Avainsanat

, , , , , , , ,

sipulit-2

Sipulikeitto on ihanaa talviruokaa. Siis se itse itkuisin silmin tehty ja hellalla poristeltu versio, ei pussi- sellainen. Erilaisia versioita on tullut kokeiltua, ja nyt laitettiin testiin (yllättäen) G R & V 7/2012- lehdestä silmään pistänyt Jouni Toivasen (ravintola Luomo) vaatimattomasti täydelliseksi kehuma sipulikeitto. Tässä keitossa särmää toi mausteena käytetty tähtianis, joka ehkä toisille ei maistu niin hyvin, mutta meikäläisille se oli ihan kiva ”juju”. Sipulikeittoa tehdessä välttyy parhaiten kyynelilta, jos veitsi on hyvin terävä (mikä tuli todistettua!).

Perinteisesti sipulikeittoon laitetaan annoskulhoon leipä kanneksi, ja kannen päälle juustoraastetta. Kulhot käytetään vielä sen jälkeen grillivastusten alla uunissa, jolloin juusto sulaa ja ruskistuu. Meille ei sipulikeitossa vettynyt leipä ole koskaan maistunut, ehkä me idiootit ei vain tajuta tämän kulinaristista ihanuutta. Sen sijaan käytin nytkin leivät aivan yksikseen grillivastusten alla juuston kera, ja nautimme juustoleivät ihan leipinä, ei mössääntyneenä keiton joukossa.

sipulikeitto

Sipulikeitto 

6 salottisipulia
6 keltasipulia
2 valkosipulinkynttä
100 g voita
2 tähtianista
2 tl merisuolaa
5 oksaa tuoretta timjamia
1/2 tl mustapippuria myllystä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1,5 l liha-, kana- tai kasvislientä

lisäksi
6 viipaletta hyvää maalaisleipää
120 g raastettua gruyere-juustoa

Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Poista valkosipuleista kitkerä vihreä osa. Lohko sipulit neljään osaan ja leikkaa osat tasakokoisiksi, 0,5 cm:n paksuisiksi siivuiksi. Hienonna valkosipulin kynnet.
Sulata voi isossa kattilassa. Lisää sipulit ja valkosipulisilppu kattilaan. Lisää tähtianis, mustapippuri ja suola.  Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 25-30 minuuttia kunnes ne ovat karamellisoituneet kiiltäviksi. Älä ruskista.
Lisää valkoviini kattilaan ja keitä se kasaan. Lisää lihaliemi ja hauduta keittoa ilman kantta vähintään 1 h, niin että keiton pinta juuri ja juuri väreilee. Lisää timjaminoksat ja hauduta vielä 10 minuuttia. Poista keitosta tähtianikset ja timjaminoksat, tarkista suola ja pippuri.
Lämmitä uunin vastukset +250 C asteeseen. Paahda leivät uunissa leivinpaperin päällä molemmin puolin rapeiksi. Lisää vielä leipien päälle juustoraastetta ja paahda juustoon kaunis väri. Aseta leivät keittoannosten päälle.

Jos haluat juhlaversion keitosta, niinkuin me tällä kertaa (ainahan ruokahetki on juhlahetki😉 ), voit lisätä keittoon haudutuksen loppuvaiheessa 4 cl konjakkia!

stallhagen

Ruokajuomana nautimme brown alea, Alkon valikoima on brown alen suhteen hyvin suppea,  ja valitsimme ahvenanmaalaisen Stallhagen Brown Alen, 5,5 %, 0,5 l /4,74 e (tilausvalikoiman olut, jota saattaa tuurilla löytää omasta Alkosta). Keiton kyljessä brittityylinen tumma olut toimi oikein mainiosti, mutta ilman ruokaa se jäi ehkä hieman ”pliisuksi” ja kaipaamaan kaveria.