Hiillostettu litistetty pippurinen kevätkananpoika ja paahdettua ruusukaalia avokadon ja pekaanipähkinöiden kanssa

Parisen viikkoa sitten kuolasin Ripaus tryffeliä-blogin ohjetta grillatusta kevätkananpojasta. Ai että, kun on ikävä kesää ja ihanasti grillattua ruokaa. Mitä ihmettä, ei kun lumilapio heilumaan ja hiiligrilli esiin hangesta, sillä ainakin Weeberin fanisivujen mukaan grillaus on suurta kansanhuvia talvellakin grillauksen luvatussa Amerikan maassa. Pikkupakkanen tai räntäsade on vain hidaste BBQ-väelle.

pippurit

Ripaus tryffeliä-blogin ohje on perinteinen italialainen halkaistu ja litistetty pieni kananpoika maustettuna reippaasti pippureilla. Ostin itselleni uuden tuttavuuden, Food & Wine– ruokalehden, mielenjohteesta ja sieltä bongasin mielenkiintoiselta kuulostavan lisukkeen. Uunissa paahdetut ruusukaalit ja lisänä avokado sekä paahdetut pekaanipähkinät… : ei kun testaamaan.

Grillatut litistetyt pippuriset kevätkananpojat (2-3:lle)

2 kevätkananpoikaa (pakaste, n. 420 g/ kpl)
1,5 rkl mustapippureita
1,5 rkl viherpippureita
2 rkl rosépippureita
2 kuivattua chiliä (peperoncinoa, jos löydät)
1 limen mehu
2-3 rkl oliiviöljyä
suolaa

Ota kananpojat ajoissa sulamaan. Anna niiden sulaa jääkaapissa n. 1,5 vrk.
Laita kana selkäpuoli ylöspäin leikkuulaudalle. Halkaise kananpoika isolla veitsellä selkärangan vierestä halki. Voit tämän jälkeen avata kanan kuin pienen kirjan. Halutessasi voit poistaa selkärangan (ja muut luut), mutta se ei ole välttämätöntä. Pistele kanaan terävällä veitsellä kauttaaltaan pieniä pistoreikiä.
Murskaa isossa morttelissa pippurit ja chilit. Lisää joukkoon limen mehu ja oliiviöljy, sekoita tahnaksi.
Hiero pippurimausteseos kanojen pintoihin kauttaaltaan (kertakäyttöhanskat on jees hygienian ja sen vuoksi, ettet vain lopuksi hiero chilisormilla silmiä 🙂 ). Laita pariksi tunniksi jääkaappiin maustumaan.
Ota huoneenlämpöön, kun alat lämmittää hiiligrilliä. Tässä vaiheessa voit maustaa kanat suolalla.
Grillaa keskilämpöisessä (ettei nyt ihan hirmuliekkeihin syty, kun rasvat tippuu) grillissä suoraan hiilloksen päällä kananpoikia ensin nahkapuoli alaspäin noin 15 minuuttia. Käännä sitten kanat ja grillaa vielä 10-15 minuuttia, tai kunnes liha on kypsää. Voit tarkistaa kypsyyden pistämällä lihaan puutikun. Jos ulos tihkuva lihasneste on kirkasta, on kana kypsää. Muista, ettet ylikypsennä kanaa, muuten se ei enää ole mehevää 🙂
Tämä on todellista sormiruokaa, joten varaa pöytään paperia sormien ja suupielien pyyhkimiseen 🙂

ruusukaaliUunissa paahdetut ruusukaalit 

n. 400g tuoreita ruusukaaleja
1,5 dl pekaanipähkinöitä
1 avokado
1 rkl tuoretta timjamia
2 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria

Lämmitä uuni +210 C. Paada pekaanipähkinöitä kuumassa uunissa noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä, ja paloittele rouheasti veitsellä.
Keitä ruusukaaleja suolalla maustetussa vedessä 3 minuuttia. Valuta hyvin.
Halkaise ruusukaalit ja kuivaa tarvittaessa talouspaperilla. Laita uunivuokaan, lorauta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Pyörittele sekaisin, jotta mausteet sekoittuvat. Käännä leikkauspinta alaspäin, paahda uunissa noin 20 minuuttia.
Leikkaa kuorittu avokado pieniksi kuutioiksi.
Sekoita kaikki ainekset keskenään pienessä kulhossa. Mausta tuoreella timjamilla, hyvällä suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Lorauta päälle balsamiviinietikkaa, sekoita.
Nauti heti.

ruusukaali+pekaanitLopputuloksena oli aivan supermehukasta kanaa, joka oli maustettu juuri sopivasti pippureilla ja chilillä. Lisukkeet toimivat myös erinomaisesti.

Ruokajuomana tällä kertaa italialaisen sijasta espanjalainen Riojan viini, El Circulo 2009, 13,5 % 9,99 e/ 0,75 l, joka jaksoi kaiken pippurinkin rinnalla pelittää.

Ehdottomasti kannattaa se hiiligrilli kaivaa kaiken lumen alta, jos tarjolla on tällaista grilliruokaa!

Kokin huomioita:
– Voit valmistaa kanan myös kotiuunissa ritilällä grillivastusten avulla.
Laita ritilällä olevat kanat noin 10 cm:n päähän grillivastuksesta, joka on täysillä. Laita ritilän alle uunipannu, johon kanannesteet valuvat. Grillaa 10-12 minuuttia (tarkkaile kanaa kärähtämisen varalta, uunit ja vastukset ovat erilaisia…) ja käännä kana. Grillaa toiset 10-12 minuuttia. Laske lämpöä tämän jälkeen hieman ja grillaa vielä muutama minuutti. Tarkista kanan kypsyys linnun paksuimmasta kohdasta cocktail-tikulla. Jos ulostihkuva neste on kirkasta, kana on kypsää (ohje muokattu Sikke Sumarin Ruokaa rakkaudella-kirjasta, ohje: Paholaisen kanaa – Pollo alla diavola).

grillattu kana

3 thoughts on “Hiillostettu litistetty pippurinen kevätkananpoika ja paahdettua ruusukaalia avokadon ja pekaanipähkinöiden kanssa

  1. Päivitysilmoitus: Paras resepti — arvostele parhaat reseptit – Hiillostettu litistetty pippurinen kevätkananpoika ja paahdettua ruusukaalia avokadon ja pekaanipähkinöiden kanssa

  2. Päivitysilmoitus: Keväinen ja hunajainen sahrami-kevätkananpoika sekä papusalaatti hasselpähkinöillä | Hyvää ruokaa ja annoskateutta

Jätä kommentti nallekarhu Peruuta vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.