Avainsanat

, , , , , ,

Tietyt makeat herkut ovat jääneet pysyvästi mieleen vaihto-oppilasvuodesta Kanadassa. Talven makeita piiraita ovat pekaanipähkinäpiirakka (pecan pie) ja kurpitsapiirakka (pumpkin pie). Ja kun niitä ei meikäläisistä konditorioista tai kahviloista löydy, on niitä siis itse tehtävä. Molempia teen pari kertaa talvessa, sokerin määrää on sovitettu hiukan paremmin meikäläiseen makuun sopivaksi ( = vähennetty). Mutta makeita ovat silti, älä pelkää😉
Kurpitsapiirakan jouluiset mausteet tekevät siitä myös hyvän pikkujoulutarjottavan. Ohje on mukaeltu Hesarin piirakkaohjeesta.

Amerikkalainen kurpitsapiirakka

Pohja:
150 g voita tai margariinia
3 3/4 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
ripaus suolaa

Täyte:
500 g kurpitsasosetta
250 g mascarponejuustoa
3 luomukananmunaa
1,5 dl fariinisokeria
2 rkl tummaa rommia
0,5 tl vaniljauutetta
1 tl vastapuristettua sitruunamehua
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
0,5 tl muskottipähkinää
ripaus jauhettua neilikkaa
0,5 tl suolaa

Päälle: 
1 dl kevyesti rouhittuja pekaanipähkinöitä
0,5 dl fariinisokeria
50 g voita

Lämmitä uuni +200 C. Tee pohja leikkaamalla voi pieniksi kuutioiksi. Sekoita jauhot, suola ja sokeri ja nypi voi nopeasti jauhojen joukkoon. Lisää vähän vettä tarvittaessa. Painele pohjataikina hieman korkeareunaisemaan piirakkavuokaan. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia. Käytä piiraspainoa, jotta reunat eivät valu alas: aseta leivinpaperi pohjan päälle tiiviisti ja sen päälle painoksi esimerkiksi herneitä, linssejä, riisiä tai suolaa. Tai tee kuten minä: tee foliosta tiukat rullat, jotka painelet varovasti piirakkavuoan reunoille, estämään taikinareunojen valahtamista alaspäin paiston aikana. Poista piiraspaino varovasti esikypsennetystä piiraasta.
Pohjan ollessa uunissa valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Pyöräytin ainekset sähkövatkaimella, jotta ainekset varmasti sekoittuvat tasaisesti. Kaada täyte esikypsennetyn pohjan päälle, ja kypsennä uunissa noin 40 minuuttia.
Tällä välin valmista pähkinäpäällys. Rouhi pekaanipähkinät kevyesti ja lisää kasariin pähkinät, fariinisokeri ja voi. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes voi alkaa tiristä ja sokeri muuttuu paahteisen ruskeaksi. Lisää pähkinätäyte piiraan päälle ja kypsennä vielä 15 minuuttia.
Anna piiraan jäähtyä täysin ennen tarjoamista, voit tarjota sen myös seuraavana päivänä jääkaappikylmänä. Piiras tarjotaan vaniljajäätelön tai vaniljalla maustetun mascarpone-kermavaahdon kera.