Avainsanat

, , , , , ,

Itse väsätty burgeri on erinomaista lauantairuokaa. Varaat vain hyvät ainekset ja jos aikasi ei riitä sämpylöiden tekoon, hommaat kaupasta mahdollisimman maittavat sämpylät (ei ehkä kuitenkaan niitä vakuumiin pakattuja, monta kuukautta säilyviä hampparisämpylöitä…), vaikka rapsakkapintaiset juustosämpylät niin kuin minä tällä kertaa.
… Ja hei laadukasta pihvikarjan jauhelihaa, meillä tuota Highlanderin eli Ylämaan karjan laadukasta jauhelihaa on aina pakastimessa.

hampurilainen

Hyvän lihan lisäksi oikeaan hampurilaispihviin ei tule muuta kuin hyvää suolaa ja vastajauhettua mustapippuria (kuten olen todennut jo viime kesän bloggauksessa Kesän paras hampurilainen), mutta halusinpa kokeilla Paul Svenssonin Grilli kuumana- kirjasta löytynyttä reseptiä. Oli muuten aivan mahdottoman mehevät ja maukkaat pihvit! Näitä teen seuraavallakin kerralla!

Gourmet- hampurilaispihvit à la Paul Svensson
(reseptiä hiukan muokattu, minä sain tästä määrästä 6 pihviä)

600 g HYVÄÄ pihvikarjan jauhelihaa, jauha vaikka itse myllyllä😉
1 valkosipulin kynsi veitsellä hyvin hyvin pieneksi silputtuna
1 tl hyvää suolaa
0,5 tl vastajauhettua mustapippuria
1 rkl Dijon-sinappia
0,5 dl kylmää vettä
kourallinen hienoksi hakattua (lehti)persiljaa

ruokaöljyä

Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään. Minä käytän aina jauhelihapullien tai -pihvien taikinan vaivaamisessa kertakäyttökäsineitä. Taputtele taikinasta 6 yhtä paksua, tiivistä pihviä. Varmistu, että taikina on noin huoneenlämpöistä grilliin laitettaessa, ei siis suoraan jääkaapista!
Voitele pihvit kevyesti ruokaöljyllä ennen grilliin laittoa.
Grillaa pihvejä suoralla lämmöllä grillin ritilällä molemmin puolin, kunnes pihvit ovat oman toiveesi mukaiset kypsyydeltään.

Majoneesin teko ei paljon aikaa vaadi, muista vain ottaa ainekset riittävän ajoissa huoneenlämpöön. Teen mielelläni useinkin pieniä määriä käsinvatkaten, varsinkin tässä määrässä ei käsi väsy, mutta kun keltuaisten määrä kasvaa 3 tai yli, alkaa majoneesin käsin vatkaaminen olla jo hiukan työlästä. Mutta maku on loistava, perusmajoneesia (ilman tuota paprikaa tms) voikin sitten maustaa oman maun mukaisesti: sitruunaa, limeä, valkosipulia, chiliä…

Savu-paprikamajoneesi 

1 keltuainen
2 tl valkoviinietikkaa
1 rkl Dijon-sinappia
0,5 tl savustettua paprikajauhetta
ripaus vastajauhettua valkopippuria
suolaa
n.1,5 dl ruokaöljyä

Ota ainekset huoneenlämpöön ajoissa. Vaikuttaa reippaasti majoneesin valmistukseen…
Laita kulhoon kananmunan keltuainen, etikka, sinappi ja mausteet. Ota rohkeasti käsivatkain pikkukätöseen ja lähde vatkaamaan keltuaisseosta, lisäten joukkoon aluksi tipoittain ruokaöljyä. Kun seos paksunee, voit lisätä öljyä joukkoon hiukan rivakammassa tahdissa, ohuena norona.
Tämä pikkuannos riitti juuri sopivasti näille pihveille.

Meidän hampurilaistemme välissä oli tällä kertaa pihvien ja itsetekoisen majoneesin lisäksi rapeaa pekonia, avokadoa, tomaattia, manchego-juustoa tai englantilaista savu-cheddaria sekä rapeaa jääsalaattia.