Avainsanat

, , , , , , , ,

Hyvää ruokaa ja annoskateutta- Facebook-blogin seuraaja Tero Terrieri suositteli kokeilemaan Glorian Ruoka&Viini-lehdessä vajaa vuosi sitten ollutta lohikeitto-ohjetta.  Jostain syystä resepti oli jäänyt paitsioon: ei kun tuumasta toimeen. Lohi savustetaan kerrostaloasujallekin kätevästi savustuspussissa ja keittoa maustamaan tekaistaan pirteä tilliöljy.
Erittäin herkullinen resepti ja lohikeittojen parhaimmistoon meni meidän huushollissa😉


lohikeitto

Savulohikeitto ja tilliöljy

Savustettu lohi:
500 g ruodotonta nahatonta lohifileetä (paksusta kohdasta)
1 tl suolaa
2 tl juoksevaa hunajaa
1 savustuspussi (tarkista ostaessasi, että pussi on tarkoitettu kalalle, ja uuniin!)

Kermainen keitto:
6 perunaa
1 sipuli tai 4 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
2 laakerinlehteä
(0,5 luomusitruunan kuori)
1 l kalalientä (tai 1l vettä + 3 rkl kalafondia)
2 dl kuohukermaa
5 dl salaattipinaattia

Laita uunipelti uunin alatasoon ja uuni lämpiämään 275 asteeseen alalämpöön.
Leikkaa lohi reiluiksi annospaloiksi (n. 5×5 cm). Kuivaa talouspaperilla ja ripottele suola pinnalle kauttaaltaan ja sipaise päälipuoli hunajalla.
Laita kalapalat savustuspussiin ja sulje pussi huolellisesti (ks ohje savustuspakkauksesta). Jätä kala hetkeksi huoneenlämpöön odottamaan.
Kuori ja paloittele perunat. Kuori ja hienonna sipulit tai puolita salotit. Hienonna valkosipuli. Kuullota sipulit kattilassa voissa keskilämmöllä pehmeiksi.
Lisää perunat, riko laakerinlehtiä hieman ja lisää kattilaan. Kuullota hetki. Lisää kalaliemi. Vuole halutessasi kuorimaveitsellä pitkä suikale sitruunankuorta liemen mausteeksi. Keitä noin 15min, kunnes peruna on kypsää.
Perunoiden kypsyessä laita savustuspussi kuumalle uunipellille ja anna savustua n.10min. Laske lämpö sitten 150 asteeseen ja jatka savustamista vielä 5 minuuttia. Tee kalan kypsyessä tilliöljy.
Sekoita kerma keittoon ja lämmitä: älä kiehauta. Ota savustuspussi uunista ja avaa se. Varo kuumaa höyryä.
Lisää pinaatti keittoon juuri ennen tarjoamista. Jaa keitto lautasille ja nosta lohipalat päälle. Pirskota öljyä pinnalle ja viimeistele hienonnetulla tillillä. Tarjoa ruisleivän kanssa.

Tilliöljy:
0,5 punttia tilliä
1/2 luomusitruunan kuori raastettuna
3/4 dl oliiviöljyä
1 tl sitruunan mehua
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus vastajauhettua mustapippuria

Hienonna tilli ja raasta sitruunan kuori. Soseuta ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi.

Viinisuositus G R&V-lehdestä (2/2012) Château de la Jaubertie tai Petit Chablis Laroche. Meillä mentiin pikkupullollisella (0,375l) Château de Viviers Chablis, mikä olikin vallan mainio vaihtoehto.