Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Kaksi Hullujen päivien ostosta yhdistyivät tänään: Confit du canard– säilykepurkki ja Gwyneth Paltrow’n keittokirja Notes from my kitchen table. Täytyy sanoa, että 2 reseptin otannalla varsin hyvä ostos tuo kirja😉 Ensimmäinen kokeilu oli pasta limone parmeggiano, johon oli lisätty pikku twistiksi jokirapuja.
Jos olet miettinyt, mitä siitä ankkasäilykepurkista väsäät, niin suosittelen ehdottomasti tätä. Meilläkin eka purkillinen syötiin ihan semmoisenaan, uuniperunoiden kera, enkä isommin vaikuttunut: itse tein mielestäni paljon parempaa confitia tuoreista ankankoivista, mutta nämä säilykeversiot olivat erittäin suolaisia, suoraan sanottuna pettymys. Toiselle purkille piti keksiä siis jotain muuta: Gwynethin kirjasta ”Duck ’cassoulet'” vaikutti erittäin potentiaaliselta sunnuntairuualta. Ja mikä mahtavuus tämä ruoka oli!
Tässä ohje vapaasti suomennettuna😉


duck cassoulet

Ranskalainen papupata eli cassoulet ankalla

2 tlk(á 410g) cannellini- papuja, huuhdeltuna ja valutettuna
1 iso tummanvihreä purjonlehti
7 valkosipulin kynttä, kuorittuna (3 murskattuna veitsenlappeella(kokonaisena), 4 hienoksi viipaloituna)
merisuolaa
bouquet garni (maustekimppu/pussi), jossa
*3 persiljan oksaa
*1 kirvelin oksa (ei löytynyt, laitoin siis ihan vain kuivattua kirveliä, n 1 tl)
*2 neilikkaa
*1 laakerin lehti
*6 maustepippuria
100 g luomupekonia kuutioituna
1 keskikokoinen sipuli, hienoksi silputtuna
1 tlk (400g) kokonaisia kuorittuja tomaatteja mehussaan
vastarouhittua mustapippuria
4 confit du canard-ankan koipia (raavi ylimäärä rasvasta, laita loppu rasva tiiviiseen kannelliseen astiaa jääkaappiin, siitä saat tehtyä vaikka taivaallisia Hawksmoorin perunoita)
2 ruokalusikallista oliiviöljyä
puolikas eilispäiväisestä patongista, revi sormin pieniksi murusiksi
ruukku lehtipersiljaa
tuoretta timjamia

duck cassoulet2

Laita pavut, purjo, 1 murskattu valkosipulin kynsi, reilu hyppysellinen merisuolaa ja maustepussukka kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä, ehkä n.6 dl ja kuumenna kiehuvaksi. Anna sitten porista miedolla lämmöllä kannen alla.
Paista isohkossa uuninkestävässä padassa pekonia medium-lämmöllä noin 3 minuuttia tai kunnes se alkaa ruskistua. Laske lämpö pienelle ja lisää joukkoon sipuli ja 4 hienonnettua valkosipulin kynttä. Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää sitten tomaatit mehuineen, murskaa ne puukauhalla pienemmäksi. Lisää vielä ripaus suolaa ja muutama myllynpyöräytys mustapippuria. Anna porista miedolla lämmöllä kannen alla puolisen tuntia.
Sillä välin laita ankankoivet kylmälle paistinpannulle. Nosta lämpö mediumiksi ja anna koipien ruskistua molemmin puolin (5 min per puoli) ja nosta sivuun lautaselle. Tässä vaiheessa Gwyneth oli jättämässä ilmeisesti kaiken ankanrasvan, mutta mielestäni n.1,5dl ankasta sulanutta rasvaa on ehkä hiukan liikaa…
Jätin pannulle ehkä 3 rkl ankanrasvaa ja lisäsin pannulle Gwynethin ohjeiden mukaan vielä 2 rkl oliiviöljyä. Lisää leivänmurut ja 2 kokonaista murskattua valkosipulin kynttä. Anna lämmön olla mediumilla edelleen. Pyörittele muruja rasvassa parisen minuuttia. Ota pois levyltä, ota valkosipulin kynnet pois ja lisää joukkoon silputtu persilja.
Lämmitä uuni +180 C.
Tässä vaiheessa tomaattimuhennos alkaa olla valmista. Valuta pavut, SÄÄSTÄ keitinliemi ja heitä maustekimppu/pussukka ja purjo pois. Sekoita pavut tomaattimuhennoksen joukkoon ja riivi joukkoon tuoreita timjamin lehtiä. Laita päälle ankan koivet, mausta pippurilla (Gwyneth oli laittamassa tässäkin vaiheessa suolaa, mutta tuoreessa muistissa oli ankankoipien reilu suola, joten jätin suolan pois – saa sitä sitten valmiiseenkin ruokaan lisättyä).
Ripottele päälle leivänmuruta ja valuta päälle vajaa 4 dl (Gwynethin ohjeen mukaan 3,75 dl) siivilöityä papujen keitinlientä. Gwyneth paistaa papupataa uunissa noin 30 minuuttia, meillä pata unohtui uuniin vajaaksi tunniksi – ei ainakaan huono ollut lopputulos näinkään.

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, ehkä resepti saattaa vaikuttaa työläältä, mutta ohjetta seuraamalla valmistui hyvinkin sujuvasti. Maku mitä mahtavin, ja oikeinkin sopiva tuhti ruoka kun on päivän vääntänyt ulkona lumitöitä😉

duck cassoulet3