Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Weberin 2 grillauskirjaa on viimeisen kuukauden aikana selattu ahkerasti, ja useita ruokia on testattu, ja todettu ohjeiden toimivan erinomaisesti. Toki välillä pitää hiukan soveltaa, ohjeet on tehty amerikkalaiselle yleisölle, joten jokaista ainesosaa ei aina meiltäkään löydä, ainakaan ihan perusmarketista. Ruuanlaitto ei ole ryppyotsaista hommaa, mielikuvitukselle on aina hyvä jättää tilaa🙂

cajunpossu2

Jarnon lempigrillauskasvis on possu, tämäkin ohje on bongattu Weeberin loistavasta grillauskirjasta Weber’s Charcoal Grilling – The Art of Cooking with Live Fire , jota ei voi vain kuin suositella lämpimästi. Ohjeen määrät on ”noin” muutettu kuppi-mitoista loogisemmiksi, suluissa kirjan mitat…

Papusalaatti

80 g luomupekonia tai savukylkeä kuutioituna
2 rkl ruokaöljyä
1 (0,5 cup) pieni sipuli pieneksi kuutioituna
1 (0,5 cup) sellerin varsi pieneksi kuutioituna
1/2 (0,5 cup) paprika pieneksi kuutioituna
1 tlk kidney-papuja valutettuna ja huuhdeltuna
1 tlk pinto-papuja valutettuna ja huuhdeltuna
2 rkl Dijon-sinappia
2 rkl fariinisokeria
1 rkl siiderietikkaa (tai omenaviinietikkaa, siiderietikkaa ei ihan joka paikasta löydy)
1/2 tl Tabascoa
1/4 tl suolaa
3 rkl persiljaa pieneksi silputtuna

Paista korkeareunaisessa kasarissa pekoni tai savukylki ruokaöljyssä parin minuutin ajan, välillä sekoittaen. Lisää sipuli ja kuullota välillä sekoitellen, kunnes sipuli muuttuu läpikuultavammaksi (n. 3-4 minuutin ajan). Lisää selleri ja paprika ja kypsennä vielä 2-3 minuutin ajan. Lisää loput ainekset poislukien persilja ja sekoita hyvin. Kypsennä vielä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Nosta pois levyltä ja anna viilentyä huoneenlämpöiseksi. Tarkista suola.
Lisää persilja juuri ennen tarjoilua.

cajunpossu

Cajun-maustettu possun sisäfile

Rub eli kuivamarinadi:

2 tl hienonnettua tuoretta timjamia
1,5 tl suolaa
1 tl fariinisokeria
1 tl kuivattua sipulia
1 tl (savu)paprikajauhetta
1 tl ruskeaa sokeria
3/4 tl vastarouhittua mustapippuria
1/4 tl cayennepippuria

lisäksi
1 possun sisäfile (tietty😉 )
ja 2 rkl Dijon-sinappia
ruokaöljyä

Sekoita kuivamarinadin ainekset pienessä kulhossa.
Voitele sisäfile kauttaaltaan sinapilla, pyörittele sen jälkeen kuivamarinadissa ja painele kevyesti, jotta mausteet tarttuvat pintaan. Voitele kevyesti vielä ruokaöljyllä. Anna olla huoneenlämmössä noin puolisen tuntia ennen grillausta.

Grillaa sisäfile suoralla medium-lämmöllä (+350 – 450F eli +177 – 232C) grillin kansi suljettuna mahdollisimman paljon kunnes possun sisäfile on sopivan kypsää.
Kääntele lihaa grillissä pari kertaa, jotta se kypsyy tasaisesti. Grillaukseen menee n.20-30 minuuttia, riippuen grillin lämpötilasta.
Lihalämpömittari asettui meillä n.+66 C asteeseen, joka oli oikein sopivan mehevän, ei liian kypsän, lihan lämpötila. Suosittelen digitaalisen lämpömittarin hankkimista, jos se ei vielä keittiövarustuksesta löydy.

20130726-150100.jpg
Anna lihan levätä 3-5 minuuttia ennen sen leikkaamista.

Juomasuosituksena erittäin hyvin grillatun possun ja tulisten makujen kanssa sopiva espanjalainen karamellinen schwarzbier (tumma lager) Ambar Negra 4,8% (2,80e/0,33 L).

blackbeer