Avainsanat

, , , , , , , ,

Pakastinta on tälläkin viikolla pöyhitty ahkerasti ja mietitty tulevan viikonlopun ruokalistaa. Ostan suurimman osan käytettävistä lihoista etukäteen pakastimeen, karitsat tulevat todella pieneltä tuottajalta Hämeestä, Highland-karjan lihat (pääosin patalihaa, jauhelihaa ja hiukan pihvilihaa) Metsäojan tilalta ja poroa vielä lisäksi mistä milloinkin. Hyvin vähän ostan kaupasta lihaa, ellei erityistilanteita ja ehkä kesän grillaussessioita huomioida. Stockan Hulluilta päiviltä ostin viime syksynä pakastimeen ranskalaista luomumaissikanaa, kokonaisena ja rintapaloina, sorsaa ja kampasimpukoita.

dijonkana2

Nyt sitten nuo kanapalat (huom! ei broileria!) piti saada laitettua arvoisellaan tavalla. Tällä kertaa kana taipui Dijon-sinapin ja valkoviinin hauduttamana aivan mahtavaksi bistroruuaksi. Niin se vain on, ettei loistavan hyvään ruokaan mitään erikoista tarvita, hyvät perusmaut ja koti-gourmet on siinä. Ihan oikeasti🙂
Kanaohjeen muokkasin Bon Appetit– lehden nettisivuilta. Kanan seuraksi suosittelivat uuniperunoita: ihan siis huusi taas ankanrasvapottuja seuraksi, ja ei olis parempaa kaveria kanalle ollut😉
Ja opin uuden ruokasanan englanniksi. Dutch oven tarkoittaa valurautapataa suomeksi, ei siis ole mitään erityistä hollantilaista uunia olemassa…

Maissikananrintaa Dijon-kastikkeella (2:lle)

2 kananrintaa (luulla)
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
0,5 dl hienoksi viipaloitua purjoa
0,5 dl hienonnettua sipulia
2,5 dl kanalientä
1,25 dl valkoviiniä
3 rkl Dijon-sinappia
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna (jätä vähän koristeeksi)
1/2 rkl voita

Lämmitä öljy padassa medium-lämmöllä. Mausta kananrinnat suolalla ja pippurilla. Ruskista kanapaloja öljyssä molemmin puolin, yhteensä n. 12-15 minuuttia. Nosta rintapalat lautaselle sivuun.
Kuullota purjo ja sipuli padassa pehmeiksi (muista laskea lämpöä tarvittaessa, ei ole tarkoitus ruskistaa). Lisää valkosipuli ja kuullota pari minuuttia. Lisää sitten kanaliemi, viini, Dijon-sinappi ja hienonnettu timjami. Lisää vielä kanapalat ja anna porista kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes kanat ovat kypsiä.
Laita kanapalat sivuun, folion alle. Anna nesteen kiehua kasaan noin 15 minuutin ajan, kunnes kastike on sopivasti paksuuntunut. Vatkaa joukkoon voi ja tarkista suola ja pippuri (mielestäni sitä ei tarvittu).
Tarjoa kana ja kastike ankanrasvaperunoiden kera.

Valmistus ajoittui loistavasti, otin kanapalat huoneenlämpöön ja aloin kuoria ja lohkoa perunoita. Perunoiden kiehuessa silppusin purjon ja sipulit. Kun perunat menivät uuniin, aloin kanapalojen ruskistuksen. Kaikki menikin sitten lomittain hienosti, ja perunat ja kana kastikkeineen olivat samaan aikaan valmiita. Aivan upea, bistrotyylinen kanaruoka.
dijonkana
Kokin huomioita:
Jos joku miettii maissikanan ja broilerin eroa, niin eroa on valtavasti. Liha maistuu todellakin jollekin ja rakenne on kuin tummemmassa lihassa, ei ollenkaan kumimainen. Väri on kauniin oranssin kellertävä myös kypsänä, ei valkoinen. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Toki ohje onnistuu broilerin rintapaloista (maustamatonta!), joita suosittelen käyttämään tässä ehdottomasti rintafileiden sijasta. Se vain on maukkaampaa niin🙂