Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Eilen tuli taas tehtyä hiukan parempaa viikonlopun aloituksen kunniaksi. Stokkan Hulluilta päiviltä tuli hommattua kaikkea herkkua pakastimeen, ja nyt sieltä kaivettiin esiin kampasimpukoita.

Pitkään etsin eri nettisivuilta ja kirjoista sopivaa reseptiä, tiukalle loppusuoralle pääsi toteutettu versio ja Nelosen Sokkokokin kampasimpukat vanilja-kukkakaalipyreen kera. Ehkäpä tuo Sokkokokin versio jossain vaiheessa toteutuu. Keväällä viimeksi nautittiin kampasimpukoita artisokka-ricotta-pastan kera (Glorian Ruoka & Viini), erittäin maukas annos oli kieltämättä. Tämä versio on Bon Appetit-lehden nettisivulta poimittu. Lehti on amerikkalainen, joten mitat on ihan itse muunnettu sikäläisistä.
Resepti on alkuruoaksi 6:lle, minä paistoin meille 4 simpukkaa/per syöjä, muuten en jaksanut lähteä vääntämään annoksia pienemmäksi. Suolaa ei resepteissä ollut kuin kampasimpukoille, mikä vaikutti hieman oudolta. Linssi-pekoniseoksen joukkoon lisäsin hieman sormisuolaa, samoin kuin mascarpone-kastikkeen joukkoon.

Huomasin vasta tänä aamuna Hesarin viikon lehtejä selaillessani, että Hesarikin oli Ruokatorstaissa ottanut teemakseen linssit, eli olen siis kovin ajanhermolla😉 Myös nuo annoksessa mainitut, astetta ”hienommat” (ja kalliimmat) ranskalaiset pienet vihreät linssit, lentilles du Puy, oli erikseen huomioitu. Ihme kyllä, niitä löytyi ihan lähi-Citymarketista. Linssejä en ole pahemmin käyttänyt, joten en osaa sanoa, kuinka suuri ero on tavallisilla ja näillä ranskalaisilla versioilla. Mutta tällä kertaa halusin tehdä reseptin täysin ohjeen mukaan, joten mukaan tuli nyt nämä kalliimmat linssit (6,49 e/500g versus tavalliset Go Green vihreät linssit 1,99 e/400g).

Kampasimpukat linssipedillä, kahdella eri kastikkeella 6.lle

18 kampasimpukkaa (3/syöjä)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita

Mascarpone-kermakastike
n.1,2 dl (0,5 cup) kuivaa valkoviiniä
0,6 dl (1/4 cup) hienonnettua salottisipulia
0,6 dl (1/4 cup) kuohukermaa
0,6 dl (1/4 cup) mascarpone-juustoa
1 tl hienoksi raastettua luomusitruunan kuorta
0,5 tl tuoretta ruohosipulia

Laita viini ja salottisipulit pieneen kastikekasariin. Keitä, kunnes seos on lähes kuiva, noin 6 minuuttia. Lisää kerma, keitä, kunnes kastike on kiehunut noin puoleen (n. 2 minuuttia). Sekoita joukkoon mascarpone, sitruunankuori ja ruohosipuli. Laita sivuun.
Voit tehdä kastikkeen 1 pvä aikaisemmin, siirrä pieneen kulhoon, peitä ja jäähdytä. Lämmitä ennen käyttöä.

Siiderikastike (siiderireduktio)
vajaa 5 dl siideriä (2 cups) (mieluiten ranskalaista, oikeaa siideriä, kuin suomalaista hiilihapotettua omenamehua)
2,3 dl (1 cup) omenasiiderietikkaa
0,6 dl (1/4 cup) hienonnettua salottisipulia
5 ruokalusikallista voita

Laita siideri, siideriviinietikka ja sipulit isohkoon kastikekasariin. Keitä kasaan, kunnes kastiketta on jäljellä noin 1,8 dl (3/4 cup). Tähän menee aikaa ehkä noin 15 minuuttia. Siivilöi sipulit pois. Jätä reduktioliemi sivuun.
Tähän asti voit tehdä kastikkeen edellisenä päivänä.

Kun alat paistamaan kampasimpukoita, ota siiderireduktio levylle uudestaan, ja anna porista miedolla. Lisää joukkoon vispilällä voimakkaasti sekoittaen voi ruokalusikallinen kerrallaan. Pidä lämpimänä vielä ennen annoksen kokoamista.

Pekoni-linssit
6 kokonaista neilikkaa
1 sipuli kuorittuna
14 dl (6 cups) vettä
3,5 dl vihreitä ranskalaisia linssejä (lentilles du Puy) (1,5 cups)
2 laakerinlehteä

6 luomupekoniviipaletta, suikaloi
0,6 dl (1/4 cup) silputtua salottisipulia
1 tl tuoretta silputtua timjamia

Kuori sipuli, paina neilikat sipulin sisään ohuempi pää edellä. Laita sipuli isohkoon kattilaan, lisää kylmä vesi, linssit ja laakerinlehdet. Kiehauta, ja anna porista miedolla lämmöllä, kunnes linssit ovat pehmenneet. Tähän menee aikaa noin 30 minuuttia.
Kun olet laittanut linssit kiehumaan, ruskista pekonisuikaleet paistinpannulla rapeiksi. Nosta pekoni reikäkauhan avulla talouspaperin päälle valumaan. Jätä paistinpannuun noin 3 rkl pekonirasvaa, ja kuullota siinä salottisipulit kullankeltaisiksi (noin 2 minuuttia).
Valuta linssit, heitä sipuli ja laakerinlehdet pois. Lisää linssit ja pekoni paistinpannulle sipuleiden sekaan. Mausta tuoreella timjamilla ja suolalla maun mukaan.

Kuivaa (sulatetut) kampasimpukat talouspaperilla, ja mausta hyvällä sormisuolalla ja valkopippurilla.
Lämmitä paistinpannulla ruokalusikalliset voita ja oliiviöljyä. Paista kampasimpukat melko kuumalla pannulla, noin 2 minuuttia/puoli kunnes paistopinta on kauniin ruskea. Kampasimpukoiden ylikypsentämistä tulee välttää, jotteivat ne muutu sitkeiksi palleroiksi.

Kokoa annos lautaselle: alle linssi-pekoniseosta, päälle kampasimpukat. Mascarpone-kermakastiketta tulee simpukoiden päälle, ja koko komeuden ympärille kaunis loraus siiderireduktiokastiketta.

Melko etikkainen siiderireduktiokastike asettaa hieman haastetta sopivan viinin valinnalle.
Ranskan keittiöön kallellaan oleva ruokalaji huutaa parikseen tietysti ranskalaista viiniä. Samppanja toimii hyvin myös etikkaisen maun seurana, mikä on aiemminkin havaittu, niinpä meillä juomaksi valikoitui Ranskan samppanjatuliainen kesälomareissulta, tasapainoinen ja pähkinäinen Delamotte Brut NV. Vallan mainio yhdistelmä!

Tiskiä tämän ruuan valmistuksesta tuli järisyttävän paljon…;)

20121103-100929.jpg