Tammikuun olut: Kriek Girardin

Puolisen vuotta sitten kesällä ajoimme autolla ystäväpariskunnan kanssa läpi Ruotsin kohteenamme Kööpenhamina, Brugge ja Reims. Reissun punaisena johtolankana oli nauttia hyvästä ruuasta ja juomasta, ja varsinkin naispuoliset reissaajat odottivat kieli pitkällä Reimsiin, Champagneen pääsyä. Auto pakattiin tiiviisti, farmari-BMW:n takamus ja suksiboksi oli varattu juotaville tuliaisille matkalaukkujen lisäksi. Kotimaahan saapuikin yhteensä noin 30 pulloa samppanjaa ja sekä noin 100 pulloa olutta (isoja sekä pieniä olutpulloja).
Helteisenä päivänä Bruggessa Café Rose Redin terassilla sain maistaa tätä Girardin-panimon kriekiä. Mikä mahtava hellepäivän juoma, ja Café Rose Redin hieno rento atmosfääri tempaisi minutkin Belgian olutskeneen oitis!

girardin kriek
Kriek lambic- oluttyyppi on perinteisesti tehty Brysselin lähistöllä sijaitsevissa panimoissa lisäämällä lambic-olueen kirsikoita. Lambic on hapan ja kuiva belgialainen oluttyyppi, mikä on käynyt spontaanisti alueen villihiivan (!) avulla. Perinteinen kriek lambic on myös hapan ja kuiva, kirsikat jätetään lambic-pohjaan muutaman kuukauden ajaksi, jolloin oluessa tapahtuu spontaani toinen käyminen. Yleensä kriekissä ei ole nautittaessa enää jäljellä olevaa sokeria, jolloin olutta maustaa vain marjan hedelmäisyys.
Markkinoilla (löytyy meiltä ruokakaupoistakin) on myös ns. ”kriekejä”, joihin valmistaja lisää jälkikäteen melkoisen määrän sokeria. Nämä ”limu-lambicit” ovat mielestäni aivan eri planeetalta.

Nyt, kirpeänä pakkasperjantaina hain kellarista viimeisen oman tuliaispullolliseni tätä kriekiä  (0,375 l/ 5,0%) viime kesältä.
Todella hapan ja kuiva, hieman viinimäinen maku on maustettu hienostuneesti kirsikalla. Jos et tietäisi nauttivasi olutta, arvaisitko sen?
Jos kiinnostuit, Alkosta on saatavilla myös vielä ainakin hetken laadukasta kriek lambicia, nimittäin Cantillon Kriekiä 5,0 % 8,43 e/0,375 l saa rajallisesti Alkosta (tällä hetkellä jäljellä vielä noin 70 ploa) ja myymäläsiirtona saat tilattua sitä ympäri Suomea lähelläsi olevaan Alkoon.

Lambicit ovat olutmaailman samppanjoita!!!!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.