Avainsanat

, , , , , , , , ,

Tämänkertainen pasta on hyvin yksinkertainen ruoka, mikä on lähes kokonaan tehty hyvistä säilykkeistä. Perusaineita ainakin meidän keittössä, ja joista on helppo tekaista pikainen ja maukas arkipasta vaikka ei ehtisikään käymään kaupassa. Laadukasta tomaattimurskaa, sardelleja, oliiveja ja kapriksia. Lisäksi vain tuoretta basilikaa ja vastakeitettyä pastaa, ja halutessasi vielä raastettua parmesaania. Klassikkopastan tämänkertainen ohje on muokattu Jamie Oliverilta.

puttanesca
Penne puttanesca

oliiviöljyä
2 veitsellä hienoksi silputtua valkosipulinkynttä
3 rkl pieniä kapriksia
15-20 kivellistä oliivia
10-15 sardellifileetä
3 kuivattua chiliä
1 rkl oreganoa
2 prk (à 400g) tomaattimurskaa
kourallinen tuoretta basilikaa

lisäksi vastakeitettyä pastaa, joko penneä tai spagettia, molemmat toimivat hyvin

Laita pastavesi kiehumaan.
Silppua ainekset valmiiksi, itse käytän mieluiten kivellisiä oliiveja, koska niiden maku vain on parempi. Poista siis oliiveista kivet ja silppua oliivit pieneksi. Valuta kaprikset. Paloittele sardellit pienemmiksi. Murskaa kuivatut chilit morttelissa pieneksi.

Lämmitä kasarissa oliivöljyä pari ruokalusikallista. Lisää joukkoon valkosipuli, oliivit, kaprikset, sardellit, oregano sekä chili. Sekoittele keskilämmöllä muutama minuutti ja nauti mahtavista tuoksuista🙂
Lisää joukkoon tomaattimurska ja sekoita. Anna kuplia. Lisäsin joukkoon vielä ripauksen sokeria.
Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen.

Kun pasta on keitetty ohjeen mukaan al denteksi, valuta se.
Lisää pastakastikkeen joukkoon silputtu basilika. Yhdistä keitetty pasta ja pastakastike välittömästi isossa kattilassa. Voit lorauttaa päälle vielä pienen lirun oliiviöljyä.

Tarjoa heti. Parmesaani ei ole välttämätön, mutta sopii kieltämättä loistavasti tietysti tämänkin pastan maustajaksi.

Kokin huomioita:
– Sardelli on sardelli-niminen kala, jonka nimi muistuttaa monissa muissa kielissä anjovista (englanniksi anchovy, ranskaksi anchois), mistä anjoviksen ja sardellin keskenään sekoittuminen usein johtuu. Suomessa se on kuitenkin sardelli, sillä sana anjovis on vakiintunut tarkoittamaan kilohailista tehtyä maustekalaa.
Sardellit on yleensä säilötty öljyyn hyvin pieneen purkkiin, ja niitä löydät yleensä hyvinvarustelluista ruokakaupoista. Pienestä koostaan huolimatta sardellien maku on hyvin intensiivinen ja erityinen.

– Meillä vannotaan Muttin tomaattisäilykkeiden nimeen. Ostan lähes viikoittain muutaman tölkin tomaattimurskaa ja tomaattipyrettä kaappiin, ikinä ei tiedä milloin teen ex tempore tomaattikastiketta, spagetti bolognesea tai tomaattikeittoa. Ei ne kaapissa vanhenemaan ehdi. Kaikki kauppojen omat versiot pahvitetroissa on mun mielestä aivan kammottavia. Jos ei Muttia löydy, ostan tavallisia säilöttyjä kokonaisia tomaatteja, ja keittelen ja soseutan niistä kastikkeen.

Pasta puttanesca = ilotytön pasta…