Avainsanat

, , , , , , , ,

Ankkaa tuli siis tänä viikonloppuna tehtyä kahdella hyvin erilaisella reseptillä. Jälkimmäinen  on hyvin joulumainen johtuen mausteistaan, mutta samasta syystä hyvin itämainen versio, jos eilinen puolestaan oli ranskalaistyyppinen. Tämä resepti löytyi Jamie Oliverin nettisivuilta, mutta lopullinen tulos on kyllä hyvin erinäköinen kuin Jamien. Ehkä Jamie on ottanut kuvan kun ankka on puoliksi kypsynyt…? Luumut kun meni melkoiseksi mössöksi uunissa muhiessaan, maku oli kuitenkin mitä mainioin.

En löytänyt viismaustetta isosta vantaalaisesta supermarketista, eikä aikaa ollut lähteä ostoksille enää kiinalaiseen kauppaan, joten reseptiä sovelsin siinä kohdin siten, että heitin oikean viismausteen sijasta marinadiin niitä aineita, joita omasta maustekaapista löytyi.
Ehkä aavistuksen makeampi tulos olisi voinut vielä toimia, mutta hyvää oli näinkin. Joskus pitää vielä kokeilla oikeaa versiota, kun löydän sitä viismaustetta.
Kotiin levisi uunista hyvin joulumaiset tuoksut😉

Ankankoivet itämaisella luumupedillä 2:lle

2 ankankoipea
2 rkl soijaa
1,5 tl viismaustetta (minä heitin vapaalla kädellä mortteliin fenkolinsiemeniä, aniksen siemeniä, jauhettua neilikkaa, jauhettua kanelia ja jauhettua inkivääriä, ehkä yhteensä tuli pari teelusikallista tai jopa enemmän…)
muutama kokonainen tähtianis
puolikas kanelitanko (heitin kokonaisen, kun en jaksanut puolittaa)
1 ruokalusikallinen oliiviöljyä

1-2 tuoretta chiliä, siemenet poistettuna, hienonnettuna (meillä oli 1, ja se oli ehkä liian vähän, tietysti riippuu siitä kuinka paljon kärkeä toivoo ruokaan…)
8 tuoretta luumua, puolitettuna ja kivi poistettuna
2 rkl ruokosokeria (Demerara)

Tee mausteseos suoraan minigrip-pussiin sekoittamalla kuivat mausteet oliiviöljyyn ja soijaan. Laita mukaan tuoreet ankankoivet, hiero mausteseos hyvin lihan pintaan ja marinoi jääkaapissa muutama tunti tai yön yli. Nosta huoneenlämpöön n 1 tunti ennen uuniin laittoa.
Lämmitä uuni + 170 C. Laita sopivan kokoisen (ei liian iso, jamien mukaan koipien pitää sopia napakasti!) uunivuoan pohjalle luumut ja sokeri. Vedä kertakäyttöhanskat käteen ja silppua chili, heitä luumujen päälle. Valuta päälle myös marinadi ankkapussista ja sekoita hyvin hanskakäsillä. Laita päälle ankankoivet nahkapuoli ylöspäin.
Kypsennä uunissa 2-2,5 tuntia, kunnes koipien liha on ylikypsää. Jos nahka uhkaa tummua liikaa voit välillä laittaa lihojen päälle esim leivinpaperipalasen. Ota paperi kuitenkin pois hieman ennen ruuan poisottamista uunista, jotta nahka on varmasti mukavan rapsakkaa.
Ota liemestä tähtianikset ja kanelitanko pois, tarkista maku. Voit halutessasi lisätä vielä soijaa.
Nauti riisin ja rapsakan vihreän salaatin kera.
Tässä todenmukainen kuva ankasta ja mössööntyneistä luumuista😉

Kumpiko oli parempi ankkaresepti? Ehdottomasti ensimmäinen oli enemmän meikäläisten makuun, ankanrasvassa muhineet perunalohkot olivat superherkkua. Jälkimmäistä reseptiä pitää vielä hiukan itse tuunata ja toivottavasti sitä viismaustetta vielä jostain löytyy. Hyvää oli näinkin, mutta se joku pieni juttu jäi uupumaan.