Avainsanat

, , , , , ,

Pakkasviikonlopuksi teki mieli jotain ärhäkkää ja lämmittävää. Chili con carnea ei olla pitkään aikaan tehty, ja aloin kaivella keittokirjoja. Erikoista, että kaikista kirjoista, joita talouteen on siunaantunut, vain Jamie Oliverin kirjasta ohje löytyi, ja siinäkin lihana oli käytetty jauhelihaa. Halusin kuitenkin kokeilla ihan kokolihasta tehtynä ja pitkään hauduttamalla. Googlettamalla löysin itseni Pastanjauhantaa-blogin sivuille, jossa olikin Jamien kokolihasta tehdyn chili con carnen ohje. Ohje on otettu Jamie’s America– kirjasta, jonka tv-sarja taitaa tällä hetkellä pyöriä Subilla. Tietääkseni kirjaa ei ole ilmestynyt suomeksi. Ohje oli 2 kg:lle lihaa, mikä meille on hiukan liikaa. Puolikas satsi kuulosti paljon osuvammalta. Periaatteessa tämän ruuan voisi tehdä kokonaan yhdessä astiassa, mutta halusin ruskistaa lihat ennen pataan laittoa.

chiliconcarne

Jamien Chili con carne

1 kg naudan lapaa
1 punasipuli
1 kukkurallinen tl juustokuminaa
1 kukkurallinen tl savupaprikajauhetta
1 tl kuivattua oreganoa
1 yksikyntinen valkosipuli
1,5 – 2 tuoretta punaista chiliä
2 kuivattua chiliä
2,5 dl mustaa kuumaa kahvia
1 laakerinlehti
1 kanelitanko
2 rkl ruskeaa (ruoko)sokeria
suolaa, mustapippuria myllystä
2 punaista paprikaa
2 tlk (à 400g) kokonaisia kuorittuja tomaatteja mehuineen
2 tlk (à 400g) papuja, valutettuna

tarjoiluun keitettyä riisiä, crème fraîchea ja tuoretta korianteria silputtuna

Keitä kahvi ja laita kuivatut chilit siihen likoamaan. Viipaloi sipuli, silppua valkosipuli veitsellä pienemmäksi. Paloittele liha ja paprika kuutioiksi. Halkaise 1 tuore chili (säästä toinen myöhemmäksi), poista siemenet ja suikaloi.
Kuumenna isohkossa kannellisessa padassa pari kolme ruokalusikallista oliiviöljyäkeskilämmöllä ja heitä pataan sipuli, kuutioidut paprikat, juustokumina ja savupaprika. Kuullottele hämmentäen noin 10 minuuttia.
Ruskista samaan aikaan paistinpannulla oliiviöljyssä lihakuutiot kolmessa erässä, ja kun palat ovat ruskistuneet mausta suolalla ja heitä pataan sitä mukaa kuin saat ne ruskistettua.
Ota kuivatut chilit kahvista ja paloittele veitsellä hiukan pienemmäksi. Heitä paprika-sipuliseoksen joukkoon ja lorauta joukkoon puolisen desiä kahvia. Sekoita, ja lisää sitten joukkoon loppu kahvi, tuore chili, tomaatit mehuineen, sokeri, laakerinlehti sekä kaneli. Mausta merisuolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Laita kansi päälle ja poristele pienellä lämmöllä ainakin 2,5 tuntia. Välillä voit hämmentää pataa ja survoa tomaatteja pienemmäksi puukauhalla.
Lisää joukkoon valutetut pavut ja jäljelle jäänyt tuore chili hienonnettuna.
Meillä lisättiin  tässä vaiheessa enää puolikas chili, ja mulle chilin voimakkuus oli tällä annostuksella melko sopiva, kiva tulinen terävyys muttei liikaa poltetta. Vielä tulisemman ruuan ystävät voivat tässä vaiheessa lisätä kokonaisen chilin.

Laita vesi kiehumaan ja keitä lisukkeeksi riisiä.
Sekoita halutessasi chilin joukkoon juuri ennen tarjoilua tuoretta silputtua korianteria.
Chilin kanssa sopii tulisuutta taittamaan crème fraîche.

Kokin huomioita:
Pastanjauhantaa-ohjeessa paprikat lisättiin pataan vasta papujen kanssa, minä luin ohjetta väärin ja laitoin ne pataan jo alkuvaiheessa. Koska lopputulos oli hyvä, niin kirjasin ohjeen niinkuin itse ruuan laitoin🙂 Ohjeessa myös lihat lisättiin pataan ilman sen kummempaa ruskistamista, mutta kun olen tottunut lihat ruskistamaan, niin sen myös tein. Varmasti ruoka onnistuu myös jauhelihasta, ruskistaisin jauhelihan parissa kolmessa erässä vaikka savupaprikajauheen kera.

Ruokajuomaksi suosittelen kokeilemaan vaihteeksi muutakin kuin vain sitä perinteistä meksikolaista Solia. Naapurimaan Sierra Nevada Pale Ale 5,6%, 3,57 e/0,35 l sopii hyvin chilipoltteen seuraksi. Tosin ruuan chili vei hieman oluen normaalisti voimakkaampana maistuvaa greippisyyttä ja sitrusta.

sierranevada