Avainsanat

, ,

Mä olen jo pidemmän aikaa himoinnut testata tätä Safkaa – Parempaa arkiruokaa kirjan  lohi-punajuuri- reseptiä. Nyt vihdoin viimein kannoin kaupasta kirjolohen fileen ja pikkupikkupullon valkkaria, ja ryhdyin tuumasta toimeen. Aivan supersimppeli resepti, oikeasti vain lohta ja punajuurta, eikä aikaakaan tuhraannu, mutta ihan älyttömän hyvää!

lohipunajuuri

Varmistu, että kala on tuoretta. Kyllä toi kirjolohikin toimi oikein hyvin, vedin valmiin fileen vielä nahattomaksi. Sen verran ohuita nuo kirjolohifileet ovat, etten enää siitä lähtenyt leikkaamaan suikaleita, tein vain sopivat annospalat, jotka siis olivat jo suurinpiirtein tuon ohjeen suosittamat 1,5cm. Lohta EI saa kypsentää yli, se saa jäädä sisältä hennon roseeksi, jolloin se on parhaimmillaan. Älä siis paista lohta minuuttitolkulla, oikeasti tuo vajaa minuutti per puoli riittää. Tämän vuoksi kalan on oltava ehdottoman tuoretta. Ja mikä ihaninta, pinnoitetulla teflonpannulla lohta paistettaessa lyhyen aikaa et todellakaan tarvitse rasvaa😉

Paistettu lohi

120-150 g lohta per ruokailija (nahaton, ruodoton)
suolaa
vastajauhettua valkopippuria

Leikkaa lohifilee 1-1,5 cm:n paksuisiksi siivuiksi.
Valmista punajuuret.
Kuumenna teflonpannu kuumaksi, paista lohiviipaleita noin 45 sekuntia per puoli, ota lohet pois pannulta ja mausta suolalla ja valkopippurilla.
Tarjoa välittömästi punajuurten seurana.

Yltiöhyvät punajuuret

6-7 keskikokoista punajuurta
3-4 rkl voita
4 rkl balsamiviinietikkaa
4 rkl soijakastiketta
3 rkl valkoviiniä
lehtipersiljaa

Leikkaa punajuurista naatti ja keitä kuorineen niukassa, suolatussa vedessä koon mukaan noin 15-25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä haarukalla. Kippaa keitetyt punajuuret kylmään veteen, jotta saat kuorittua juurekset nopeammin. Kuori irtoaa kypsästä punajuuresta helposti puristelemalla. HOX! ole kuitenkin ”varovainen”, mun hyppysissä punajuuret lentelivät pitkin keittotasoa, sen verran niljakkaita olivat😉

Lohko punajuuret ja paista niitä pieni hetki paistinpannulla noin puolessa ruokalusikallisessa voita. Pari minuuttia riittää, jotta lohkot lämpenevät uudelleen ja voi kiillottaa niitä kauniisti.

Lisää pannulle balsamiviinietikka, soijakastike ja valkoviini. Kiehauta muutama minuutti miedolla lämmöllä niin, että noin puolet nesteestä haihtuu. Nosta pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon loppu voi sekä persiljasilppu. Sekoittele, jotta voi sulaa joukkoon.