Avainsanat

, , , , , ,

Jos ei nyt ihan kerran kuussa, niin kuitenkin melko usein näin kylmempään vuodenaikaan tulee valmistettua sunnuntaipatojen kunkkua, Burgundin pataa. Huvitti viime lauantaiaamuna, Ylen aamu-tv:tä katsoessani, kun siellä kokki alkoi tekemään burgundin pataa. Kasviksista. ”Oijoi, ei näin”, huuhdahdin, sillä nimenomaan se pitkään hautunut hyvälaatuinen naudanliha tekee tästä pataruoasta Kunkun.
Monen monta kertaa olen ollut jo bloggaamassa tätä, mutta toistaiseksi se on vielä jäänyt. Mutta nyt on sen aika🙂

burgundipata2

Burgundin pata

1 kg hyvää rotukarjan lapaa tai etuselkää (nimenomaan niitä halvempia osia, ei mitään paistia!)
vehnäjauhoja
voita
(loraus oliiviöljyä)
170 g luomupekonia
2 porkkanaa
pieni palanen juuriselleriä
10 pientä helmi- tai salottisipulia (ei banaanisalottia, mieluummin niitä pieniä pyöreitä), tai 20 pikkusipulia
3 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
2 dl demiglacea
3-4 dl punkkua
2 rkl (tai pikkupurkki) tomaattipyrettä
2 tl sokeria
2 tl kuivattua timjamia
200 g ruskeita pieniä tuoreita herkkusieniä (mä olen vakuuttunut että tuo ruskea väri tuo myös makua lisää, vaikka kovasti väittävät, että maku on sama…🙂 )
suolaa, vastajauhettua mustapippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. Paloittele lihat noin 3 x 3cm:n kuutioiksi. Kuivaa lihan pinnat talouspaperilla, ja pyörittele kevyesti vehnäjauhoissa.

Kuori ja paloittele porkkanat, kuori sipulit (jätä sipulit kokonaisiksi), kuori sekä murskaa valkosipulinkynnet ja hienonna rouheasti. Paloittele juuriselleri pieniksi kuutioiksi.

Silppua pekoni ja heitä kylmään isoon (valurauta)pataan. Kuumenna lähes täysille, ja kun rasva alkaa sulaa ja pekoni ruskistua, lisää joukkoon tarvittaessa vielä loraus oliiviöljyä ja heitä joukkoon porkkanat, sipulit, valkosipulit ja juuriselleri. Anna kuullottua ja saada väriä, aikaa menee ainakin 10 minuuttia. Kun olet ruskistanut padassa pekonit ja vihannekset, ruskista vieressä voissa paistinpannulla lihakuutiot 3-4:ssä erässä. Voit maustaa lihat kevyesti suolalla ja pippurilla. Lisää paistetut lihapalat pataan. Huuhtaise aina lihaerän välissä pannu pienellä määrällä vettä.
Kun lihat on kaikki ruskistettu, lisää pataan demiglace, punkkua (riittävästi, jotta kaikki ainekset peittyvät sopivasti nesteeseen, muttei liikaa, nyt ei tehdä keittoa🙂 ) mausteet ja tomaattipyree. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään ja poristele kannen alla miedolla lämmöllä 2,5 tuntia tai uunissa +160 C.

Halkaise herkkusienet kahtia ja ruskista ne voissa kauniin pähkinänruskeiksi, mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Lisää pataan. Jos pata näyttää kiehuneen liikaa kasaan, voit lorauttaa joukkoon vielä punkkua.
Mikäli tarjoat padan perunamuusin kera, laita tässä vaiheessa muusiperunat kiehumaan.
Kun muusi on valmista, tarkista padan maku (suola & pippuri).

20130204-214233.jpg

Oijoi, mikä ruoka. Ruokajuomasuosituksena poikkeavasti ja ehdottomasti tällä(kin) kertaa olut. Belgialainen trappistiolut Chimay Blue, (9,0 %, 4,19 e/ 0,33 l). Punaviini voisi olla vaikkapa Viini-lehden suosittelema argentiinalainen Pinot Noir Reserva Del Fin Del Mundo 2010, 13%, 12,39 e/ 0,75 l.

burgundipata