Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Paukkuvat pakkaset saapuvat pikkuhiljaa tänne eteläänkin, ja mikäs sen parempaa sisäistä lämmikettä voisi olla kuin kulhollinen höyryävää keittoa. Seljanka on venäläistyyppinen kala-, liha- tai vihanneskeitto, jossa makua antavat mm. tomaattimurska, venäläiset suolakurkut ja kaprikset. Valmiin keiton päälle laitetaan mitäpäs muutakaan kuin smetanaa. Seljanka ei ole mikään pikaruoka, varaa sen valmistukseen muutama tunti niinkun tavallisenkin lihakeiton valmistukseen. Tämä resepti on muokattu Hesarin ohjeesta.

Härkäseljanka

500-700 g luutonta naudankylkeä tai lapaa (keittolihaa siis, eikä makuluutkaan ole pahitteeksi…)
2,5-3 l vahvaa lihalientä
1 punasipuli
200 g palvikylkeä
tilkka oliiviöljyä
3 rkl tomaattipyreetä
pala juuriselleriä
1 isohko porkkana
300-400 g hapankaalia
1 tlk tomaattimurskaa
1,5 rkl sokeria
2 rkl sitruunamehua
1 pieni valkosipulisuolakurkku
1 pieni tlk kapriksia (50 g)
1 dl hienonnettua tuoretta persiljaa
smetanaa

Keitä naudankylkeä lihaliemessä, kunnes se on mureaa eli pari tuntia. Laita liha kylmään lihaliemeen ja anna kiehahtaa. Kuori valkuaisvaahtoa liemen pinnalta reikäkauhalla. Anna liemen myöhemmin vain hiukan poreilla kannen alla. Ota liemi talteen ja kuutioi jäähtynyt liha kuutioiksi.
Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi myös savukylki. Kuullota sipulit ja savukylki kevyesti oliiviöljyssä tilavassa kattilassa. Lisää tomaattipyree.
Kuori ja pilko selleri ja porkkana. Lisää ne kattilaan hapankaalin kera. Laita kattilaan myös lihat ja lihaliemi. Mausta tomaattimurskalla, valkosipulilla, sokerilla ja sitruunamehulla. Keitä, kunnes juurekset ovat pehmeitä eli noin puoli tuntia.

Leikkaa suolakurkku kuutioiksi. Lisää keiton joukkoon kurkkukuutiot ja kaprikset. Tarjoa smetanan, vastamurskatun mustapippurin ja tuoreen silputun persiljan kera.

Keitto vain paranee uudelleen lämmitettäessä🙂