Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Sain onnekseni hommattua pakastimeen tänä syksynä Hauholla kasvatettua ja teurastettua karitsaa. Lihat oli siististi paloiteltu eri osiin, ja paketit olivat hyvin nimettyjä. Pikkutuottajan yhteystiedot löytyivät tuurilla hyvältä ystävältä, joka oli laittanut korvan taakse minun mielenkiintoni hyvän ruoan hankkimiseen.

Highlanderin (Ylämaan sonnin) lihat olen hommanut suoraan tuottajalta jo muutaman vuoden ajan nettiryhmän kanssa muutaman kerran vuodessa, ja samasta ryhmästä bongasin tänä vuonna myös poronlihaa. Aina hienompi juttu, jos tuottajille jää käteen enemmän tätä kautta myydystä lihasta. Yleensä myös näiden pientuottajien myymät lihat ovat loistavaa luomua tai lähes luomua, eläinten olot ovat  huomattavasti paremmat kuin tehotuottajien. Lihan eron kyllä huomaa pannulle laitettaessa. Suosittelen korvien hörölle laittoa työpaikan kahvihuoneessa tai nettikeskustelussa, sitä kautta voit löytää mitä parempia yhteystietoja. Varaudu kuitenkin hankkimaan kerralla isompia määriä ja hommaamaan ne ruoat epämääräisinä aikoina joltain huoltoaseman parkkipaikalta harmaan pakettiauton peräkontista. Sieltä sitä laatua silti löytyy, usko minua😉

Omalta yrttimaalta löytyi vielä (kyllä! eletään marraskuun loppua ja meikäläisen ryytimaalla vielä minttu ja salvia rehottaa, persiljaakin ja hiukan kärsinyttä rucolaa näytti olevan😉 ) hyvin salviaa ja minttua, joiden ajattelin sopivan hyvin karitsan pikamarinointiin. Mukaan vielä eiliseltä jäänyt sitruuna kuorineen ja valkosipuli, hiukan kuivattua chiliä ja oliiviöljyä: eiköhän se hyvä marinadi ole siinä?🙂

Hawksmoorin perunoita olen jo pitkään halunnut kokeilla. Ohje on alunperin ilmeisesti lontoolaisesta Hawksmoorin ravintolasta, Suomessa ohje on lähtenyt elämään Optiossa olleesta reseptistä. Itse bongasin reseptin aikanaan Sillä Sipulin- blogista. Todellakaan ei ollut ainoa ja viimeinen kerta kun näitä perunoita teen, perunan ja ankanrasvan liitto on satumainen❤ Kaiken kaikkiaan tämänpäiväinen ruoka-annos oli lähellä lauantai-illan täydellistä ruokaa. Nuff said, nyt reseptiikkaan:

Yrttimarinoidut karitsan parikyljykset 2:lle

2-3 parikyljystä/ hlö

Yrttimarinadi:

*kourallinen tuoretta salviaa
*kourallinen tuoretta minttua
*puolikas solo-valkosipulikynnestä, veitsellä murskattuna ja hienonnettuna
*puolikkaan luomusitruunan mehu JA kuori
*loraus valkoista balsamicoa
*2-3 lorausta oliiviöljyä
*kuivattua chilirouhetta
*vastajauhettua mustapippuria
*hyvää suolaa

Möyhennä marinadin ainekset tehosekoittimella karkeaksi tahnaksi. Hiero esim. minigrip-pussissa lihoihin marinadi kauttaaltaan ja anna marinoitua jääkaapissa ainakin noin tunnin verran.

Nosta lihat huoneenlämpöön, kun alat tehdä perunoita.

Grillaa lihat hiiligrillissä suoralla lämmöllä, kun käännät lihat voit lisätä hiillokselle vielä  vedessä liotettuja savustuslastuja, mikä lisää hienovaraisen savun makua lihassa (toisin
sanoen unohdin lisätä savustuslastut hiillille kun aloitin lihojen grillauksen, mutta hyvin tuo savu ehti  vaikuttamaan kun lisäsin ne vasta puolivälissä ;P ) Yhteensä grillasin ehkä reilun 15 minuuttia tällä kertaa, lihasta tuli mahtavan mediumia ja mehevää. Hautakynttilän valossa grillatessa ei aivan tullut samalla lailla tehtyä näköhavaintoja kuin kirkkaana kesäiltana😉

Hawksmoorin uuniperunat

noin 1kg jauhoisia perunoita, kuorittuna ja lohkottuna
6-7 rkl ankan- tai hanhenrasvaa
puolikkaan solo-valkosipulin kynsi, veitsellä murskattuna ja hienonnettuna
pari tuoretta timjamin oksaa tai 1 tl kuivattua timjamia
suolaa

Kuori perunat ja lohko ne. Keitä reilulla suolalla maustetussa vedessä LÄHES kypsiksi. Lämmitä uuni +220 C. Kuumenna ankanrasva pannulla tirisevän kuumaksi.
Kumoa keitetyt perunalohkot uunipannulle ja kaada päälle kuuma ankanrasva. Kääntele perunoita rasvassa. Paista noin 45 minuuttia uunissa, sekoita pari kertaa paistamisen aikana.
Lisää perunoiden päälle valkosipuli ja timjami, pyöräytä lusikalla sekaisin ja jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia.

Tarjoa karitsan kyljysten seurana lämpiminä hyvän sormisuolan kera. Parempaa ei ole. Trust me.

Viinisuosituksena heittäisin ehkä punaviinin, Hewitson Baby Bush Mourvèdre, 14,99e/0,75ml. Taittaa hienosti lihan savunkin.
Rinnalla maistoimme belgialaistyyppistä alea Yhdysvalloista: Jolly Pumpkin Oro de Calabaza, ei saatavilla valitettavasti Alkosta, mutta ulkomaalaisista olutkaupoista ja ajoittain hyvistä olutravintoloista saatat kyseistä olutta löytää. Tammitynnyrikypsytys ja villihiiva tuovat olueeseen lambic-tyylisiä piirteitä. Mahtava yhdistelmä tälle ruoalle.