Avainsanat

, , , , , ,

Syyskuun ensimmäinen päivä. Niin se syksy sitten saapui, lähes yhdessä yössä. Vielä eilen lämmittelin Weeberiä pizzan paistoon ja tänään on vihmonut vettä hyvinkin syksyiseen tapaan. Koivunlehdetkin näyttävät jo kellastuvan ja putoilevan maahan.
Pakastimessa on vielä viime vuodelta poroa ja kaipa ne on pois syötävä ennen uuden poronvasan tilausta pakastimeen.

Tässä hieman erilainen poropata, jonka olen joskus leikannut talteen Sport-lehdestä. Ohje on Teresa Välimäen. Anis tuo jännää makua ja puolukka ehkä hiukan muuta ulottuvuutta.
Kaksi kertaa olen nyt tätä pataa väsännyt ja tykännyt kovasti. Tosin liemen määrä on melko iso vielä haudutuksen jälkeen, ehkä veden määrän voisi jättää puoleen. Nyt viimeisellä kerralla lihaa oli vielä lähes kilon verran kuitenkin. No, kastike ja liemihän toisaalta on aina melkein se paras osa ruuasta😉

20120901-205554.jpg

Puolukkainen poropata

600g kuutioitua poron paistia
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 rkl ruokaöljyä tai voita
2 dl tummaa kastikepohjaa (tai valmista demi glace-kastiketta (tetrapakkaus))
2 dl puolukkamehua (täysmehua siis)
2 dl vettä
1 tl anista
1 rkl ruokokidesokeria
2-3 tl merisuolaa
10 mustapippuria
3 tuoretta rosmariinin oksaa
2 dl puolukoita tai karpaloita

Kuumenna öljy paistinpannulla ja ruskista porokuutiot parissa erässä ja kaada ne sitten uunipataan. Kuori ja lohko sipulit sekä halkaise valkosipulinkynnet. Pyöräytä myös sipulit paistinpannulla ja lisää pataan lihojen seuraksi. Huuhtele pannu vesitilkalla, kaada neste pataan ja nosta pata kuumalle liedelle. Kaada pataan kastikepohja, puolukkamehu ja vesi. Sekoita hyvin. Lisää kaikki mausteet ja nosta pata 150-asteiseen uuniin. Voit kypsentää padan myös liedellä miedolla lämmöllä, mutta muista panna kansi päälle. Kypsennä noin tunti.
Lisää pataan puolukat. Jatka kypsentämistä vielä ainakin tunnin ajan. Tarkista poropadan maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Tarjoa perunamuusin ja vaikka puolukkasurvoksen kera.