Avainsanat

, , , , , , ,

Alkuvuoden alennusmyynneistä tarttui mukaan kaksi keittokirjaa, Kalle Kristilän ja Robert Segerin Pieni suuri kaali ja Flavio Giacoletton, Markku Haapion sekä Roni Lehden Risotto ja pannacotta: Piemonten parhaat maut. Yritän välttää kirjakaupoissa käymistä, koska olen huomannut, että keittokirjakokoelmani kasvaa eksponentiaalisesti. Mutta eihän hyviä kirjoja voi jättää ostamatta😉
Kumpainenkin näistä kirjoista vaikuttaisi täyttävän tuon kriteerin, ja vaikka omistan ennestään jo lukuisan määrän italialaisia keittokirjoja, tämä uusin hankinta sisältää paljon sellaista, mitä en muissa ole vielä nähnyt. Kaalikeittokirjaa on muistini mukaan kehuttu myös monessa paikassa ja koska kaalista pidän, mutta turhan harvoin muuta kuin perinteistä valkokaalia ostan ja käytän, oli tämänkin kirjan hankkiminen enemmän kuin aiheellista.

Tämän päivän ruuaksi valikoitui kaalikirjasta Irish stew eli Karitsaa ja kyssäkaalia oluessa. Kaivoin siis pakastimesta kasan luista karitsan etuselkää sulamaan. Kyssäkaali onkin mulle täysin uusi tuttavuus. Kuivattua lipstikkaa ei kaupasta löytynyt, joten laitoin tuoretta sitten. Aika hassua (siis se ettei kuivattua löydy)?

irish stew

irish stew2

Irish stew eli Karitsaa ja kyssäkaalia oluessa

400 g luutonta karitsan patalihaa
(tai 600 – 800 g luineen, meillä taisi olla lähemmäs kilon verran luista lihaa, melko isoina köntteinä)
3 rkl voita
4-5 pientä keltasipulia
1 valkosipulin kynsi
2 isoa porkkanaa
1 palsternakka
0,5 kyssäkaalia reiluina paloina
2 isoa perunaa kuorineen (esim. Rosamunda)
1 tlk stout-olutta, esim. Guinness tai Murphy’s Stout
1 rkl merisuolaa
2 laakerinlehteä
2- 3 katajanmarjaa
kuivattua lipstikkaa (laitoin tuoretta ehkä ruokalusikallisen verran, en silpunnut, heitin varsineen liemeen)
vettä tarpeen mukaan

Ruskista reilunkokoiset lihapalat voissa. Lisää kuoritut sipulit ja valkosipuli ja kuullota ne (ohjeessa ei lukenut, mutta laitoin kuitenkin sipulit 4 osaan, ehkä olis pitänyt heittää kokonaisena). Lisää reiluiksi paloiksi paloitellut porkkanat ja palsternakka ja kuullota edelleen pari minuuttia. Lisää olut sekä merisuola (mä en voinut vastustaa kiusausta, ja maustoin lihoja jo hiukan ruskistuksen yhteydessä suolalla…). Lisää myös laakerinlehdet, katajanmarjat sekä lipstikka. Lisää tarvittaessa sen verran vettä, että ainekset lähes peittyvät.
Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä  noin tunti (meillä noin 1,5 h).
Lisää kyssäkaali reiluina paloina sekä hyvin pestyt perunat puolikkaiksi paloiteltuna. Jos nestettä tarvitaan, lisää tilkka vettä ja hauduta vielä n.15-20min eli kunnes perunat ovat kypsiä (meillä meni varmaan lähemmäs 45 minuuttia, kun läksin vielä koiran kanssa lenkille).
Tarkista maku. Nauti sellaisenaan esim. ruisleivän kera.

irish stew3

HUOM! Joku hieman kitkerä maku tuntui liemessä, oli ilmeisesti katajanmarja, seuraavalla kerralla laitan vain 2 kpl. Ei häirinnyt liikaa, mutta sen kuitenkin huomasi. Kaikenkaikkiaan kuitenkin erittäin maistuva talvinen pataruoka, jota söimme tällä kertaa haarukalla ja lusikalla🙂 Karitsan liha oli ensiluokkaisen mureaa ja maukasta.