Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Tilipäiväksi ja tietty muutenkin perjantain kunniaksi hiukan jotain parempaa… Stokkan Herkun kantistarjouksessa oli saksanhirvenkare, joka vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että pitihän sitä kokeilla. Saksanhirvi on tarhattu sarvekas, joten ei niin voimakkaasti riistanmakuinen kuin voisi hirvi-nimikkeeltä odottaa. Lihatiskin nuori mies antoi asiantuntevat kypsennysneuvot, joten ei kun kokeilemaan…
Lisukkeena olleet juusto-kermaperunat onnistuivat yli odotusten, liekö syynä ollut vahva-arominen mustaleimaemmental. Mutta kenties elämäni parhaat juusto-kermaperunat tähän mennessä😉


Saksanhirvenkare 2:lle

450 g saksanhirven kyljysriviä
hyvää suolaa
vastajauhettua mustapippuria
voita paistamiseen
paistomittari

Ota liha huoneenlämpöön reilu tunti ennen valmistusta. Puhdista mahdolliset kalvot. Kuumenna uuni +150C. Mausta pippurilla ja suolalla.
Kuumenna paistinpannu kuumaksi, ja sulata siinä reilu voinokare. Ruskista karee molemmin puolin mukavan ruskeaksi pannulla.
Laita kare kypsymään uuniin uunipannulle (kaada päälle paistorasva), laita kareen paksuimpaan kohtaan keskelle paistomittari.
Kun kareen sisälämpö on saavuttanut +50 C, ota kyljysrivi uunista ja kääri se folioon tiiviisti (jätä vielä mittari paikoilleen). Mikäli toivot mehevää mediumtulosta (taisi olla melkeinpä medium – ), anna lämmön nousta +52C asti. Jos toivot hiukkasen kypsempää lopputulosta, medium +, niin kypsennä +52C asti ja sitten foliossa +54C. Meillä oli aika rajoilla oliko jo Jarnon mielestä turhan punaista, mutta koska liha oli niin ensiluokkaista, ei hippasen raaempi lopputulos haitannut. Minulle lopputulos oli täydellinen😉

Paloittele liha kyljyksittäin lautasille. Tarjoa esimerkiksi juustoperunoiden kera.




Gourmee-juustoperunat 
enemmän kuin 2:lle😉

1,3 kg Rosamunda-perunaa
4 dl kuohukermaa
1 yksikyntinen valkosipuli
80-100g mustaleima-emmentalia raasteena
hyvää suolaa

Pese ja kuori perunat. Voitele uunivuoka. Kuumenna uuni noin +220C. Viipaloi perunat mahdollisimman ohuiksi, noin 0,5cm tai alle paksuisiksi viipaleiksi. Kuori valkosipuli, murskaa veitsen lappeella ja silppua hienoksi.
Levitä kerroksittain uunivuokaan perunoita, valkosipulit, ja ohuelti juustoraastetta. Laita joka kerroksen väliin maltilla myös suolaa.
Kaada lopuksi kerma perunoiden päälle, ja raasta päälle reilu kerros juustoraastetta. Paista kunnes perunat ovat kypsiä eli vajaa tunti. Voit kokeilla perunoiden kypsyyttä haarukalla. Mikäli juusto ruskistuu mielestäsi liikaa, laita kypsennyksen loppuvaiheessa uunivuoan päälle folio.