Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Lauantain ruoaksi valikoitui siis kylmäsavulohileipä Eggs Benedict eli uppomunalla ja hollandaise-kastikkeella. Alunperin olin ajatellut punajuuripastaa vuohenjuustolla, mutta pikkugalluppi teki hyvin selväksi, että pienestä krapulasta kärsivä J koki otsikonmukaisen ruuan paremmaksi vaihtoehdoksi. Edellisen kerran tätä nautimme keväällä vapun tienoilla, mutta mielestäni tämä sopii hyvin joulun ja uudenvuoden aikaan myös. Paahtoleivänkin voisi vaihtaa vaikka saaristolaisleivän viipaleeseen, mikä tuli siis mieleen vasta tätä kirjoittaessa🙂 Mahtava iltapala tai sopiva ruoka kiireettömälle aamiaiselle, vaikkapa uudenvuodenpäivän aamulle? Eikä kannata säikähtää monimutkaisilta kuulostavia uppomunia ja hollandaise-kastiketta: ihan oikeasti ne valmistuvat varsin vaivattomasti. Tärkeintä tämän ruuan valmistuksessa on huolehtia, että raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä (lohi ja mäti toki vaikka suoraan jääkaapista).

lohileipäkylmäsavulohta siivuina
tuoretta rucolaa
siian tai kirjolohen mätiä
paahtoleipää tai saaristolaisleipää

Uppomunat

Kuumenna isossa kattilassa reilusti vettä, lähes kiehumispisteeseen. Lisää veteen pari ruokalusikallista etikkaa. Riko munat yksittäin kahvikuppiin.
Pyöräytä poreilevaan veteen kauhalla kierre ja kaada kananmuna varovasti kiehuvaan vesikierteeseen. Anna kiehua 3-4 minuuttia. Veden tulisi juuri ja juuri poreilla, ei siis mitään voimakasta kiehumista, mikä vain rikkoo kananmunan.
Nosta valmis muna kattilasta reikäkauhalla ja laita se talouspaperilla vuoratulle lautaselle valumaan. Riippuen kattilan koosta voit tehdä yhdessä kattilassa 1-3 kananmunaa kerrallaan.

Hollandaise-kastike 

3 luomukananmunankeltuaista (huoneenlämpöistä)
2-3 rkl valkoviiniä tai 2 rkl valkoviinietikkaa+1 rkl vettä
200g voita sulatettuna, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi

Kuumenna kattilassa vettä (ei aivan täyteen, mutta niin, ettei vesi pääse kuitenkaan haihtumaan kuiviin kastiketta vatkatessa) kiehumispisteeseen. Laita keltuaiset ja viini kuumuutta kestävään teräs- tai lasikulhoon. Nosta kulho vesihauteen päälle ja vatkaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan, kunnes seos alkaa paksuuntua (menee n 4-5 min). Nosta seos pois hauteen päältä, kaada vesi pois kattilasta ja nosta kulho uudelleen  kattilan päälle (ei kuumalla levyllä). Tämä siis siksi, että mielestäni kastiketta on helpompi vatkata yksin, kun se on jollain hieman tukevammalla pohjalla (kattilan päällä). Lisää keltuaisseoksen joukkoon sulatettu voi norona voimakkaasti kokoajan vatkaten. Voit maustaa valmiin kastikkeen halutessasi esim. lorauksella vastapuristettua sitruunaa. Tarkista suola. Jos käytät normaalisuolaista voita, todennäköisesti et suolaa tarvitse.

Kokoa annos:
Paahda paahtoleipäviipale ja voitele se voilla tai margariinilla. Laita päälle tuoretta rucolaa ja reilu siivu kylmäsavulohta. Lusikoi lohen päälle hollandaise-kastiketta ja laita päälle uppomuna. Koristele siian tai kirjolohen mädillä.

Nauti välittömästi valkoviinin tai samppanjan kera. Maistoin Viini-lehden Vuoden viiniksi 2012 valittua yhdysvaltalaista Kungfu Girl Riesling 2011, 14,98 e/0,75 l, mikä raikkaana sopi vallan mainiosti kylmäsavulohen ja uppomunan seuralaisena. Ja mikä tärkeintä, krapulaisellekin tämä ruoka maittoi vallan mainiosti😉

Sitruunainen ja omenainen, kuiva Lanson Black Label Brut (43,50 e/ 0,75l) on vallan mainio samppanja tälle ruoalle. Toimii myös, jos vaihdat leivän parsaan ja kylmäsavulohen vaikka jättikatkaravun pyrstöihin😉