Avainsanat

, , , , , , ,

Tähän yksinkertaiseen mutta erittäin maukkaaseen ranskalaiseen piirakkaan saat upotettua ehkä jo hiukan pehmenneet tomaatit. Tiesithän muuten, että tomaatit tulee säilyttää huoneenlämmössä, ei jääkaapissa. Samalla huoneenlämmössä olevat kaupasta ostetut ehkä hiukan liian kiinteät tomskut kypsyvät ja kehittävät hiukan makeutta itseensä.

tomaattipiirakka

Tein tätä viime sunnuntaina, kun ei millään keksinyt mitään kivaa ruokaa… Jääkaapista löytyi pötkö vuohenjuustoa, pakastimesta Sunnuntain peruna-ruistaikina ja pöydältä läjä tomaatteja. Sitten kun sain vielä haalittua peston ainekset kasaan, oli päivän ruoka siinä. Eikä aikaa mennyt, vaikka peston tekaisin itse. Sen verran kuitenkin laiskotti, että taikinan vetäisin tosiaan pakastimesta🙂 Tämä ohje on Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan– kirjasta, laitan tähän Hansin pohjataikinaohjeen kuitenkin.

Tätä pitää tehdä kesällä, kun tomaattikausi on parhaimmillaan!

vihreäpesto

Tomaattipiirakka 

Pohja:
100g kylmää voita
1,5 dl emmental-juustoa raastettuna
200g vehnäjauhoja
1-2 rkl kylmää vettä

Täyte:
2 rkl  (punaista) pestoa (minä tein ihan perus-vihreän peston basilikasta, parmesaanista, valkosipulista ja pinjansiemenistä)
4 tomaattia
1/2 punasipuli
100g chevre-juustoa
suolaa ja mustapippuria

Pinnalle tuoretta basilikaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Kuutioi voi ja raasta emmental-juusto. Mittaa jauhot, juusto ja voi yleiskoneeseen ja pyöräytä raemaiseksi taikinaksi. Lisää vesi ja anna koneen käydä, kunnes taikina vetäytyy palloksi. Vuoraa torttuvuoka leivinpaperilla. Kauli taikinasta parin sentin paksuinen, vuoanhalkaisijan kokoinen levy ja painele se vuokaan niin, että se peittää myös reunat.
Levitä pesto taikinalle. Viipaloi tomaatit, sipuli ja chevre-juusto ja asettele vuorotellen limittäin peston päälle. Ripottele päälle hieman suolaa ja vastarouhittua mustapippuria.
Paista uunin keskitasolla noin 35 minuuttia tai kunnes piirakan reunat ovat saaneet hyvän värin,
Anna jäähtyä hieman, koristele basilikalla ja tarjoa.