Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Kevyttä perjantaisettiä… Pakastimesta kaivettu Ylämaankarjan sonnin ulkofileepihvi sai seurakseen itsetehdyt kahteen kertaan paistetut maalaisranskalaiset ja käsinvatkatun majoneesin.

Majoneesi

3 keltuaista (luomu)
3,5-4 dl ruokaöljyä
3 tl Dijon-sinappia
3 rkl tuoretta sitruunan mehua
1 tl suolaa
0,5 tl valkopippuria
0,5-1 tl savustettua paprikajauhetta

Ota ajoissa huoneenlämpöön majoneesi-ainekset. Sekoita vatkauskulhossa keskenään keltuaiset, sitruunanmehu, sinappi ja mausteet. Ala vatkaamaan joukkoon ensin tipoittain öljyä, lisää sitten öljyn määrää liruttamalla sitä ohuena nauhana samalla kokoajan voimakkaasti majoneesia vatkaten. Lopussa majoneesi on kuohkeaa ja paksuhkoa. Halutessasi voit vielä maustaa valmista majoneesia lisää esim. chilillä tai raastetulla sitruunankuorella. Valmis majoneesi säilyy jääkaapissa purkissa 3-4 päivää.

Maalaisranskalaiset

isoja Rosamunda-perunoita
ruokaöljyä
hyvää sormi-tai myllysuolaa

Paloittele pestyt kuoriperunat noin reilun sentin paksuisiksi ranskalaisiksi veitsellä. Jätä kuori. Kuivaa huolella talouspaperilla.
Kuumenna öljy esim. valurautapadassa. Voit kokeilla öljyn kuumuutta vaikka leipäpalalla. Paista perunat pienissä erissä kuumassa öljyssä, nosta valumaan talouspaperin päälle.
Ennen tarjoilua paista perunat vielä toiseen kertaan, jotta ne ruskistuvat paremmin. Nosta jälleen talouspaperin päälle valumaan ja mausta hyvällä sormisuolalla ennen tarjoilua.

Ulkofileepihvi

n 200-250g hyvää pihvikarjan ulkofileetä/syöjä
2rkl voita
hyvää sormisuolaa
vastarouhittua mustapippuria myllystä

Ota hyvissä ajoin (viimeistään tuntia aiemmin) liha huoneenlämpöön. Kuivaa lihan pinta talouspaperilla, ja mausta molemmin puolin suolalla ja pippurilla.
Kuumenna paistinpannu, sulata siinä voi ja anna sen kuohahtaa. Paista pihvit kuumalla pannulla, noin 2-4 minuuttia/puoli. Mediumpihvin saat, kun käännät pihvin siinä vaiheessa kun lihasnesteet alkavat pisaroida pihvin läpi. Varovasti pihviä painamalla esim. paistinlastalla voit myös arvioida pihvin kypsyyttä. Anna pihvin levähtää minuutin pari ennen tarjoilemista vaikka folion sisällä.

Ruokajuomana kalifornialaisen pienpanimon Port Brewing/ Lost Abbeyn katkeran greippinen Shark Attack Double Red Ale 9% (ei Alkosta).
Kuvaajaa laiskotti tänään sen verran johtuen majoneesin vatkauksesta, että kuvat on valitettavasti iPhone-tasoisia.