Avainsanat

, , , , ,

Kaalilaatikko on niin hyvää arkiruokaa, että sitä voi hyvinkin tehdä myös pyhänä, eikö? Juhlan jälkeiseen päivään olin varannut ruokatarvikkeiksi arkistakin arkisemman kaalilaatikon ainekset, kaalia ja jauhelihaa. Lisäksi ajattelin maustaa kaalilaatikon lipstikalla, joka kasvimaalla onkin alkanut rehottamaan innolla. Kaalilaatikon pitää mielestäni saada kunnolla väriä uunissa, jotta uunissa muhivat kasvikset saavat mehevän paahteisen maun.

20120820-172240.jpg

Paahtunut kaalilaatikko

kesäkaalin kerä
2 sipulia
pari valkosipulin kynttä
pari porkkanaa
500g hyvää paistijauhelihaa
voita
vettä
kermaa
vastajauhettua mustapippuria
suolaa
pari kolme ruokalusikallista tummaa siirappia
(tuoretta lipstikkaa puolen desin verran silputtuna)

Laita uuni lämpiämään +180C asteeseen. Silppua sipulit pieneksi ja viipaloi porkkanat. Lämmitä voita pari ruokalusikallista isohkossa padassa tai kasarissa. Heitä sipulit ja porkkanat kuumaan voihin kuullottumaan. Samalla voit alkaa suikaloida kaalia ohuiksi suikaleiksi. Heitä kaalia pataan reilu kourallinen ja pyörittele sipuleiden joukkoon. Anna edellisen kaalisatsin aina kuullottua ja ehkä hiukan ruskistuakin ennenkuin lisäät uuden satsin.
Lämmitä vielä paistinpannu, ja ruskista siinä jauheliha. Mausta suolalla ja pippurilla.
Voitele iso uunivuoka.
Kun olet saanut pataan mahtumaan kaikki kaalisuikaleet ja ne ovat sopivasti saaneet väriä, voit kaataa kaali-sipuliseoksen voideltuun uunivuokaan ja lisätä joukkoon vielä pannulla ruskistettu jauheliha. Kaada kumpaiseenkin, pataan ja paistinpannuun vielä vesitilkka ja ota nopeasti kiehauttamalla nesteeseen ruskistettujen aineiden maut. Kaada vedet uunivuokaan, varmasti joudut vettä ehkä lisäämään yhteensä noin 5-6dl. Mausta pata suolalla ja mustapippurilla, sekä kunnon lorauksella siirappia. Lopuksi voit heittää joukkoon hakatut lipstikat. Jos lipstikkaa ei kotoa löydy, voit turvautua perinteiseen kaalilaatikon mausteeseen, eli meiramiin. Kuivana tai tuoreena.
Toiset lorauttavat vielä joukkoon kermaa, tai niinkuin minä, smetanapurkin jämät. Kerma ei mielestäni ole kuitenkaan välttämätön. Mutta muutama pieni voinokare laatikon päälle vuoltuna ei voi olla huono😉

Puuroriisiäkin olen aina välillä kaalilaatikon joukkoon heittänyt, ja myös ohrasuurimot sopivat laatikon jatkeeksi vallan mainiosti. Ehkä pari desiä riittää tähän määrään.

Sitten laatikko uuniin, johon sen saa unohtaa ainakin puoleksitoista tunniksi, toki kannattaa seurata, ettei ihan liian paahteiseksi pinta kärähdä😉

Nauti vastatehdyn puolukkasurvoksen kera🙂