Lauantaina juhlaruoan paikalle valitsin Turku lautasella– kirjasta ravintola Mamin runsaan possureseptin: omenaglaseerattua viljaporsaankylkeä omena-majo-neesikastikkeella sekä punasipulilisukkeella. Possun lisäksi oli vielä ”maalais-ranskalaiset” eli uunilohkoperunat.
Pitkään uunissa matalalla lämmöllä haudutettu possunkylki on herkkua varsinkin kun se saa omenaisen glasyyrin päälleen.
Omenakastike oli kaikessa yksinkertaisuudessaan itsetehtyyn majoneesiin sekoitettua vihreää omenaa ripauksella suolaa ja pippuria. Ehdottomasti majoneesi kannattaa vaivautua vatkaamaan itse, eikä siihen aikaa tuhraannu paljonkaan vaikka vatkaisit majoneesin käsin.
Punasipulia haudutettiin sokerin ja punaviinietikan kanssa, ja joukkoon tipautettiin kourallinen kirsikkatomaatteja: kirpeän raikas lisuke muuten ehkä raskaalta vaikuttavalle annokselle.
Talouden possu-fanaatikko oli annoksesta hyvin mielissään ja kehui sen maukkautta. Tätäkin teemme toiste 🙂
Omenaglaseerattu possunkylki 4:lle
1 kg possunkylkeä
suolaa
Suolaa possunkylki kevyesti, ja kypsennä sitä uunissa 150 asteessa 3 – 3,5 tuntia.
Jäähdytä. Voit kypsentää possun jo edellisenä päivänä.
5 dl omenamehua
1 sitruunan ja 1 limen mehu
0,5 dl hunajaa
Keitä omenamehusta, vastapuristetusta sitruunan ja limen mehuista sekä hunajasta miedolla lämmöllä siirappimainen glasyyri. Aikaa kannattaa siirapin kokoonkeittämiseen varata reilusti (1-1,5 h).
Lämmitä uuni +180 C asteeseen (meillä uuni oli reilussa parissa sadassa, kun paistoin uuniperunat samalla). Leikkaa ylikypsä possunkylki noin sentin paksuiksi viipaleiksi, aseta uunipellille. Voitele omena-siirapilla, ja glaseeraa uunissa noin 12-15 minuuttia, kunnes liha on komean rapsakan näköistä. Lisäsin siirappia kerran kypsennyksen aikana possulle.
Omena-kastike
2 vihreää omenaa, kuorittuna
2 dl majoneesia (itsetehtyä, mieluiten)
Maldon- suolaa
loraus sitruunamehua
Paloittele omenat pieniksi kuutioiksi, sekoita majoneesin joukkoon. Mausta ripauksella hyvää suolaa ja lorauksella tuoretta sitruunamehua. Tarkista maku. Anna makujen tasaantua hetken jääkaapissa ennen tarjoilua.
Punasipuli-kirsikkatomaattilisuke
2 punasipulia hyvin ohuiksi suikaleiksi viipaloituna
1 dl punaviinietikkaa
1 dl sokeria
20 halkaistua kirsikkatomaattia
merisuolaa
Kiehauta kattilassa sokeri ja punaviinietikka, lisää sipulit. Anna hautua viitisen minuuttia, ja jätä liemeen maustumaan. Jäähdytä. Lisää joukkoon juuri ennen tarjoilua puolitetut tomaatit, mausta suolalla.
Aivan mielettömämän kaunis tuo blogin uusi pääkuva sienistä! Valo!
TykkääTykkää
Kiitos! Olen kieltämättä itsekin tyytyväinen kuvaan. Nuo ihanat pikkuruiset herkkutatit on mun suosikkeja, ulkonäöltään ja maultaan 🙂
TykkääTykkää
Oletko tatticarpaccion ystävä? Se ohje on blogattava kun syksy taas saa!
TykkääTykkää
Itse asiassa sen on resepti jota en ole maistanut ollenkaan! Onkos sinulla hyvä resepti?
TopChefissä sitä laittoivat, ja kyllä ajatus meni muhimaan. Viime syksynä löytyi vain hävyttömän vähän hyviä tatteja, pienetkin oli usein aivan täynnä matoja.
Toivotaan hyvää tattisyksyä tälle vuodelle 🙂
TykkääTykkää
Juu, carpaccio on aivan mahtava! Mä saankin nauttia sitä yksin, kun blogisiippa on laktoosikko ja se on viime vuosina laajentunut koskemaan myös sienilaktoosia, mutta koskee onneks vaan tuoreita sieniä. Palataan carpaccioon kun pikkutatit alkavat nousta!
TykkääTykkää
Juu, tehdään näin! Mäkin saan nauttia tatti-ja muista sieniherkuista aivan yksin, kun tuo ruokakunnan toinen yksilö on sitä mieltä etteivät sienet sovi (pariaa poikkeusta lukuunottamatta, mm. tryffeli 😉 ) ihmisravinnoksi. Höpö höpö sanon minä, ja jemmaan niitä mihin milloinkin kertomatta asiasta 😀
TykkääTykkää