Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Tämä resepti on ollut mulla säästössä odottamassa valmistusta melko pitkään. Taleggio– juusto kun ei ole kävellyt vastaan sopivasti missään, mutta viime viikonloppuna löysin italialaiselta herkkukojulta ELMA-messuilta taleggio– juustoa ja pari vuotta kypsytettyä parmesaania. Taleggio on italialainen DOP– alkuperäsuojattu (Denominazione di Origine Protetta) pehmeä ja hyvin rasvainen lehmänmaitojuusto, joka valmistetaan Taleggion laaksossa. Syötävä kuori on oranssihtava ja harmaan läikikäs. Stokkalta ja hallien juustokaupoista juustoa varmasti löytyy.

taleggio-tatti-perunat2
Tässä ruuassa taleggio- juusto yhdistyy sienien aateliin, herkkutattiin. Ohuita perunaviipaleita kuullotellaan paistinpannulla, ja aluksi tuntuu, ettei tavara millään mahdu paistinpannulle (vaikka oman pannuni halkaisija on 28 cm), mutta varovasti ja rauhassa käännellen homma kyllä sujuu. Perunaksi kannattaa valita hieman kiinteämpi uuniperuna, esim. Rosamunda. Ja potut pitää viipaloida OHUIKSI viipaleiksi😉
Ohje on otettu aikanaan muistaakseni Anna-lehdestä, ehkä reilu vuosi sitten, ja resepti taitaa olla Hietalahden kauppahallin juustokauppiaan, Tuula Paalasen, ohje.
Tästä tuli kyllä juustoperunoiden suosikki!

Taleggio-tatti- perunat

1,2 kg perunoita, hyvin ohuiksi viipaleiksi viipaloituna
2 salottisipulia
oliiviöljyä ja voita paistamiseen
200 g taleggio- juustoa
2 dl kuohukermaa
n. 150 tuoreita (tai pakastettuja, kyllä ne ihan hyvin käy😉 ) viipaloituja ja paloiteltuja herkkutatteja
2 valkosipulin kynttä
silolehtistä persiljaa
suolaa, vastajauhettua mustapippuria

Viipaloi sipulit ja perunat ohuelti. Paista sipulisilppua hetki voi-öljyssä. Lisää joukkoon perunat ja paista puolikypsiksi aina välillä käännellen. Mausta suolalla ja siirrä uunivuokaan.
Viipaloi tatit ja paista niitä kunnes neste on haihtunut. Lisää nokare voita ja veitsellä hienonnetut valkosipulinkynnet. Jatka vielä hetki paistamista.
Sekoita tatit, puolet kuorineen paloitellusta juustosta ja persiljasilppu perunoiden joukkoon. Ripauta vielä suolaa päälle (perunat vaan tarvitsee yllättävän paljon suolaa kypsyessään).
Mausta mustapippurilla ja kaada päälle kerma. Asettele loput juustosta paloina paistoksen pinnalle. Kypsennä 200 asteisessa uunissa 30-40 min tai kunnes perunat ovat täysin kypsiä ja paistoksen pinta ruskistunut.

taleggio-tatti-perunat

Ensimmäisenä päivänä nautin perunat pannulla paistetun ankanrinnan ja pelkästään Pinot Noir- rypäleistä valmistetun erinomaisen Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brutin kanssa.

l-p cuvee rose bruttaleggio-tatti-perunat3

Vaikka samppanjan ystävä olenkin, ja edellä mainittu yhdistelmä oli hyvä, niin kuitenkin seuraavana päivänä ylittyivät odotukset vielä (perunoita siis jäi jäljelle…🙂 ). Ankanrinta oli kenties kypsynyt liian kypsäksi (jäi kyllä vielä ehkä hiukan roseeksi), koska paistolämpömittari oli epäkunnossa, mentiin siis aivan mutu- tuntumalla…

Perunoiden seurana seuraavana päiväna nautittiin erinomaista Metsäojan highland– sonnin ulkofileetä ja keitettyjä ruusukaaleja. Ruokajuomana ehdottoman toimiva La Chouffe, tonttuolut Belgiasta, jota olen varmaan jo ennenkin hehkuttanut. Vaikka punaviinin ystävä olenkin, varsinkin pihviruoan ollessa kyseessä, on tämä olut kuitenkin pihvin seurassa paremmin kuin kotonaan. Kannattaa kokeilla, jos et usko minua😉

l-p cuvee rose brut2

Samppanja itsessään, siis Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut, pääsi lempi-rosé-samppanjoitteni joukkoon. Kaunis punertava viini, jonka mausta erotat punaisia marjoja. Viini on sopivan hapokas ja hedelmäinen. Tasapainoinen viini, joka sopii vaikka linturuokien seuraksi tai vaikka aivan sellaisenaan hyvässä seurassa😉 Ja harvinainen rosé-samppanja siinäkin mielessä, että se on pelkästään Pinot Noirista maseroimalla valmistettu (puristetut rypäleet kuorineen ovat viinimehun kanssa kosketuksissa 3 päivän ajan). Useimmat rosé-samppanjat valmistetaan siis sekoittamalla Champagnen alueella tehtyä punaviiniä varsinaisen samppanjan joukkoon.
Tämän upean samppanjan löydät Alkon tilausvalikoima-hintaa huokeammalla mm. Viking Linelta😉