkaistuna
2 dl kuohukermaa
1,5 dl täysmaitoa
4 luomukananmunankeltuaista
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia

valmista piparkakkutaikinaa 3-4 ruokalusikallista, tai maun mukaan

Vatkaa huoneenlämpöiset keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.
Raaputa halkaistusta vaniljatangosta siemenet kattilaan tangon kanssa, lisää joukkoon kerma ja maito, kiehauta. Lisää joukkoon glukoosisiirappi, sekoita ja anna jäähtyä hiukan. Ota vaniljatangot pois seoksesta.
Lisää kermamaito-siirappiseos hieman jäähtyneenä koko ajan sekoittaen keltuaisvaahdon joukkoon. Jäähdytä kelmulla peitettynä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, enintään vuorokauden.

Valmista jäätelö jäätelökoneella tai vaihtoehtoisesti isossa kulhossa pakastaen ja välillä sekoittaen noin 5 tunnin ajan.

Sekoita valmiiseen jäätelöön pieniä hippusia piparitaikinaa. Sekoita hyvin ja pakasta vielä ainakin tunti.

Nauti hyvässä seurassa. Jäätelö säilyy pakastimessa maksimissaan viikon ajan. Todennäköisesti ei näin kauaa, koska se on ihan JÄÄTÄVÄN hyvää😛

jäde3

Ekalla kerralla nautimme jäätelöä jouluaattona suklaafondantin kanssa, ja nyt uudenvuodenaattona valmistin vieraille jätskiä uudestaan, ihan paljaaltaan. Toisella kerralla kävi klassinen moka, eli olin unohtanut laittaa (Lidlin😀 ) jäätelökoneen kulhon pakastimeen edellisenä päivänä, joten jäätelökone oli siis pois pelistä. Tein sitten ihan perusjäätelömenetelmällä, eli pohjaa sekoitettiin puolen tunnin/tunnin välein, kunnes koostumus oli jäätelömäistä. Parempaa ja jäätelömäistä toki sain ensimmäisellä kerralla. Nyt toinen kerta jäätelö oli myös paljon keltaisempaa, olisiko ollut isompia keltuaisia munissa?