Avainsanat

, , , , , , ,

Pitkästä aikaa sain inspiraation ottaa hyllystä Jamie Oliverin vanhempia keittokirjoja. Hyllystä taitaa löytyä viisi erilaista Jamien kirjaa, joista viime aikoina olen avannut pääosin Jamie Italiassa (suom. 2006)- (ilmeisesti loppuunmyyty, näin ainakin pikkusisko väittää) ja Jamien kotona (suom. 2008)- kirjoja. Nyt käteen tarttui Alastoman kokin onnenpäivät (suom. 2004). Jarnon toive oli ”joku hyvä mättöpasta tai chorizo-keitto”. Juurikin eilen tein ”omasta päästä pastaa” – heh – eli keitetyn spagetin joukkoon lähinnä sekoitettua parsakaalia, sipulinvarsia, kylmäsavulohta ja kylmäsavulohituorejuustoa – oli kuulemma hyvää vaikka olikin omasta päästä. Nyt teki mieli katsoa jotain todellista reseptiä. Ja keitto ei omaan mieleen sopinut, joten pasta it is.

Tässä on Jamien ohje, jota seurasin ”jotenkin”…😉

Spagettia, salamia, fenkolia ja tomaatteja 4:lle

extra virgin- oliiviöljyä
150g italialaisia, mausteisia salamiviipaleita
2 kuorittua valkosipulin kynttä ohuina viipaleina
1 tl fenkolin siemeniä
1 fenkoli ohuina viipaleina (säästä ohuet ”lehdet” koristeluun)

2 kpl 400g:n tölkkiä luumutomaatteja
1 kuivattu chilipaprika murskattuna
merisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria
spagettia tai linguinea
(2 kourallista kuivia leivän muruja)

Kaada 2 kunnon lorausta oliiviöljyä paistokasariin. Lisää salami- ja valkosipuliviipaleet. Murskaa fenkolinsiemenet puolihuolimattomasti morttelissa tai veitsellä ja kaavi murske pannuun. Paista minuutti miedolla lämmöllä, kunnes rasva alkaa sulaa salameista ja ne alkavat rapeutua pannussa. Lisää fenkoliviipaleet ja sekoita nostellen. Pane kansi päälle, vähennä hieman lämpöä. Anna paistua noin 5 minuuttia ja lisää sitten tomaatit liemineen ja chili. Hauduta hissukseen noin 25 minuuttia, kunnes kastike on hieman paksuuntunut. Mausta makusi mukaan ja tarjoa al denteksi keitetyn pastan ja oliiviöljyssä paahdettujen leivänmurujen kera. Ripottele valmiin annoksen päälle fenkolisilppua.

No niin. Mun pastaversio oli siis hiukan mutta ei täysin erilainen. Salamia en käyttänyt vaan pakastimesta löytyneitä lammas- ja salsiccia-tuoremakkaroita sekä muutama viipale pekonia. Sulattelin makkarat ja pekonit, paloittelin pieniksi ja heitin siis oliiviöljyn joukkoon.
Fenkolinsiemenien kanssa morttelissa murskasin 1 chilipalon ja heitin siis sen myös jo alkuvaiheessa kastikkeeseen, ehkä toinenkin palko olisi sopinut terää antamaan.
Kuivaa hiivaleipää ei talosta löytynyt, maustoin valmiin pastan parmesaanityyppisellä grana padano-juustolla.

Fenkoli toi pastakastikkeelle erikoisen ja raikkaan, ehkä hieman alkoholimaisen maun. Oikein maukas perjantaipasta tämäkin😉