Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Hommasin pari viikkoa sitten Juha Berglundin, Jaakko Heinimäen, Antti Vahteran ja Antti Rinta-Huumon ruoka- ja viinikirjan Ruoasta viiniin- makumatka Euroopan halki. Ensimmäinen Ruoasta viiniin– kirja oli keskittynyt vuodenaikoihin ja niihin sopiviin ruokiin ja viineihin. Tämä uudistettu versio kulkee halki Euroopan tärkeiden viinialueiden, ja esittelee niille alueille tunnettuja ruokia ja ruokiin tietysti saumattomasti sopivia viinejä.

broisku.purjo.omena

Ensimmäisenä testasin Ranskan Alsacen alueen ruoan, johon oli sovitettu riesling. Rieslingit ovat pikkuhiljaa tulleet itsellekin tutuksi, mutta nyt ajattelin satsata, ja hommata reseptin kunniaksi suositellun, lähes 19e viinin. Enkä suotta, viini matsasi hapokkaan ruoan kanssa yhteen kuin nenä päähän. Ruokaan en kuitenkaan raatsinut käyttää pelkästään tätä, vaan kaapista lorautin ruoanlaittoviiniä (rieslingia tosin sekin) puolet ja puolet tätä suositusta.
Aivan hurmaava ranskalainen ruoka viineineen, suosittelen!

Broilerin rintafileetä, omenaa ja purjoa Riesling-viinissä 4:lle

4 maustamatonta broilerin rintafileetä
1 pieni purjo
2 punaista omenaa
1 punasipuli
2 dl kuohukermaa
4 dl Riesling -valkoviiniä
puolikkaan sitruunan mehu
2 rkl Dijon -sinappia
0,5 tl hienonnettua punaista chiliä
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
mustapippuria myllystä
suolaa
2 rkl (kirkastettua) voita paistamiseeen

Mausta rintafileet suolalla ja pippurilla, paista voissa fileisiin rapea pinta. Työnnä paistomittari yhden fileen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä fileitä 180-asteisessa uunissa, kunnes paistomittari osoittaa 62 astetta (meillä annettiin kuitenkin kerätä asteita +65 asti, broileri oli mahtavan mehevää ja juuri omaan makuun kypsää). Anna levähtää heti ennen viipalointia.
Paloittele purjo n.5 cm:n paloiksi ja huuhdo kylmän veden alla hyvin. Kuori ja kuutioi omenat. Kuori sipuli ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Silppua ruohosipuli.
Lisää viini laakeaan kattilaan ja kiehuta 1/3 pois. Sekoita viiniin sinappi, chili, purjot, omenat, sipulit ja kerma sekä sitruunan mehu. Annan kiehua hiljalleen, kunnes vihannekset ovat pehmenneet.
Mausta pippurilla ja suolalla.
Laita kastiketta lautasille, leikkaa rintafilee viipaleiksi ja nosta kastikkeen päälle. Koristele ruohosipulilla.

broisku.purjo.omena2

Viinisuositus kirjan mukaan Trimbach Riesling Reserve 18,98 e / 0,75 l. Ja voin lämpimästi suositella, kastikkeen hapot toimivat hienosti viinin kera, ja kastikkeen viiniaromit kertautuivat hienosti tässä yhdistelmässä. Kastike toi esiin hyvin viinin omenaiset ominaisuudet. Kirja suosittelee kokeilemaan myös runsaita ja ryhdikkäitä Pinot Gris- viineja annokselle.